Wat met overgebleven ecocheques?
Een Sodastream voor thuis of op het werk, een nieuwe kastdiepvriezer of een speed pedelec. Je kan het allemaal kopen met een ecocheque. Een ecocheque is een extralegaal voordeel, waarop je geen belastingen of sociale lasten moet betalen. Voor de een is het misschien voor de hand liggend waarnaar deze cheque gaat, voor de ander minder.
Waarvoor kan je dergelijke cheques gebruiken?
Wat kan je met de overgebleven cheques doen?
Waarvoor kan je dergelijke cheques gebruiken?
Je kan met dergelijke cheques alleen welbepaalde ecologische producten en diensten aankopen. Vaak kan je er zelfs de plaatsing, herstelling en het onderhoud van die producten mee betalen. We onderscheiden drie hoofdcategorieën:
- ecologische producten en diensten
- duurzame mobiliteit en vrije tijd
- hergebruik, recyclage en afvalpreventie
Uitgiftemaatschappijen
Vandaag zijn er drie uitgiftemaatschappijen voor ecocheques, namelijk:
- Edenred
- Monizze
- Sodexo
Wil je meer informatie over ecocheques? Klik dan hier voor de website van de overheid.
Wat kan je met de overgebleven cheques doen?
Klusjes slepen nogal vaak lang aan. Denk aan een kapotte lamp. Voor je het weet is het winter, dan is een slecht geïsoleerde zolder het laatste dat je nodig hebt. Je hebt al zo’n drukke agenda, waarin het haast onmogelijk lijkt om deze herstellingen in te plannen.
Wist je dat je tegenwoordig ecocheques kan gebruiken als je een particuliere of professionele klusser inschakelt? Kluster is het eerste en voorlopig het enige dienstenplatform dat deze vernieuwde manier van betalen aanvaardt.
Wat is Kluster?
Het is een erkend platform dat mensen in het kader van de deeleconomie met elkaar in contact brengt. Hierdoor kunnen particulieren op een legale manier klussen uitvoeren en ze zijn bovendien verzekerd tegen schade. Professionals zijn eveneens welkom hierop.
Nieuw? Op hun website prijkt het in een opvallende kader met groene, vette letters:
Nieuw: ecocheques! Betaal je klussen nu ook met elektronische ecocheques van Monizze en Sodexo! Je herkent de toegelaten klussen aan het groene blaadje in de app.
Herstellen, plaatsen en onderhouden
Zoals hierboven reeds aangehaald, kan je ecocheques gebruiken voor het herstellen, plaatsen en onderhouden van welbepaalde ecologische producten en diensten.
Enkele voorbeelden.
Elektronische toestellen met een Europees energielabel vanaf A+
Bij de aankoop van een tweedehandstoestel, is de plaatsing ervan niet altijd inbegrepen. Als ze over het juiste label beschikken, zijn ecocheques toegestaan voor de installatie en het onderhoud van je nieuwe tweedehands koelkast, wasmachine, kookplaat of televisie.
Producten die water of energie besparen
Er schuilen heel wat opportuniteiten om je waterverbruik te verminderen in je badkamer en toilet. Denk bijvoorbeeld aan een spaardouchekop. Je kan je ecocheques gebruiken.
De isolatie van je woning
De eenvoudigste manier om energie te besparen is je woning isoleren. Klussers kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het plaatsen van isolerende rolluiken en dubbele wanden.
Duurzame energie
Voor de plaatsing van zonnepanelen kan je evenzo ecocheques gebruiken.
Lees meer:
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Investeer in de groei van je medewerkers via opleiding en ontwikkeling
De bedrijfswereld maakt een ingrijpende technologische transitie door. Organisaties moe...
Interessante bedrijven
JOULE NV
't Hooghuys