Hoe medewerkers die levenslang leren je kmo versterken
Regelgeving rond duurzaamheid. Digitale transitie. Investeringen in innovatie. Als kmo moet je vandaag aan heel wat uitdagingen het hoofd bieden. Daar heb je mensen met de juiste vaardigheden voor nodig. Alleen zijn die op de krappe arbeidsmarkt moeilijk te vinden. Als je medewerkers kan stimuleren tot levenslang leren, haal je de nodige expertise in huis. Daarom ondersteunt Europa WSE je bij het boosten van je interne leercultuur.
Meld je aan en boost je leercultuur
Europa WSE (Werk & Sociale Economie), een afdeling van de Vlaamse overheid, zet zich in om Vlaamse burgers te helpen bij hun professionele en persoonlijke ontplooiing. Met de campagne #Boost je leercultuur helpt Europa WSE je om je het interne leertraject in je kmo te optimaliseren op maat van je medewerkers en je bedrijf. Want een cultuur van levenslang leren maakt je kmo futureproof.
Waarom je leercultuur boosten en levenslang leren stimuleren?
Als je in tijden van talentschaarste op zoek gaat naar die ene witte merel, is de kans op succes vrij beperkt. Dan is het wellicht verstandiger om te investeren in de waardevolle mensen die er al zijn. Werknemers die levenslang leren, blijven langer inzetbaar in je kmo. Ze spijkeren hun kennis bij en verbreden hun vaardigheden. Daardoor stijgt hun productiviteit. En meer productiviteit leidt tot meer rendabiliteit. Door je mensen kansen te bieden om te leren en te groeien, profileer je jezelf als een aantrekkelijke werkgever. Je bestaande medewerkers weten zich gewaardeerd, voelen zich meer betrokken bij de onderneming, staan sterker in hun job. Ze hebben minder de behoefte om te kijken of het gras misschien groener is aan de andere kant van de spreekwoordelijke heuvel. Wanneer je een vacature niet ingevuld krijgt door mensen intern te laten doorgroeien, zal je jong talent verleiden met de leercultuur in je kmo.
#Boost je leercultuur en promoot levenslang leren bij je werknemers
Zowel de kmo’s als hun werknemers ervaren drempels als het om levenslang leren gaat. Een kmo beschikt niet altijd over de hr-medewerkers en de middelen van de grotere bedrijven. Kmo-bedrijfsleiders willen liefst onmiddellijk rendement zien van een opleiding. Werknemers die kortgeschoold of ouder dan 50 jaar zijn, krijgen minder opleidingskansen, omdat ze zogezegd minder schoolbaar zouden zijn. Terwijl een investering in medewerkers eigenlijk een investering in groei en toekomstbestendigheid is. Waar medewerkers wél trainingen en opleidingen volgen, vallen die dan weer niet altijd in de smaak. De leerstof is ‘al lang gekend’. Ze is niet meteen toepasbaar op de werkvloer. De training is niet boeiend of duurt te lang. Kortom, er is werk aan de winkel. Niet alleen wat de leercultuur aangaat, maar ook wat de leeractiviteiten zelf betreft. Welnu, met #Boost je leercultuur kan je een leercoach inschakelen, die zich richt op beide domeinen.
Download de infofiche voor kmo’s
Een leercoach geeft je leertraject vorm. Gratis.
Zin om je medewerkers ‘leergoesting’ te geven en hun inzetbaarheid te vergroten? Dan willen we je kmo daar graag bij helpen. Gratis, al zal je natuurlijk tijd moeten investeren in het project. Meld je vandaag nog aan voor #Boost je leercultuur en vertel bij welke aspecten van het leertraject je ondersteuning wenst. Als de kmo voldoet aan de voorwaarden (o.a. minder dan 250 werknemers tellen) krijg je een leercoach toegewezen. Vanuit zijn/haar wetenschappelijke bagage neemt die het leerklimaat van de onderneming onder de loep en adviseert rond het optimaliseren van de leeractiviteiten. Samen vertaal je de concrete hulpvragen naar een actieplan. Het doel? Een werkomgeving creëren die de medewerkers stimuleert tot levenslang leren. Elke hulpvraag is anders, elke kmo heeft specifieke behoeften. Daarom kan je rekenen op maatwerk. De looptijd van de begeleiding varieert dan ook naargelang de benodigde tijd en ruimte om het project uit te rollen.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
't Hooghuys
Nexus Pursuit