Je eerste werknemer aanwerven: wat moet je weten?
Een tijdje geleden startte je je eigen bedrijf op. Intussen draaien de zaken zo goed, dat je niet langer alles alleen kunt doen. Je denkt er dus over om extra man- of vrouwkracht in te schakelen. Een hele stap op onbekend terrein. We overlopen enkele prangende vragen en aandachtspunten.
Alles weten over personeel aanwerven? Download het gratis e-book ‘10 vragen vóór je je eerste medewerker aanwerft’
Wie neem je in dienst?
Vooraleer je een vacature uitschrijft, denk je het best even na over wat voor medewerker je zoekt. Heb je nood aan iemand die af en toe bijspringt of aan structurele ondersteuning? En, niet onbelangrijk: hoeveel budget heb je voorhanden om zijn of haar loon te betalen? Ga je voor een voltijdse of een deeltijdse medewerker? Is dat contract van bepaalde of onbepaalde duur? Voor welk statuut kies je? En onder welk paritair comité valt je bedrijf? Al die zaken bepalen de loonkosten van je werknemer. Voor een grove schatting ga je uit van de formule (nettoloon dat je wil uitreiken) x 2.
Maar er zijn ook alternatieven. Zo kun je (tijdelijk) samenwerken met een andere ondernemer die specifieke expertise in huis heeft. Zorg dan wel voor duidelijke afspraken over taken en prijzen in een samenwerkingscontract. Via een uitzendbureau kun je snel een tijdelijke kracht inschakelen. Ook een student, een stagiair of iemand die aan deeltijds werken en leren doet, kan je tijdelijk bijstaan bij pieken. En ten slotte is er natuurlijk nog de outsourcingspiste, waarbij je heel specifieke expertise kunt inwinnen.
Lees ook: ‘Wie neem je in dienst?’
Welk statuut kies je?
Het statuut van je werknemer – arbeider of bediende – hangt af van het type werk dat hij of zij verricht. Grosso modo geldt dat het gaat om respectievelijk handen- en hoofdarbeid, maar er zijn natuurlijk grijze zones. Denk maar aan een bediende die je helpt een beursstand op te bouwen of een technicus die ook als verkoper werkt. Het is wel belangrijk dat je werknemer het juiste statuut heeft. De sociale inspectie ziet daar grondig op toe in het kader van de patronale lasten.
Lees ook: ‘Welk arbeidsstatuut kies ik voor mijn nieuwe medewerker?’
Voltijds of deeltijds?
Het is vaak moeilijk in te schatten of de hoeveelheid werk die je te bieden hebt, volstaat voor een voltijdse job. Je paritair comité bepaalt hoeveel uren een voltijdse werkweek mag duren. Doorgaans zijn dat er 38, maar in sommige sectoren kan het meer of minder zijn. Een deeltijdse werknemer werkt per week minstens een derde van een voltijds uurrooster en dat in blokken van minstens 3 opeenvolgende uren. Je mag je personeel niet meer uren laten werken dan in de arbeidsovereenkomst vastgelegd. Overuren mogen alleen onder strikte voorwaarden. Je medewerker krijgt er een extra vergoeding en inhaalrust voor.
Lees ook: ‘Voltijds of deeltijds aanwerven?’
Hoe zit het met verloning?
Dit is voor elke (startende) werkgever een cruciale vraag. Enerzijds moet je de loonkosten kunnen dragen, anderzijds wil je een werknemer een correcte en motiverende verloning bieden. Je paritair comité legt bovendien een minimumloon op. Belangrijk om weten: het brutoloon omvat niet je totale loonkosten. Bovenop het brutoloon betaal je namelijk ook patronale RSZ-bijdragen. De som daarvan komt overeen met je totale loonkosten. Maar om je jaarlijkse personeelsbudget op te stellen, kun je niet zomaar dat cijfer met twaalf vermenigvuldigen. Want daar komen vaak nog vakantiegeld en een eindejaarspremie of dertiende maand bij. Bovendien hoeft een salarispakket niet alleen uit loon te bestaan. Ook op extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, gsm of groepsverzekering moet je nog bijdragen betalen.
Lees ook: ‘Hoeveel kost een medewerker?’
Wat moet je regelen voor de eerste werkdag van je nieuwe werknemer?
Vooraleer je nieuwe werknemer aan de slag kan, moeten er een aantal administratieve verplichtingen vervuld worden:
- Registratie als werkgever bij RSZ
- Dimona bij RSZ
- Arbeidsongevallenverzekering
- Aansluiting bij externe dienst voor preventie en bescherming
- Ondertekenen van de arbeidsovereenkomst
- Het arbeidsreglement correct en volledig opstellen
Ontdek alles over deze stappen in het artikel ‘Checklist: wat moet je regelen vóór de eerste werkdag?’
Vragen? Roep de hulp in van een expert in personeelsadministratie!
Duizelt het je om de oren bij zoveel formaliteiten? De Startersservice van SD Worx staat je bij met raad en daad. De ervaren adviseurs loodsen je door het administratieve en juridische aanwervingstraject en bekommeren zich over je personeels- en loonadministratie en je loonberekeningen.
Kies voor SD Worx.
Een personeelsbeleid dat het beste uit je medewerkers naar boven haalt en je bedrijf doet groeien?
Ook interessant
Interessante bedrijven
Effectis