Furbo-Leaderboard_Updated.gif

UNIZO hekelt actiedag: “Vakbond zou beter constructieve partner zijn in plaats van de stakingskaart te trekken.”

HR

De geplande actiedag van de vakbonden tegen de ‘pensioenaanvallen van De Wever en Bouchez’ aanstaande maandag krijgt intussen bijval vanuit diverse sectoren. UNIZO hekelt een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidszin bij de vakorganisaties.

“Actie voeren en halve waarheden verkopen terwijl je weet dat de onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe regering al stroef verlopen is niet slim en egoïstisch. Wie enige realiteitszin heeft, weet dat hervormingen noodzakelijk zijn. Dat er nood is aan een pensioenhervorming, valt niet te ontkennen. In plaats van zich op te stellen als constructieve partner wordt direct de stakingskaart getrokken. Bijzonder jammer”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.

Maandag vinden grootschalige stakingen plaats in oa het onderwijs, bij de post en in het openbaar vervoer. Dit is een rechtstreeks gevolg van de geplande actiedag van de vakbonden, gericht tegen de hervormingsmaatregelen die misschien komen.

“Het door de vakbonden opgetrokken doembeeld over de pensioenaanvallen is intussen al sterk gerelativeerd en genuanceerd door diverse experts’, zegt Danny Van Assche. "Het valt vooral zeer sterk te betreuren dat men direct in egelstelling gaat, en niet bereid is om samen naar oplossingen te zoeken.”


Meer gelijkheid in de pensioenstelsels

Dat er nood is een pensioenhervorming valt niet te ontkennen. Volgens de studiecommissie voor de vergrijzing zullen zonder hervormingen de pensioenuitgaven met 16 miljard stijgen tegen 2050, dit is een kwart meer dan vandaag en onbetaalbaar. In plaats van 10,9% van het BBP zullen we dan 13,5% van het BBP aan pensioenen uitgeven. Langer werken moet worden aangemoedigd en beter vergoed. En ja, de enorme verschillen tussen de stelsels van werknemers, ambtenaren en zelfstandigen moeten uitgevlakt worden.

Uiteraard is het gerechtvaardigd dat er verschillen zijn tussen de stelsels. Maar is het rechtvaardig dat leerkrachten al na 41 jaar en 3 maanden recht hebben op een volledig pensioen, terwijl zelfstandigen, werknemers en andere ambtenaren 45 jaar moeten werken? En waarom mogen leerkrachten al na 40 jaar op pensioen in plaats van na 42 jaar zoals anderen? Sommige ambtenaren hebben nog sneller recht op een volledig pensioen, bij het rijdend personeel van de NMBS bijvoorbeeld is dat al na 36 jaar.

Bovendien gelden de aanpassingen aan het ambtenarenstelsel die nu op tafel liggen niet voor het verleden en werd er nog niet gesproken over overgangsmaatregelen. Alleen wie na de hervorming start zal de volledige impact voelen, wie al bezig is niet. De job als leerkracht of als machinist bij de NMBS kan ook op andere manieren aantrekkelijker gemaakt worden.

Gemeenschappelijk doel ontbreekt

Zes op de tien zelfstandigen vrezen dat ze nooit hun pensioen zullen ontvangen als er geen hervormingen worden doorgevoerd. Voor UNIZO kan een robuust pensioenstelsel maar worden gewaarborgd door een sterkere koppeling tussen werk, bijdragen en pensioenrechten en door mensen meer verantwoordelijkheid te geven bij de keuze wanneer ze met pensioen gaan. Door dit alles transparant te tonen op MyPension wordt de robustheid geperfectioneerd en het vertrouwen van de bijdragebetalers hersteld, vertrouwen is één van de hoekstenen van onze Sociale Zekerheid.

"Toch wordt elk voorstel tot meer gelijkheid tussen werkenden en tot evaluatie van bepaalde voordelen meteen als asociaal weggezet", zegt Danny Van Assche. "Het gemeenschappelijk doel, een betaalbare sociale zekerheid die toekomstbestendig is, ontbreekt volledig. Men kan niet langs de ene kant solidariteit prediken en langs de andere kant volhouden dat de oplossing maar van de anderen moeten komen. Met dit ‘op voorhand staken’ bevestigen we in elk geval wel onze plaats in de top van de Europees stakingskampioenen.”

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Nexus Pursuit

  • Axis Group

  • 't Hooghuys

    't Hooghuys

Bekijk de socials