Weet jij hoe oud jouw rug echt is?
Ergonomiespecialist Ergodôme en de hogeschool Howest onderzochten de rugleeftijd bij 1.500 Belgen. Wat blijkt? Onze rug is gemiddeld 9 jaar ouder dan de leeftijd die op ons paspoort staat. Je kan de leeftijd van je rug nu ook eenvoudig berekenen.
Onderzoek naar de rugleeftijd van de Belgen
In samenwerking met het departement ergonomie van de hogeschool Howest, deed ergonomiespecialist Ergodôme een onderzoek naar de gemiddelde leeftijd van onze rug. Uit de resultaten blijkt dat het slecht gesteld is met de gezondheid van onze rug.
- Zo’n 8 op de 10 Belgen hebben regelmatig rugpijn
- 15% heeft dagelijks last van zijn rug
- 30% onderneemt geen actie en wacht tot de pijn vanzelf overgaat
- 1 op 4 gebruikt pijnstillers tegen rugpijn
- 14% moet tijdelijk of definitief stoppen met werken vanwege rugklachten
De drie grootste boosdoeners die rugklachten veroorzaken zijn overgewicht, te weinig beweging en roken. De meest alarmerende vaststelling uit de studie is dat Belgen op steeds jongere leeftijd met rugklachten te maken krijgen. Bij de 18- tot 27-jarigen hadden ruim 6 op de 10 Belgen al eens last van rugklachten. Bij de 38- tot 47-jarigen zijn dat er al gauw 8 op de 10. De piek bevindt zich in de groep van 58- tot 67-jarigen, daar heeft zo’n 83% last van de rug.
Carmen Verduye, praktijklector Ergotherapie, vertelt: “Dat zoveel Belgen last hebben van hun rug is geen wonder. We mogen stellen dat de rug van mannen in ons land gemiddeld 9 jaar ouder is dan hun werkelijke leeftijd. Bij vrouwen is dat zelfs 12 jaar ouder dan ze echt zijn. De oorzaak van dat grote verschil tussen biologische leeftijd en rugleeftijd is altijd een combinatie van verschillende factoren. De belangrijkste zijn een hoog BMI, een verkeerde slaaphouding, een stressniveau dat de pan uitswingt en het feit dat we minder bewegen.”
Bewegen om je rugleeftijd onder controle te houden
“Een verhoogde fysieke activiteit heeft een significant effect op het verminderen van chronische rugpijn”, verklaart Verduye.
De hoge cijfers spreken voor zich. Ondanks de toegenomen aandacht voor ergonomie met ergonomische bureaustoelen, zit-sta bureaus en speciale matrassen is het slecht gesteld met onze ruggen. 1 op 4 Belgen grijpt regelmatig naar pijnstilling om de rugklachten de baas te blijven. 14% moet zelfs tijdelijk of definitief stoppen met werken door de rugpijn. Zo’n 30% hoopt dan weer dat de pijn vanzelf overgaat en onderneemt helemaal geen actie. Dat heeft zowel fysieke als mentale gevolgen. Met een paar kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen we de leeftijd van onze rug beter onder controle houden en de kans op rugklachten verlagen. De manier waarop we zitten, liggen, staan, bukken, ... het heeft allemaal een impact.
“Het WHO (World Health Organization) raadt wekelijks meer dan 300 minuten aerobe activiteit van matige intensiteit aan of wekelijks meer dan 150 minuten van intense aerobe activiteiten. Op die manier kunnen we onze rugleeftijd verlagen en zo verkleinen we de kans op rugklachten op latere leeftijd.”
Bereken de leeftijd van jouw rug
Om de Belgen bewuster te maken van hun rugleeftijd, lanceerde Ergodôme samen met de opleiding ergonomie van Howest een calculator die onze rugleeftijd berekent. Op die manier worden de Belgen zich bewust van de factoren die invloed hebben op de leeftijd van hun rug en krijgen ze handvaten aangereikt waarmee ze hun kans op rugklachten kunnen beperken.
Aan de hand van 29 vragen naar bijvoorbeeld je slaaphouding en het aantal uur je per dag zittend doorbrengt, berekent de calculator hoe oud je rug exact is.
“Ons belangrijkste doel is Belgen sensibiliseren dat ze hun kans op rugklachten zelf in de hand hebben. Daarom helpen we hen ook met eenvoudige tips om hun rugwelzijn te verbeteren”, aldus Stijn Haerens, Marketing Manager bij Ergodôme.
Bereken de leeftijd van je rug via www.rugleeftijd.be
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Investeer in de groei van je medewerkers via opleiding en ontwikkeling
De bedrijfswereld maakt een ingrijpende technologische transitie door. Organisaties moe...
Interessante bedrijven
Effectis
Axis Group