Talent aantrekken en houden: zet in op talentmanagement
De schaarste op de arbeidsmarkt blijft veel kmo’s zorgen baren. Talent aantrekken vormt voor velen onder hen de grootste uitdaging voor de komende twee tot drie jaar. Maar ook na de aanwerving wil je waardevolle medewerkers houden. Daarom zet je volgens de specialisten van Exact best in op talentmanagement, als cruciaal element van het wervings- en selectieproces.
Meer dan 1 op 2 Belgische kmo’s heeft te maken met personeelstekort, zoals blijkt uit de Exact KMO Barometer 2024. Talent aantrekken en houden staat bij 33% van de kmo-bedrijfsleiders ook de eerstkomende jaren helemaal bovenaan de agenda. Tegen deze achtergrond vestigt Exact de aandacht op het belang van investeren in talent binnen een krappe en competitieve arbeidsmarkt.
Het juiste talent aantrekken
Wanneer zoveel kmo’s op zoek zijn naar dezelfde witte raaf, is het nuttig om je selectiecriteria eens kritisch onder de loep te nemen. Wat weegt er het zwaarste door: het diploma en de jaren werkervaring, of de specifieke talenten van een kandidaat? Iemand met de juiste vaardigheden en competenties zal wellicht sneller een effectieve bijdrage kunnen leveren aan de organisatie. Dat houdt in dat je het wervings- en selectieproces anders zal moeten benaderen, met meer aandacht voor assessments en praktijkopdrachten. Vervolgens moet je blijven investeren in het talent om het te binden aan je kmo. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingstraject, blijft de medewerker zijn of haar competenties verder ontwikkelen. Dat kan gaan om technische vaardigheden, maar net zo goed om de zogenaamde ‘soft skills’.
Hoogopgeleid talent aantrekken via leerwerkplekken
Binnen de huidige arbeidsmarkt met al zijn uitdagingen, is hoogopgeleid talent aantrekken wellicht één van de meest complexe opgaven. Hiervoor bieden leerwerkplekken, of traineeships, perspectieven. Zo krijgen hoogopgeleide starters kansen om uiteenlopende afdelingen binnen je kmo te ontdekken. Terwijl ze hun professionele ontwikkeling verder vormgeven, bereid je hen voor op een functie in je onderneming. Een onvervalst win-wininitiatief, dat bovendien verschillende uitdagingen helpt aangaan. Denk maar aan employerbranding, de war for talent en de instroom van hoogopgeleide medewerkers in het werkveld.
Ook ouder talent inzetten is een deel van de oplossing
Talent aantrekken is in deze tijden geen evidentie, dus ga verstandig om met het aanwezige talent. Laat de ervaring, expertise en knowhow binnen je organisatie niet verloren gaan. Zet je oudere werknemers in als mentors of coaches voor jongere collega’s. Op die manier voelen ze zich gewaardeerd en betrokken, wat meteen ook bijdraagt aan hun tevredenheid en motiveert om langer aan de slag te blijven. De jongere medewerkers steken op hun beurt veel op van de meer ervaren collega’s. Kortom, een goede generatiemix is nuttig en nodig in elke organisatie. Blijf er je wel van bewust dat elke generatie eigen prioriteiten en wensen vooropstelt.
Jong talent aantrekken: wat weet je over Gen-Z?
Een nieuwe generatie (Generatie Z of Gen-Z) staat klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Met hun sterke technologische bedrevenheid, zullen deze jonge professionals ongetwijfeld een nieuwe dynamiek teweegbrengen op de werkvloer. Zoals hierboven reeds vermeld, is het belangrijk om te weten wat hen drijft, wat hun waarden en noden zijn. Zaken als transparantie, flexibele werktijden en hybride werkvormen komen ongetwijfeld aan bod tijdens het wervings- en selectieproces. Bereid je organisatie voor en creëer een werkplek waar Gen-Z zich thuis voelt. Dat zal jong talent aantrekken en behouden alvast een stuk gemakkelijker maken.
Retentie als key factor
Talent aantrekken is één zaak. Medewerkers met potentieel behouden een andere. Implementeer een goed onderbouwde retentiestrategie. Zo loopt je organisatie niet voortdurend achter de feiten aan en verlies je geen kostbare tijd en middelen aan steeds nieuwe aanwervingstrajecten. Bijkomend voordeel: je geeft het signaal aan je medewerkers dat je hen waardeert en investeert in hun welzijn.
Een nooit eindigend leerproces
In een steeds competitievere arbeidsmarkt, is investeren in de ontwikkeling van talent van cruciaal belang. Een succesvol personeelsbeleid ondersteunt medewerkers in hun groei en evalueert hun prestaties. Met de juiste tools en methoden kan je de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt met succes aangaan, zoals:
Evalueren met performance-reviews
- Eenvoudig performancegesprekken inplannen
- Volledige transparantie tussen medewerker, manager en HR
- Feedback verzamelen met gepersonaliseerde vragenlijsten
- Automatisch instellen van herhalende reviews
Medewerkers laten groeien met opleidingen
- Medewerkers vragen opleidingen aan via de Self Service-app
- Je weet welke certificaten moeten vernieuwd worden
- Je hebt een overzicht van wie welke opleiding volgt
- Extra velden helpen alle informatie bij te houden
Wil je nog meer ontdekken? Laat ons eens afspreken! Vraag nu je demo aan en ontdek hoe Officient je kan ondersteunen bij de ontwikkeling van je medewerkers.
Contactinformatie
Exact staat klaar!
Bedrijfssoftware die je helpt om veerkrachtig te blijven?
Ook interessant
Interessante bedrijven
JOULE NV
StepStone