Communicatie in afgesloten, moeilijk bereikbare en besloten ruimtes? Zo loopt het vlotjes!
Wie in afgesloten of besloten ruimtes werkt, waar je normaliter niet zomaar binnenwandelt en/of waar risicofactoren continu aanwezig zijn, moet continu bereikbaar zijn. Maar een vlotte bereikbaarheid en bijgevolg heldere communicatie in dergelijke ruimtes is niet vanzelfsprekend.
Houd het veilig ondergronds
De binnenkant van een tank schoonmaken, werken in een ondergronds laboratorium, herstellingen uitvoeren in een tunnel,... Uiteraard wil je de veiligheid en de gezondheid van je werknemers en de omgeving tijdens het werken garanderen.
Uiteraard is een vlotte communicatie noodzakelijk, want als er zich een probleem voordoet, is het cruciaal dat dit meteen gemeld wordt bij de juiste mensen om calamiteiten te vermijden.
On repeat en met back-up via een ijzersterk netwerk van straalkabels
Inzetten op een vlot radiocommunicatiesysteem is dus een must. Maar hoe werkt zo’n systeem dan concreet? Uiteraard hangt dit af van de soort ruimte waar je je in bevindt, hoe die ingedeeld is, hoeveel bereik er in deze ruimtes en meer. Over het algemeen geldt vaak het principe: zorg voor een goede radiodekking, ‘herhaal’ deze dekking waar nodig, en zorg voor voldoende back-up.
Zo zorgt Sonal voor vlotte communicatie in een ondergronds laboratorium
We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Communicatiespecialist Sonal verzorgde onlangs een nieuw radiocommunicatiesysteem bij een bedrijf in de nucleaire sector. Op zich geen uitzondering, ware het niet dat zij een laboratorium hadden ingericht in een lange koker enkele honderden meters onder de grond. Een uitdaging op vlak van bereikbaarheid, dus.
Daarom installeerde het bedrijf er een radiosysteem met twee straalkabels die radiosignalen uitstralen of kunnen capteren, en waarin op bepaalde afstanden een ‘lekje’ zit. Die ‘leaking cable’ verspreidt om de zoveel tijd een stukje radiosignaal dat opgepikt kan worden door walkie-talkie systemen doorheen de hele koker. Aan beiden uiteinden van de koker werd een uitzendsysteem voorzien. Een beetje zoals een tuinslang waarin je om de zoveel tijd een gaatje prikt zodat alle planten water kunnen krijgen.
Het resultaat: de labomedewerkers, het schoonmaakpersoneel en het personeel bovengronds kunnen perfect met elkaar communiceren wanneer nodig. En omdat er twee kabels hangen in de koker, is back-up ook gegarandeerd wanneer één van de twee kabels het laat afweten (met een technische term: redundantie).
Zorgeloos communiceren in jouw besloten ruimtes? Laat je helpen door Sonal!
Werk jezelf of een van je medewerkers in besloten ruimtes? Sonal verhuurt ook radiocommunicatiesystemen voor tijdelijke projecten in besloten ruimtes. Vul onderstaand formulier in of neem contact op met Sonal voor meer informatie.
Contactinformatie
-
Sonal
-
Antwerpsestraat 145
2640 Mortsel -
03 448 08 48
Neem contact op met Sonal
Vaste telefonie, cloud telefonie of VOIP?
Ook interessant
Interessante bedrijven
XsolveIT