Bellen via het internet: wat is VoIP?
VoIP is een afkorting die staat voor ‘Voice over Internet Protocol’. Het is een verzamelnaam voor technologieën om te telefoneren via IP netwerken. Daarbij wordt het netwerk gebruikt om spraak te versturen. We spreken van cloudtelefonie en IP-telefonie.
Hoe werkt het precies? Gesproken woorden (analoog) worden door de telecomprovider omgezet naar een digitaal signaal. Dat signaal wordt gecodeerd doorgestuurd naar de ontvanger, bij wie het in de gepaste vorm (vaak analoog) aankomt. Dat is bv. het geval bij Skype. Skype was een van de eersten die deze technologie toegankelijk maakte voor het grote publiek.
Cloudtelefonie
Hoewel een telefooncentrale in de cloud gebruik maakt van VoIP, ben je niet verplicht om te kiezen voor een cloudoplossing wanneer je van een klassieke telefooncentrale wil overstappen naar VoIP. Doe je dat wel, dan heb je de keuze tussen twee oplossingen. We onderscheiden Cloud (de server wordt gebruikt door meerdere bedrijven) en Private cloud (je krijgt je eigen virtuele server die wordt gehost door de VoIP aanbieder).
Hoe gaat het in zijn werk?
Zoals eerder aangegeven, wordt spraak omgezet naar een digitaal signaal. Daarvoor wordt een codec gebruikt, soft- of hardware die toelaat data te coderen/decoderen of te comprimeren/decomprimeren. Zo komt het dat de ontvanger uiteindelijk spraak hoort.
Wat zijn de voordelen voor bedrijven?
Lage telefoonkosten
Als je VoIP gebruikt om te telefoneren, maak je geen gebruik meer van het klassieke telefoonnetwerk, maar telefoneer je eigenlijk via het internet. De telefoonkosten lopen daardoor drastisch terug. Bel je regelmatig naar het buitenland, wat normaal handen vol geld kost, dan wordt dat effect nog groter. Die extra telefoonkost valt namelijk weg.
Abonnementskosten
Aangezien de maandelijkse kost voor de analoge of ISDN lijn wegvalt, worden de abonnementskosten eveneens teruggeschroefd. Hoewel je bestaande internetverbinding wellicht een upgrade nodig heeft, zal deze meerprijs niet doorwegen op de eindbalans.
Eenvoudiger telewerk
Cloudtelefonie, waarbij de telefooncentrale extern wordt geplaatst, in een datacenter, en zich als het ware eender waar ter wereld kan bevinden, heeft één groot voordeel. Zo kunnen ondernemingen met medewerkers die (sporadisch) van thuis werken of geregeld moeten reizen, veel eenvoudiger geïntegreerd worden in de bedrijfstelecommunicatie.
Hoewel je niet verplicht bent om te kiezen voor cloudtelefonie om van VoIP te genieten, kan het in dergelijke gevallen wel interessant zijn om voor deze optie te kiezen.
Flexibel op verschillende niveaus
Alomtegenwoordig
We vertelden reeds dat je via VoIP-telefonie heel eenvoudig kan thuiswerken. Niet alleen thuis, maar ook op kantoor en zelfs onderweg ben je zo bereikbaar. Door het op al je toestellen te installeren, maak je van ieder toestel een telefoontoestel. Daarbij worden functionaliteiten (bv. videoconferenties) of virtuele vergaderfuncties (bv. spraak en video) wel eens in hetzelfde aanbod aangeboden. Hierdoor heb je tijdsbesparing.
Organisaties op meerdere locaties
Indien je op meerdere locaties actief bent, is het niet nodig dat je investeert in meerdere dure telefoonlijnen en -centrales. Eén cloudtelefooncentrale volstaat voor alle sites.
Geen gemiste oproepen meer
Bij VoIP-telefonie ben je niet langer beperkt in het aantal gelijktijdige gesprekken. Met een traditionele ISDN-lijn waren er maar 2 gesprekken mogelijk, waardoor je oproepen miste. Nu zal de derde persoon die belt niet langer een ‘bezettoon’ te horen krijgen.
Behoud je oude en internationale nummers
Je kan als ondernemer je bestaande nummers behouden. Bovendien kan je internationale nummers huren, waarop je internationale klanten je tegen een voordelig tarief kunnen bellen. Dat is interessanter voor hen dan dat ze jou opbellen op je Belgische nummer.
Meer weten over VoIP? Vraag advies op bij onze partner Sonal, specialist in telefonie, radiocommunicatie en satelliettelefonie.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Inti De Ceukelaire (Chief Hacker Officer): “Er is altijd een zwakke schakel”
Hacken zit Inti De Ceuckelaire van jongs af in het bloed, maar hij deed dit nooit om ie...