anr-banner.gif

5G: wat heeft het in zijn mars?

IT

5G wordt door de een warm onthaald, door de ander kordaat de deur gewezen. Hoe sta jij daartegenover? Wij geven je alvast de nodige achtergrond.

Wat is 5G?

Verbeteringen tegenover 4G

Wanneer volgt de uitrol in België?

Waarom met zoveel protest onthaald?

Wat is 5G?

5G is een nieuwe en verbeterde versie van mobiel internet. Deze evolutie zal ervoor zorgen dat je in de toekomst buitenhuis internet zal hebben dat ministens even snel en betrouwbaar is als je wifiverbinding thuis. Om daarvan te kunnen genieten heb je een toestel nodig dat 5G ondersteunt en een abonnement dat 5G verbinding ondersteunt. Deze toestellen worden reeds (of toch een handjevol) aangeboden.

Verzamelnaam

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken. In feite bestaat het 5G-netwerk niet, stelt professor Steven Latré (UAntwerpen, Universiteit van Vlaanderen). Het is een verzamelnaam voor allerlei nieuwe technologieën. Een groots afgewerkt iets is het niet, wetenschappers en ingenieurs zijn er nog altijd aan bezig en zullen eraan bezig blijven.

Verbeteringen tegenover 4G

“Eerst en vooral wordt de technologie efficiënter.” - Steven Latré.

Hogere snelheid

5G maakt gebruik van hogere frequenties. We kunnen meer bits, data, per golfje versturen. De downloadsnelheid zal 10 tot 100 keer zo vlug zijn als die van 4G.

Meer capaciteit

Er komt meer ruimte op het mobiele netwerk.

Lagere latency

De Latency, ofwel de tijd die het netwerk nodig heeft om te reageren wanneer data wordt opgevraagd, is heel laag. Waar de optimale reactietijd bij 4G reeds goed is, zou deze bij 5G nog beter zijn.

Verschillende soorten netwerken

Het 5G-netwerk zal worden aangepast aan de noden van de applicatie.

Rijk aan kansen

Het biedt kansen voor bedrijven. Denk aan het gebruik van 5G in zelfrijdende auto’s, verkeerslichten die op groen springen als er hulpverleners aankomen, het gebruik van drones die razendsnel medische monsters naar een lab brengen, enzovoort.

Wanneer volgt de uitrol in België?

Tom Cassauwers (freelance techjournalist): “In België verwacht ik tot 2021 geen grootschalige 5G-uitrol, zoals we die in andere landen zagen. Behalve dan op basis van de licenties die het BIPT uitreikt, of met een tussenoplossing, zoals Proximus die 5G op bestaande infrastructuur en frequenties uitrolt.”

“Volwassen zie ik het wereldwijd pas echt worden tegen 2023-2024.” voegt hij toe.

Waarom met zoveel protest onthaald?

Veel mensen zijn bezorgd over de komst van 5G. Zo beweren er enkelen dat 5G schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Het zou kanker en andere aandoeningen kunnen veroorzaken. Deze angsten zijn niet gegrond. Er zijn mensen die last hebben van die elektromagnetische golven, zij noemen zich ‘elektrohypersensitief’.

Elektrohypersensitief

De klachten die zij rapporteren zijn: hoofdpijn, roodheid van de huid en slaapproblemen. Het is niet uit te sluiten dat deze klachten veroorzaakt kunnen worden door elektromagnetische golven. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zij deze golven niet kunnen aanvoelen, terwijl ze dat wel beweren.

Verbanden met kanker

Tevens keken onderzoekers naar de verbanden tussen het voorkomen van kanker en het gebruik van mobiele telefonie. Het aantal hersentumoren neemt licht toe, voornamelijk in de oudere leeftijdsklasse. Het komt niet door de toename van mobiel telefoongebruik, wel door het feit dat we die tumoren vandaag de dag beter kunnen opsporen.

Mogelijk kankerverwekkend

Het valt niet uit te sluiten of er verbanden zijn tussenbeide, maar ook niet te bewijzen.

Hoewel het door de een warm wordt onthaald en door de ander kordaat de deur wordt gewezen, heeft 5G heel wat potentieel te bieden. Toch zal het de eerstvolgende jaren nog in zijn kinderschoenen staan en wereldwijd volwassen worden rond 2023-2024.

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials