Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Wat is loopbaanbegeleiding?

HR

Zoek je meer voldoening in je werk of ben je toe aan een nieuwe carrièrestap? Heb je andere vragen over je loopbaan? Dan kun je overwegen loopbaanbegeleiding te volgen.

Searching

Photographer: KOBU Agency | Source: Unsplash

 

Wat houdt loopbaanbegeleiding in?

Loopbaanbegeleiding houdt in dat je ondersteund wordt bij het maken van loopbaanbeslissingen. Samen met een begeleider ontdek je welke competenties nodig zijn om jouw loopbaan actief te sturen. Je zal ook leren hoe je ze kunt versterken of ontwikkelen. Op die manier zal je jouw positie op de arbeidsmarkt versterken.

Loopbaanbegeleiding wordt gesubsidieerd. Dat betekent dat je via loopbaancheques zelf maar een klein deel zal betalen van jouw loopbaanbegeleiding (40 euro voor 4 uur coaching). Op voorwaarde dat je de begeleiding volgt bij een erkend centrum.

Wanneer kom je in aanmerking voor loopbaanbegeleiding?

In principe kom je alleen in aanmerking voor loopbaanbegeleiding als je:

  • in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewenst woont
  • momenteel voltijds of deeltijds werkt, als werknemer of als zelfstandige
  • minimaal 7 jaar werkervaring hebt als werknemer of zelfstandige
  • in de laatste 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding hebt gevolgd.

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, kun je in sommige gevallen toch in aanmerking komen(opent in nieuw venster) voor loopbaanbegeleiding.

Wat is de procedure voor loopbaancoaching?

Om de 6 jaar heb je recht op 7 uur loopbaancoaching. Deze coaching bestaat uit 2 pakketten van 4 uur en 3 uur. Je kan deze pakketten direct na elkaar opnemen of ervoor kiezen om deze op te nemen met een tussenpauze.

  • Kies je voor een pakket van 4 uur? Dan kan je binnen 6 jaar nog een tweede pakket van 3 uur volgen. Let op: Op voorwaarde dat je op dat moment werk hebt. Indien je op dat moment geen werk hebt, kun je die niet opnemen.
  • Kies je voor een pakket van 7 uur? Dan kan je pas een nieuw pakket aanvragen na 6 jaar.
  • Je kan de 2 pakketen in hetzelfde loopbaancentrum volgen, maar dat hoeft niet.

Waar kun je loopbaancheques bestellen?

Om loopbaancheques aan te vragen, kan je bellen naar de VDAB. Het aanvragen hoeft niet telefonisch te gebeuren, want je kan deze cheques ook online aanvragen op de website van de VDAB. Let op: Je kan maar 1 loopbaancheque (voor 4 uur begeleiding) per keer bestellen. Als je de 4 uur begeleiding hebt afgerond, bestel je je 2de cheque (3 uur).

Hoe ziet het traject van loopbaancoaching eruit?

Je kiest een loopbaancentrum. Je neemt contact met hen op. Het eerste vrijblijvende gesprek dat je met hen hebt, is gratis. Dat gesprek telt niet mee als begeleiding.

Tijdens de coaching zoek je tijdens verschillende gesprekken met je begeleider uit wat jouw sterktes, zwaktes, interesses en professionele ambities zijn. Vervolgens leer je je loopbaandoelen te bepalen. Je stelt jezelf deze vragen: Wat motiveert je? Welke banen passen bij jou? Samen stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op. Daarin geef je aan welke stappen je moet ondernemen om je doelen te bereiken. Ten slotte helpt je begeleider jou om je ontwikkelingsplan waar te maken en stuurt hij bij waar nodig.

Als je nadien nog vragen hebt, kun je tot 12 maanden na het beëindigen van je loopbaanbegeleiding bij je begeleider terecht voor een gratis nazorggesprek.

 

Je kan terecht bij Arcturus voor loopbaanbegeleiding. Het is een door de VDAB erkend centrum. Naar: https://www.kmoinsider.be/get-inside-kmo/loopbaanbegeleiding

Wil je meer weten over erkende loopbaancentra? Vul dan je postcode of gemeente in en kijk wat voor jou het meest haalbare is https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/waar#/

Wil je meer weten over cheques voor loopbaanbegeleiding? Raadpleeg dan veelgestelde vragen over aankoop, geldigheidsduur en terugbetaling van loopbaancheques(opent in nieuw venster).

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Axis Group

  • Nexus Pursuit

Bekijk de socials