Karel de Grote Hogeschool breidt technologiecampus uit met innovatieve nieuwbo
Nood aan meer ruimte door stijgend aantal studenten technologie en wetenschap
Karel de Grote Hogeschool start vanaf september op haar campus in Hoboken met de bouw van een innovatief en hightech nieuwbouwcomplex. Vandaag volgen er zo’n 1.550 studenten op deze campus een wetenschappelijke of technologische opleiding zoals Multimedia en Creatieve Technologie, Chemie of Voertuigtechnieken. Omdat het aantal studenten in deze richtingen de afgelopen jaren fors is gestegen, en er in het werkveld een grote nood is aan meer wetenschappelijke en technologische profielen, investeert KdG in een grondige vernieuwing van de campus met als kroonstuk de nieuwbouw, die in juni 2026 opgeleverd zal worden.
Steeds meer jongeren kiezen anno 2024 voor een wetenschappelijke of technologische bachelor- of graduaatsopleiding, en het hoger onderwijs moet zich aanpassen aan deze evolutie. Aan KdG alleen al zijn de studentenaantallen binnen de onderwijsgroep Wetenschappen en Technologie op vier jaar tijd met bijna een derde gestegen: van ongeveer 1.200 naar zo’n 1.550 studenten. Het gaat om richtingen zoals Autotechnologie, Internet of Things of Biomedische Laboratoriumtechnologie.
Om tegemoet te komen aan die stijgende studentencijfers en de groeiende vraag naar sterke technologische profielen in het werkveld, is de Antwerpse hogeschool gestart met een grondige vernieuwing van haar wetenschaps- en technologiecampus in Hoboken. Zo liet KdG sinds 2021 enkele nieuwe labo’s installeren, kwamen er verschillende nieuwe leslokalen en werd het meubilair in de klassen vernieuwd. Vandaag kondigt de hogeschool de volgende en belangrijkste fase aan in deze vernieuwingsoperatie: de bouw van een nieuw hogeschoolgebouw van zo’n 2.300 m² groot, meteen goed voor een investering van zo’n 6 miljoen euro.
Praktijkleren in een vernieuwd gebouw
Het nieuwe gebouw zal centraal op de campus opgetrokken worden, tussen twee bestaande gebouwen in. Naast leslokalen en studieruimte zal het gebouw ook plaats bieden aan een ontmoetingsruimte met koffiebar en bibliotheek, een moderne werkruimte voor studenten Autotechnologie en Voertuigtechnieken en een vernieuwd FabLab, dat naar hier verhuist. Dit FabLab is een dynamische leer-, creatie- en inspiratieruimte waar je kan experimenteren met de nieuwste technologieën zoals 3D-printers, lasercutters, CNC’s of snijplotters. Zowel KdG’ers als buitenstaanders zijn er in de toekomst welkom. Het huidige fablab trekt jaarlijks honderden creatievelingen van in en rond Antwerpen aan die er hoogtechnologische en vernieuwende concepten uitwerken en testen.
“Door de campus in Hoboken uit te breiden met een nieuwbouw, versterken we onze visie dat onderwijs en werkveld samen moeten bouwen aan de toekomst. KdG investeert in de eerste plaats in ontwikkeling van mensen. En knappe gebouwen stimuleren dat leren en ontwikkelen. Bij KdG geloven we ook sterk in authentiek leren via praktijkervaring op de campus, gevolgd door een intensieve periode van praktijkleren op de werkvloer. Dankzij de bijkomende laboratoria en ateliers in het nieuwe gebouw, uitgerust met de nieuwste technologieën, zullen we studenten nu nog beter kunnen voorbereiden op het werkveld en de dagelijkse praktijk.” – Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG
Duurzaam bouwen aan de toekomst
In nieuwbouwontwikkeling staat vandaag duurzaamheid voorop, en dat is niet anders in Hoboken. Het architectenbureau Atelier Kempe Til heeft een fossielvrij gebouw uitgetekend. Dat wil zeggen dat er maximaal ingezet is op hernieuwbare energie via zonnepanelen en warmtepompen. Tot slot is er ook oog voor het realiseren van meer en extra groen in de omgeving van de campus. De werkzaamheden voor het nieuwe gebouw lopen namelijk gelijktijdig met de ontharding en vergroening van de aanpalende Salesianenlaan, waar heel wat extra bomen en perken geplant zullen worden. Op die manier wordt zowel de campus zelf als de omgeving een pak groener en visueel aantrekkelijker gemaakt.
“Als hogeschool hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de groei van wetenschappelijke opleidingen vandaag en in de toekomst te ondersteunen. Daar passen deze bouwplannen perfect in, want met de start van de nieuwbouw zetten we een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van onze hoogtechnologische campus. We kiezen ook bewust voor een toekomstgericht en duurzaam gebouw. Het wordt een broedplaats voor technologische innovatie in heel KdG.” – Tom Fleerackers, directeur onderwijsgroep Wetenschappen en Technologie
Als alles goed gaat, kan KdG in september 2026 de eerste studenten verwelkomen in het nieuwe gebouw. Aannemer van dienst is hier vanhout.pro nv. Hoboken is trouwens niet de enige campus waar KdG aan het vernieuwen slaat door de stijgende stroom aan studenten. Aan de Meir in centrum Antwerpen bouwt KdG aan een grote nieuwe campus voor de studenten in economische opleidingen zoals Bedrijfsmanagement. Die kunnen daar les volgen vanaf het najaar van 2026.