Waarom en hoe Haviland softskills bij medewerkers traint
Haviland is een streekontwikkelingsintercommunatle, actief in regio Halle-Vilvoorde, die gemeenten ondersteunt op vlak van milieu, ruimtelijke ordening, bouw, klimaat, veiligheid,… De organisatie telt zo’n 68 medewerkers. Om verschillende redenen is het voor Haviland belangrijk om de softskills en de digitale vaardigheden van de medewerkers verder te ontwikkelen. De intercommunale ging daarvoor in zee met GoodHabitz.
Drang naar ontwikkeling hard- en softskills
“Haviland verhuist tegen einde 2024 naar een nieuw gebouw waar we de principes van het nieuwe werken en van plaats- en tijdsonafhankelijk werken nog meer zullen toepassen dan vandaag. Zo willen we bijvoorbeeld meer inzetten op zelfsturendheid binnen de teams. Dit vraagt vertrouwen, verantwoordelijkheid en leiderschapscompetenties van onze collega’s. We willen hen ondersteunen om deze verder te ontwikkelen”, legt HR-coördinator Karen D’haeseleer uit. “Tegelijkertijd trekken we volop de kaart van de digitalisering, en ook dat vraagt zekere vaardigheden.”
Karen D’haeseleer stipt aan dat er momenteel heel wat nieuwe collega’s uit de generatie Z instromen, mensen met een grote honger naar leren: “We krijgen van onze medewerkers regelmatig de vraag naar bijscholing of competentieontwikkeling.”
Online trainingsplatform, ook voor softskills
Door de coronacrisis zag de HR-coördinator de klassikale opleidingen wegvallen: “We zijn dan bewust op zoek gegaan naar een online tool waarmee we een mooi aanbod aan trainingen ter beschikking konden stellen aan de collega’s. Naast de hardskill training on the job en de belangrijke vakgebonden trainingen vonden we het belangrijk dat onze mensen ook hun softskills kunnen trainen en zich verder persoonlijk kunnen ontwikkelen.”
Haviland koos ervoor om het volledige aanbod aan online trainingen van GoodHabitz ter beschikking te stellen van alle medewerkers.
“Iedereen heeft het totale aanbod 24/24 ter beschikking. We hebben wel afspraken gemaakt over welke trainingen binnen de werktijd mogen gevolgd worden en welke trainingen je omwille van persoonlijke interesse in je vrije tijd kan volgen. Er zijn collega’s die met het openbaar vervoer komen en dagelijks op de trein via hun smartphone een uurtje ‘GoodHabitz’en’. Zelf doe ik ‘mijn’ GoodHabitz wel eens open op vakantie, in plaats van een boek te lezen. Op een ontspannende manier leer je zo nog iets bij.”
Het implementeren van de trainingen
Karen D’Haeseleer vertelt dat een aantal trainingen van GoodHabitz op een heel natuurlijke manier in het bedrijf geïmplementeerd werden: “Een paar jaar geleden hebben we vier kernwaarden voor onze organisatie gedefinieerd: verantwoordelijkheid, vertrouwen, samenwerking en innovatie. In het pakket van GoodHabitz hebben we dan de trainingen opgelijst die versterkend werken voor deze kernwaarden, denk aan cursussen rond innoverend denken, teamwork, eigenaarschap,… Die trainingen mogen onze medewerkers volgen binnen hun werktijd. Sommigen gaan tussen twee vergaderingen door even aan de slag. Anderen calculeren er echt tijd voor in tijdens hun (tele)werkdag.”
“Of de trainingen van GoodHabitz beantwoorden aan onze noden? Jawel, we krijgen ook heel wat positieve feedback. Het gebeurt dat we de online training van GoodHabitz als een opstapje naar een andere opleiding gebruiken. Zo is er een collega die regelmatig een presentatie moet geven en nood had aan een training rond presentatie skills. Na de GoodHabitz training had ze nog behoefte aan meer praktijkgerichte begeleiding, waarvoor we dan een praktijkcoach ingezet hebben. De trainingen van GoodHabitz leggen een goede basis. Het gebeurt dat we ze aanvullen met een andere opleiding. Die mix van leerstijlen, ofwel blended learning, is net zo krachtig .”
GoodHabitz Promo Studio
Karen D’haeseleer maakt ook gebruik van de ‘Promo Studio’ van GoodHabitz. Die geeft je de mogelijkheid om de trainingen binnen je bedrijf te promoten met affiches, een mailing, een video,…: “Tijdens de coronaperiode hebben we regelmatig gebruik gemaakt van de Promo Studio en iets opgemaakt en rondgestuurd. We promootten toen ook trainingen rond mentaal welzijn, zoals ‘Thuiswerken’ en ‘Ban de Burn-out’.”
“Waarom kmo’s zouden moeten kiezen voor GoodHabitz? Tot op vandaag hebben we het online trainingsplatform van GoodHabitz positief geëvalueerd. Ik raad GoodHabitz aan omwille van de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Voor de abonnementsformule krijg je heel laagdrempelig en gebruiksvriendelijk een groot aanbod aan opleidingen ter beschikking, die je heel flexibel kan volgen. Als HR beschik je bovendien over een dashboard waar je kan nagaan welke afdelingen intensief trainen en welke niet. Grijpen de collega’s in de ene afdeling vaker naar trainingen rond mentaal welzijn dan in de andere afdeling? Dat kan een teken zijn dat er iets speelt in die afdeling, waar je dan gericht op kan inspelen.”
Leren in de praktijk
Nog een reden waarom Karen D’haeseleer GoodHabitz aanraadt, is de mogelijkheid om een work-out rond een training te organiseren: “In een van onze teams was er een issue rond teamwork en samenwerking. We hebben ons dan geëngageerd om zo’n work-out te doen. Het hele team volgde eerst de online training, waarna we in groep de work-out hebben gedaan. Zo’n work-out moet je zien als een handleiding die GoodHabitz per training ter beschikking stelt van bijvoorbeeld de leidinggevende, met praktijkoefeningen, brainstormsessies,… zodat je zelf met je team aan de slag te gaan. Binnenkort organiseren we zo’n work-out rond veranderingsmanagement.”
Free trial: probeer 14 dagen gratis
Benieuwd of GoodHabitz ook bij jouw organisatie past? Probeer GoodHabitz 14 dagen gratis uit met de gratis trial.
Meer info op T +32 (0) 492 21 42 25 of mail.
Contactinformatie
-
GoodHabitz
-
Haverstraat 1
2000 Antwerpen -
+32 (0) 492 21 42 25
Neem contact op met GoodHabitz
Wil je de ‘Netflix van de online trainingen’ leren kennen?
Ook interessant
Interessante bedrijven
StepStone
Cevora