Cyberbeveiliging: voorkomen is beter dan genezen
Een cyberaanval. Jou overkomt het niet? Helaas kan élk bedrijf, klein of groot, het slachtoffer worden van een cyberaanval. Behandel cybercriminaliteit niet als een ver-van-je-bed-show, maar neem je voorzorgen wat cyberbeveiliging betreft. (foto: Unsplash)
Cybercriminelen gaan in de aanval
Volgens de Belgische federale politie steeg het aantal cyberaanvallen in 2020 met maar liefst 30%. Het feit dat we door de coronacrisis massaal op de digitale kar zijn gesprongen werkt deze stijging natuurlijk in de hand.
Waar houden cybercriminelen zich eigenlijk mee bezig? Enerzijds gaat het om zuiver technische middelen. Phishing bijvoorbeeld verdrievoudigde in 2020. Anderzijds kunnen “traditionele” technieken ook toegepast worden in de digitale wereld. Denk maar aan internetfraude.
En wie zijn de slachtoffers? Dat kan een bedrijf van élke omvang zijn. Als jouw bedrijf te maken krijgt met een aanval is dit meestal niet omdat jouw bedrijf specifiek getarget wordt. Dikwijls gebeuren zo’n aanvallen in golven. Het is dus een illusie te denken dat jij geen risico loopt!
En als iederéén slachtoffer kan worden van een cyberaanval dan is het logisch dat cyberbeveiliging een must is voor élke kmo. Maar wat doe je dan? Waar moet je beginnen? Iemand in dienst nemen? Een dienstverlener kiezen? Hoe dan? Kan je eender welke IT-specialist hiervoor onder de arm nemen?
Een actieplan voor cyberbeveiliging
DVV Verzekeringen heeft voor jou een concreet actieplan om mee aan de slag te gaan:
- Inventariseer
Maak eerst en vooral een inventaris van je IT-middelen. Een compleet overzicht belicht snel de kritieke elementen (database, software, ...). Zo kan je makkelijk prioriteiten gaan stellen. Wat die zijn, is voor elke kmo verschillend. Ook in het geval van een aanval is het hebben van zo’n inventaris nuttig voor diegenen die zullen ingrijpen. Iets wat trouwens zeker niet mag ontbreken in die inventaris is een lijst van toegangen.
- Evalueer
Hoe zit het met je back-up systeem? Is alles up-to-date wat je antivirus en firewall betreft? Zijn er regelmatig opleidingen voor je personeel om phishing te voorkomen?
Dit zijn zeker niet de enige vragen die je jezelf zou moeten stellen. Goed om weten: dankzij de hulpmiddelen van CERT kan je aan de hand van enkele vragen een beter zicht krijgen op mogelijke pijnpunten waarmee je snel aan de slag kunt.
- Roep hulp in
Je kan specifieke taken laten uitvoeren of kiezen voor een alles-in-één-oplossing. Ga in ieder geval voor een gespecialiseerde cyberbeveiligingsprofessional en niet zomaar voor een standaard IT-professional om dit aan te pakken.
Digi Cover als onderdeel van je cyberbeveiliging
Zelfs al ben je tot de tanden gewapend tegen een cyberaanval, échte garanties heb je nooit. Daarom biedt DVV Verzekeringen Digi Cover aan.
Wat is Digi Cover?
Digi Cover biedt eerste, tweede én derde hulp bij cyberaanvallen en dit allemaal in 1 pakket:
- Technisch: bij het herstel van systemen
- Juridisch: bij GDPR-zaken
- Communicatie: om reputatieschade te voorkomen
Wil je jouw bedrijf zo goed mogelijk wapenen tegen cyberaanvallen? Heb je nog vragen over cyberbeveiliging? Neem rechtstreeks contact op met je DVV-consulent of vul onderstaand formulier in.
Meer lezen:
Contactinformatie
-
DVV Verzekeringen
-
Karel Rogierplein 11
1210 Brussel
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Inti De Ceukelaire (Chief Hacker Officer): “Er is altijd een zwakke schakel”
Hacken zit Inti De Ceuckelaire van jongs af in het bloed, maar hij deed dit nooit om ie...