Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Thuiswerkvergoeding, een goede motivator?

HR

Thuiswerken én een belastingvrije thuiswerkvergoeding van 129,48 euro per maand ontvangen? Say no more! Deze vergoeding geldt naast voor werknemers, ook voor freelancers en zelfstanden, zo meldt algida.be.

Wie vaardigt deze maatregel uit?

Deze maatregel wordt uitgevaardigd door de Federale Regering. Werkgevers kunnen tijdens de coronacrisis tijdelijk een onkostenvergoeding voor thuiswerk toekennen aan hun medewerkers.

Wanneer?

De Federale Regering besloot om voor het tweede kwartaal van 2021 de maximale thuiswerkvergoeding tijdelijk te verhogen van € 129,48 naar € 144,31 voor werknemers en bedrijfsleiders. Meer info

Is deze thuiswerkvergoeding verplicht?

Werkgevers zijn niet verplicht om deze thuiswerkvergoeding te betalen. Vaak stellen werkgevers al heel wat materieel ter beschikking, waardoor dat minder aan de orde is. Volgens Ellen Van Grunderbeek, juridisch adviseur bij het hr-dienstenbedrijf Acerta, komt de betaling van deze thuiswerkvergoeding beperkt voor. “Het blijft een uitgave die zeker niet alle bedrijven kunnen of wensen te maken”, stelt Ellen Van Grunderbeek.

Voorwaarde thuiswerkvergoeding

Het volstaat om minstens vijf werkdagen per maand thuiswerk te verrichten.

All-in bureauvergoeding thuiswerk

Het is een all-in vergoeding die de kosten en het gebruik van een bureau in de privéwoning van de werknemers of zelfstandige dekt. Verder vergoedt het volgende kosten:

  • de kosten voor klein kantoormateriaal,
  • de kosten voor het onderhoud en de reiniging van het bureau,
  • de kosten voor elektriciteit, water en verwarming,
  • de verzekeringen, de onroerende voorheffing, enzovoort.

Voor wie?

In de eerste plaats is deze thuiswerkvergoeding bedoeld voor werknemers. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen werknemers die vóór corona niet van thuis werkten en werknemers die dat wel deden, noch tussen de verschillende categorieën van functies.

Ook voor zelfstandigen en freelancers

Naast werknemers kunnen ook zelfstandigen en freelancers die thuiswerken deze vergoeding opnemen. Zij schrijven dan een onkostennota aan zichzelf uit. Let op!

Belangrijk is dat zij het geld overschrijven van de bedrijfsrekening naar hun privérekening.

Mede voor eenmanszaken en huurders

Deze thuiswerkvergoeding hangt niet af van het statuut. Bijgevolg kan wie in een eenmanszaak werkt, hier evengoed van gebruikmaken. Tenslotte kunnen ook huurders de vergoeding aan zichzelf uitkeren. De verhuurder van de huurwoning krijgt hiervoor geen fiscale vermeerdering. Je hoeft het hem als huurder dus niet te melden.

Maar ...

Niet combineerbaar met verhuur aan de zaak

Deze thuiswerkvergoeding is echter niet combineerbaar met verhuur van je thuiskantoor aan de zaak via de fiscale formule. Ben je eigenaar van een vennootschap, dan heb je de keuze. Ofwel kies je voor de forfaitaire onkostenvergoeding voor thuiswerk (129,48 euro/maand), ofwel voor de fiscale formule voor het verhuren van een kamer aan jezelf.

Deze fiscale formule bedraagt: het kadastrale inkomen x revalorisatiecoëfficiënt van het jaar x 5/3 x het beroepsgedeelte.

Let op!

  • Deze fiscale formule dekt alleen de vierkante meters (m²).
  • Je kan wel nog de voorgenoemde kosten apart toevoegen.

Vrij van sociale bijdragen en belastingen

Wie kiest voor de forfaitaire thuiswerkvergoeding, betaalt geen sociale bijdragen en belastingen.

Bron: Algida, Vlaio.be, De Tijd

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Axis Group

  • Effectis

  • JOULE NV

Bekijk de socials