Hoe kun je gezond leven en werken met digitale communicatietools?
Digitale communicatiemiddelen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en uit een modern bedrijf. Dat leidt tot digitale onrust in de vorm van een stortvloed aan informatie en de nodige druk om meteen te antwoorden op elk binnenkomend bericht. Stress en burn-out loeren om de hoek …
Digital Detox Academy
Christine Wittoeck helpt particulieren en bedrijven om digitaal te detoxen. Dat betekent niet dat we onze smartphone en onze computer moeten weggooien. “Het is een positief verhaal: ik geloof dat we op een gezonde manier kunnen leven en werken met digitale communicatie,” vertelt Christine. In de workshops van haar Digital Detox Academy reikt ze deelnemers daarvoor de nodige tools aan. Ze valt terug op haar eigen ervaringen: Christine is informaticus van opleiding en werkte 25 jaar lang in de IT en communicatie. “Ik heb vanop de eerste rij meegemaakt hoe digitale communicatie onze living is binnengerold. Het was de brandstof voor mijn burn-out. De verhalen die ik vertel, zijn dus grotendeels gebaseerd op mijn eigen ervaringen.” Dat authentieke materiaal vormt een absolute meerwaarde voor de trainingen.
Smarter than your smartphone
De smartphone is een indrukwekkend staaltje technologisch vernuft. Toch zijn we vaker een slaaf dan een gebruiker van ons toestel.
- Heb jij soms ook het gevoel dat jouw smartphone te veel om aandacht roept?
- Betrap je jezelf er soms op dat je je smartphone vastneemt op momenten van verveling en onrust, zelfs zonder dat hij een notificatie heeft gegeven?
- Zegt jouw omgeving wel eens dat je getrouwd lijkt te zijn met je smartphone?
- Is je smartphone een onontbeerlijk instrument geworden van je dagdagelijkse werking en heb je het gevoel dat je niet zonder kan?
- Of ben je gewoon benieuwd of je je schermgebruik kunt verminderen?
Dan is de workshop ‘Smarter than your smartphone’ ideaal voor jou! In deze praktische training van een drietal uur leer je op een gezonde manier omgaan met je toestel dankzij een digitale detox. “Ik sta stil bij de digitale stress die een smartphone levert. Daarna kijken we naar je effectieve schermgebruik en leer ik hoe je je instellingen naar wens kunt aanpassen.”
De volgende open workshops ‘Smarter than your smartphone’ vinden plaats op 9 mei en 29 mei. Ze zijn voor iedereen toegankelijk.
Ontdek alle open workshops van Digital Detox Academy!
Workshops voor bedrijven
Digital Detox Academy houdt ook in-house workshops bij bedrijven. In die sessies van een halve of een hele dag komt het hele gamma digitale communicatietools aan bod. “We brengen in kaart waar de digitale stress in het bedrijf of een afdeling zit en zoeken uit welke acties we kunnen ondernemen om de situatie te verbeteren. Ik werk daarvoor altijd in drie stappen. Eerst bekijken we de huidige situatie in het bedrijf en zoeken we waar de werknemers last van hebben. Meten is weten: je kan in het wilde weg tips geven, maar het is beter je te baseren op concrete cijfers, metingen en ervaringen. De tweede stap is kiezen wat je effectief wil aanpassen en waarmee je wil stoppen. Pas daarna volgt de echte verandering. De derde pijler is communiceren over communicatie. Iedereen moet achter de keuzes staan. Ze moeten ook intern en extern gecommuniceerd worden, zodat iedereen de juiste verwachtingen krijgt over communicatie binnen het bedrijf.”
Voordat de echte workshops plaatsvinden, houdt Christine graag een pitch over digitaal detoxen voor heel het bedrijf. “In een halfuur houd ik met de nodige humor en soms op een confronterende manier de mensen een spiegel voor. Daarna volgt een interactieve presentatie en nodig ik de werknemers uit voor concrete workshops. Op die manier zijn de mensen helemaal mee in het verhaal.”
Meester van je mailbox
Een van de concrete aspecten die Christine aanpakt, is de manier waarop bedrijven e-mail gebruiken. “Het is een asynchroon communicatiemiddel dat op een synchrone manier wordt gebruikt. Je verstuurt een mail zonder te weten wanneer je ontvanger die gaat lezen en beantwoorden, maar verwacht wel onmiddellijk antwoord. Na een halfuur bel je de ontvanger op, maar die heeft nog geen tijd gehad om de mail te lezen. Er bestaan dus foute verwachtingspatronen rond mails.”
“Die situatie kun je oplossen met concrete afspraken. Zo kun je afspreken dat e-mail er enkel voor niet-dringende zaken is. Je kunt afspreken om de mailbox op geregelde tijdstippen na te kijken en mails binnen de 24 uur te beantwoorden. De mailbox hoeft dan niet de hele dag open te staan en leidt je niet af. Als je een dringende vraag hebt, neem je de telefoon of wandel je naar het bureau van je collega. Een handig neveneffect is dat je efficiënter gaat meeten en vergaderen, omdat je de mailbox niet meeneemt of hebt openstaan tijdens een vergadering.”
“Het lijkt eenvoudig, maar een nieuw communicatiebeleid in het bedrijf betekent een grote wijziging. De policy moet uitgedragen worden en moet gedragen worden door heel de organisatie. Daar loopt het wel eens fout.”
Wil je ook op jouw bedrijf op een aangename manier werken met digitale communicatiemiddelen? Boost je productiviteit en het welzijn van je medewerkers dankzij de workshops van Digital Detox Academy! Ontdek het aanbod van Digital Detox @ work. Vragen? Stel ze gerust via het formulier hieronder.
Contactinformatie
-
Digital Detox Academy
-
+32 (0)483/40 51 01
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Therapie Tijd
Katrien Cocquyt - Praktijk voor Integrale Gezondheidszorg