Hoe voorkom je rug- en nekklachten bij je werknemers op kantoor, in de wagen en bij thuiswerk?
Heel wat bedrijven investeren in comfortabele, ergonomische werkplekken voor hun personeel. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een degelijke, verstelbare bureaustoel en misschien zelfs verstelbare tafels. Daarmee voorkom je al een deel typische fysieke klachten van kantoorwerkers en bijbehorend ziekteverzuim. Toch volstaat een goede bureaustoel niet: heel de werkplek dient ergonomisch ingericht te worden.
Werknemers met een kantoorfunctie brengen heel wat tijd achter hun computer door. Werken met muis, toetsenbord en scherm kan voor typische klachten zorgen, zoals RSI, een tenniselleboog, een muispols, tintelende handen, een hernia in de nek of schouderklachten. De oplossing? Ergonomische hulpmiddelen! Er zijn diverse types ergonomische hulpmiddelen die een ideale aanvulling zijn op ergonomisch kantoormeubilair. Afhankelijk van de noden en de werksituatie van elke gebruiker kun je oplossingen op maat bieden. Zo zorg je ervoor dat iedereen gezond en productief werkt en blijft werken. Een algemene tip: las regelmatig een bewegingspauze in. Het zorgt ervoor dat opgestapelde afvalstoffen uit de spieren verwijderd kunnen worden en helpt klachten te voorkomen of te verhelpen.
Zitkussens en rugsteunen
Zitklussens en rugsteunen geven je de juiste, bijkomende ondersteuning in je rug en je zij, en zorgen ervoor dat je een correcte zithouding aanneemt. Ze verlichten ook je pijn bij rugklachten. Het voordeel van de meeste zitkussens en rugsteunen is dat ze licht en compact zijn, waardoor je ze overal mee naartoe neemt: het werk, thuis, in de wagen, op bezoek of op restaurant … Overal krijg je een steuntje in de rug.
Ergonomische muizen
De computermuis is één van de belangrijkste oorzaken van RSI, klachten in de nek, schouders, armen en handen bij computergebruikers. Bij een gewone muis heb je onbewust de neiging de vingers op te tillen om niet ongewenst te klikken. De strekspieren (extensoren) die je hiervoor gebruikt, worden zo onnodig belast. In een ‘klassieke’ muis ga je ook onbewust te veel knijpen. Hierdoor worden de diepliggende nekspieren onnodig veel opgespannen. Dat heeft als gevolg dat de bloedvaten en de zenuwen naar de arm en de hand afgekneld worden. Die krijgen daardoor te weinig zuurstof en afvalstoffen kunnen niet voldoende afgevoerd worden. Er ontstaat verzuring, en dat veroorzaakt tintelende vingers en prikkeling, symptomen van RSI.
Ergonomische computermuizen, daarentegen, zorgen ervoor dat je handen op een natuurlijkere manier bewegen en rusten. De keuze van een ergonomische muis is afhankelijk van een aantal factoren. Welk soort werk je doet, welke klachten je hebt, de grootte van je hand … Laat je dus zeker adviseren door een specialist!
Ergonomische toetsenborden
Hoe typ je op een gezonde manier op een klavier? Onderarmen, polsen en handen vormen een horizontale lijn. Je onderarmen steunen op de armleggers en je polsen op het bureaublad. Zo kunnen je handen zich gemakkelijk over het toetsenbord verplaatsen. Plaats het toetsenbord in de laagste stand door de pootjes in te klappen. Vóór het toetsenbord laat je ongeveer 8 cm ruimte op het bureaublad.
Veel klassieke toetsenborden zijn redelijk breed, waardoor ze de schouders extra belasten. Voor meer comfort kun je kiezen voor een compacter toetsenbord of een splitsbaar toetsenbord. Dankzij twee losse delen heb je een natuurlijke, ontspannen werkhouding met rechte polsen tijdens het typen.
Laptophouder
Een mobiele computer heeft tal van voordelen. Alleen is werken met een laptop, niet zo ergonomisch. Het beeldscherm en het toetsenbord vormen één geheel, waardoor je vaak in een verkrampte houding zit te werken. Ook het beeldscherm staat te laag, met extra belasting voor de nek en schouders als gevolg. De oplossing is een laptophouder, in combinatie met een extern toetsenbord en een externe muis. Dankzij de staander plaats je de laptop eenvoudig op een comfortabele kijkhoogte.
Pols- en armsteunen
Een goede armsteun aan een bureaustoel of voldoende plaats op het bureaublad kunnen al veel problemen voorkomen. Toch kan in sommige gevallen een arm- of polssteun aangewezen zijn. Dat is een betere oplossing dan het klassieke muismatje. Een muismat leidt ertoe dat je te veel vanuit de pols beweegt, in plaats van ruime bewegingen vanuit de schouder te maken. Dankzij een goede pols- of armsteun zorg je voor minder spierspanning in de nek en schouders en kun je de muis op een meer natuurlijke manier bedienen.
Monitorarmen
Een juiste kijkhoogte op het beeldscherm is essentieel om klachten aan de nek, schouders en ogen te voorkomen. Veel schermen zijn maar beperkt positioneerbaar. Door ze op een monitorarm te bevestigen, kun je ze naar believen verplaatsen en de ideale kijkpositie verkrijgen. Bovendien bespaar je plaats op het bureaublad.
Documenthouders
Veel computergebruikers verwerken gegevens uit documenten, dossiers, boeken of ordners. Als die plat op je bureau liggen, moet je steeds je blik wisselen en je nek en rug draaien. Dankzij een documenthouder leg je de documenten in een aangename kijkhoek en neemt de lichamelijke belasting sterk af. Zo voorkom je oogvermoeidheid en neemt je productiviteit toe.
Voetensteun
Een voetensteun maakt het mogelijk in de juiste houding te zitten wanneer de stoel te hoog is om de voeten plat op de grond te zetten. Door een juiste lichaamshouding aan te nemen, kunnen je benen, rug, nek en schouders ontspannen.
Wat bij thuiswerkers en collega’s die veel op de baan zijn?
Ook wanneer je medewerkers occasioneel of regelmatig thuis werken, zorg je er maar beter voor dat ze dat in ergonomisch verantwoorde omstandigheden kunnen doen. Als werkgever kun je hen ook voor hun thuiskantoor ergonomische oplossingen aanbieden. Hetzelfde geldt voor je medewerkers die vaak onderweg zijn en een steunkussen voor in de wagen nodig hebben.
Advies op maat
Dit is slechts een greep uit het brede gamma aan ergonomische hulpmiddelen dat op de markt is. Niet iedereen heeft elke oplossing nodig. Alles hangt af van het unieke lichaam van elke werknemer en zijn of haar werksituatie en takenpakket. Ergo-Advice, een specialist in ergonomie met ervaring als kinesitherapeut, kent de markt en helpt je in je zoektocht naar de beste oplossing.
Meer weten? Stel je vraag rechtstreeks via het formulier hieronder!
Contactinformatie
-
Ergo Advice
-
Bellestraat 10A
9100 St-Niklaas -
03 772 51 96
Maak een afspraak met Bert van Ergo-Advice
Zitten zonder pijn? Een ergonomische werkplek?
Ook interessant
Katelijn Nijsmans: “Het werk is geen Tomorrowland”
E-mails, chats, social media. We zijn met z’n allen ook op het werk ‘always-on’. Maar ...
Interessante bedrijven
Katrien Cocquyt - Praktijk voor Integrale Gezondheidszorg
Therapie Tijd