Protime onderzoek: Terug naar een vorige werkgever? 1 op 6 deed het ooit.
“Vijf ‘boemerangers’ bij Protime op 10 maanden tijd”
Het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Voor bijna één op de zes bedienden (16,5%) die al bij verschillende werkgevers aan de slag waren, is dit een waarheid als een koe. Zij keerden namelijk ooit terug naar een vorige werkgever. Een betere verloning (32%) was hiervoor de belangrijkste reden, gevolgd door het gemis van (ex-)collega’s (26%) en een betere werk-privébalans (25%). Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie en werkplanning, bij 1.000 Vlaamse bedienden. Protime zet als bedrijf zelfs in op ‘Boomerang Recruitment’. Dit jaar gingen er al vijf oud-werknemers opnieuw aan de slag.
Ruim een kwart van de Vlaamse bedienden (27%) veranderde nog nooit van job. Wat opvalt is dat maar liefst 29% van de 55plussers nog steeds bij hun eerste werkgever aan de slag is, tegenover 31% van de -35-jarigen en slechts 23% van de 35- tot 54-jarigen.
Niet iedere carrièrestap blijkt echter een succes. Soms is die nieuwe droomjob toch niet wat iemand er van verwacht had. Van alle Vlamingen die al verschillende werkgevers hadden, keerde één op de zes (16,5%) ooit al terug naar een vorige werkgever. Bij de mannen gaat het zelfs om één op de vijf (20%), tegenover 14% bij de vrouwen. Ruim een kwart van de werknemers (27%) keerde nog niet terug, maar zou het wel overwegen. Voor de overige 56,5% is een terugkeer dan weer uitgesloten.
‘Mensen keren terug naar leuke collega’s’
‘Een beter loon’ (32%) is de belangrijkste reden om terug te keren naar een vroegere werkgever, gevolgd door het gemis van collega’s (26%) en een betere werk-privébalans (25%).
Top 5: waarom keerde je terug naar een vorige werkgever?
- Een betere verloning (32%)
- Gemis van de collega’s (26%)
- Mijn werk-privébalans was er beter (25%)
- Ik miste het werk (25%)
- Ik miste mijn klanten (15%)
“Veel werknemers hebben spijt nadat ze hun baan opzegden. Ruim vier op tien werknemers keerden daarom al ooit terug naar een vorige werkgever, of zou dit overwegen”, zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Ze geven daarmee toe dat ze het er beter hadden en dat hun oude functie leuker was. Vaak missen ze hun vertrouwde collega's en de zekerheid van hun eerdere rol. Dat motiveert hen om terug te keren. Meestal gebeurt dit dan na het verbreken van het psychologisch contract, zoals beloftes die niet worden nagekomen, of door financiële prikkels zoals een loonsverhoging.”
“Doel? Europees marktleider worden. Boemerangers kunnen daarbij helpen”
Protime wil Europees marktleider worden in alle landen waar zijn moederbedrijf SD Worx actief is. Vandaag telt het bedrijf 550 werknemers maar tegen 2028 moeten dat er zo’n 800 zijn. Dit jaar alleen al verwelkomde Protime 95 nieuwe mensen op het Mechelse hoofdkantoor. Onder hen vijf boemerangers, die er ooit al werkten.
Een van hen is David Moens (39). Hij ging in maart dit jaar aan de slag als revenue manager bij Protime en is er verantwoordelijk voor het maximaliseren van de omzet door onder meer analyses rond de volledigheid van facturatie. David startte zijn carrière bij het softwarebedrijf in 2010 en groeide er door tot finance manager, maar was van augustus 2023 tot februari dit jaar elders aan het werk.
“Ik was op zich best gelukkig bij Protime. Maar zeker toen de laatste jaren van tram drie naderden, stelde ik me steeds vaker de vraag hoe het op een ander werk zou zijn. Toen een job in dezelfde functie zich aanbood bij een bedrijf bij me in de buurt, dacht ik ‘het is nu of nooit’.”
Al snel bleek het niet de juiste keuze voor David. “Ik probeerde het wel een kans te geven, maar ik miste de passie en de gedrevenheid van mijn voormalige collega’s. Protime groeit snel, wat de nodige uitdagingen met zich meebrengt, maar iedereen gaat er voor om die groei mogelijk te maken. Ik hield wel contact met Protimers en toen mijn voormalige leidinggevende me vroeg om terug te keren in een nieuwe functie, twijfelde ik geen seconde.”
De terugkeer voelde voor David meteen goed aan. “Ik was blij om mijn (oud-)collega’s terug te zien. We kennen elkaar en we hebben al een vriendschappelijke band. De langere reistijd naar het werk, kan hier niet tegenop!”
“Bij Protime besteden we veel aandacht aan camaraderie op de werkvloer, aan opleidingen, flexibiliteit en fun at work”, zegt CEO Gille Sebrechts “Daarnaast dragen onze energy coaches zorg voor het welzijn van de Protimers. Dit zorgt voor tevreden werknemers, die lang bij ons aan de slag blijven. Door die positieve bedrijfscultuur realiseren oud-collega’s zich vaak achteraf hoe graag ze bij ons werkten. Meer dan eens mogen we hen later opnieuw als collega verwelkomen. Het komt er dus op neer om goed voor onze mensen te zorgen, zodat zij op hun beurt goed voor Protime zullen zorgen.”
Methodologie
Het online onderzoek werd tussen 29 maart 2023 en 13 april 2023 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime bij 1.000 Nederlandstalige Belgen die werken als bediende. Het onderzoek is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Investeer in de groei van je medewerkers via opleiding en ontwikkeling
De bedrijfswereld maakt een ingrijpende technologische transitie door. Organisaties moe...