Is je wachtwoord gestolen?
LinkedIn, Yahoo, Facebook, Dropbox en vele andere zijn de afgelopen tijd gehackt. Er circuleert een lijst met 1,4 miljard accounts op het internet waaronder meer dan 1,4 miljoen gelekte Belgische accounts. Lees verder als je wil weten of jij ook werd geviseerd.
Er zijn hackers en hackers
Op het web zijn er heel wat lijsten te vinden met paswoorden van hackers die ‘gaten’ in bepaalde websites zoals Yahoo en LinkedIn vonden. Die ‘gaten’ zijn ondertussen gedicht en meestal werden de gebruikers daar ook van verwittigd. Maar de paswoorden zijn wel gevonden en staan open op het web.
Ethische hackers zetten niet de volledige wachtwoorden online, maar enkel een gedeelte daarvan. Ze willen mensen bewust maken dat hun gegevens onveilig zijn en ze dringend hun wachtwoord moeten veranderen. Vaak zijn dit zwakke wachtwoorden die ze al jaren gebruiken. Doe zelf de proef op de som en zoek je gegevens via bijvoorbeeld https://gotcha.pw.
Databanken met paswoorden worden misbruikt
“Helaas worden deze databanken nu misbruikt”, zegt Anna Demuylder, medezaakvoerder van HolonCom bvba. “Je ontvangt dan een mail van malafide personen om te zeggen dat je gehackt bent met een - al dan niet oud - paswoord uit zo’n databank. Daarna speelt men in op je gevoelens van schaamte en gêne. Zo worden er massaal mensen gechanteerd. Men heeft je b.v. gefilmd als je porno aan het kijken bent en de hacker zal dat bezwarend filmpje naar al je contacten sturen. Ja, ook naar de bomma... Niets van dat alles is waar natuurlijk. Maar ondertussen zit je wel met het schaamrood op de wangen.”
Laat je niet chanteren!
Anna Demuylder: “We kunnen alleen maar iedereen op het hart drukken: ga niet in op zulke mails! Hoe meer mensen hier wel op ingaan, hoe lucratiever dit soort zaken is en hoe langer dit fenomeen zal blijven bestaan.”
Wat moet je dan wel doen?
Anna Demuylder geeft volgende tips:
- Blijf attent op de mails die je ontvangt. Wat niet juist voelt, klopt vaak ook niet.
- Ga niet in op chantage! Meld dit soort zaken aan de politie: https://meldpunt.belgie.be/meldpunt
- Zorg voor een goede anti-spam en virusscanner.
- Gebruik verschillende wachtwoorden voor websites.
- Verander af en toe je wachtwoord.
Zorg voor een voldoende complex of sterk wachtwoord. Gebruik geen voor- en achternaam of test123, maar wel een combinatie van hoofd en kleine letters, cijfers en eventueel speciale tekens.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
EASI
i4c²
Unix-Solutions BVBA