Flexibel verlonen: een krachtig wapen in de war for talent
De term win-winformule lijkt wel bedacht voor het principe van flexibel verlonen. Jouw werknemers kunnen hun eindejaarspremie of bonus al dan niet volledig omruilen voor voordelen die hen interesseren. Jij beslist als werkgever of en welke voordelen je aanbiedt. Terwijl je jouw kmo profileert als aantrekkelijke werkgever, blijft de loonkost ongewijzigd.
In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt gaan alle ondernemingen op zoek naar de spreekwoordelijke ‘witte raaf’. Ondertussen willen ze hun huidige werknemers gemotiveerd en tevreden houden. Isabelle Cornelis (Managing Legal Consultant SME) van SD Worx licht toe hoe je met flexibel verlonen twee vliegen in een klap kunt slaan.
Lees meer in het e-book flexibel verlonen
Wat is flexibel verlonen nu eigenlijk?
“Met flexibel verlonen geef je jouw werknemers de mogelijkheid om hun loonpakket voor een stuk zelf samen te stellen,” vertelt Isabelle. “In de meeste gevallen gaat het om de eindejaarspremie of bonussen. Ze ruilen een deel van het geld in voor een specifiek voordeel dat hen interesseert.” Maar waarom zou je hen dit aanbieden? Heel eenvoudig: een loonpakket op maat resulteert in tevreden werknemers. Het gaat namelijk niet om een one-size-fits-all-voordeel. “Als je alle werknemers een e-bike geeft als extraatje, zal niet iedereen daar even tevreden mee zijn. Maar als je ze laat kiezen uit een (weliswaar beperkt en duidelijk afgelijnd) voordelenpakket, vindt iedereen zijn gading.”
42,9% van de Belgische kmo-medewerkers geeft aan dat flexibel verlonen een van de voornaamste redenen is om voor een werkgever te kiezen
Jij zit aan het stuur
Isabelle wijst erop dat de beslissing bij de werkgever ligt. “Jij beslist of je al dan niet voor flexibel verlonen gaat in jouw kmo. En jij bepaalt welke voordelen je aanbiedt.” Nog een belangrijke kanttekening: het gaat om een budgetneutrale operatie. De werknemer kiest ervoor een deel van zijn huidig loonpakket in te wisselen, uiteraard binnen de grenzen van wat juridisch mogelijk is. Met andere woorden: de loonkost blijft ongewijzigd, maar je werknemers zijn wel meer tevreden met hun loonpakket. Zoals we al stelden: win-win! En juridisch? “Je moet vanzelfsprekend rekening houden met de spelregels van het arbeidsrecht en de sectorale afspraken. Denk aan de wettelijke verlofdagen die werknemers verplicht moeten opnemen, verduidelijkt Isabelle.
Top 5 populaire extralegale voordelen (2022)
- Gedeeltelijke terugbetaling pensioensparen
- Extra vakantiedagen
- Multimedia
- Auto
- Fiets
SD Worx als jouw partner in flexibel verlonen
Wanneer een werkgever aangeeft dat hij wil beginnen met flexibel verlonen, kijken de specialisten van SD Worx daarom eerst waar ze budget kunnen vinden. “Dat bedoel ik dus met de juridische aspecten. In sommige sectoren mogen werknemers hun eindejaarspremie bijvoorbeeld niet inruilen. Vervolgens gaan we met de werkgever in overleg over hoe we het voordelenpakket invullen. Ook hier betekent onze expertise een meerwaarde. Want kies je bijvoorbeeld voor een gsm, dan brengt de fiscus die in rekening als voordeel in natura.” Om de hele operatie voor alle betrokkenen vlot en gemakkelijk te laten verlopen, ontwikkelde SD Worx de onlinetool Flex Income Plan. Daarmee kiezen jouw medewerkers in alle vrijheid zelf de extralegale voordelen binnen het budget dat jij bepaalt. De correcte verwerking in de payroll gebeurt automatisch voor klanten.
Hoor je graag meer over flexibel verlonen? Wens je advies over de mogelijkheden voor jouw kmo? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Of stuur ons jouw vraag via het formulier hieronder.
Kies voor SD Worx.
Een personeelsbeleid dat het beste uit je medewerkers naar boven haalt en je bedrijf doet groeien?
Ook interessant
Investeer in de groei van je medewerkers via opleiding en ontwikkeling
De bedrijfswereld maakt een ingrijpende technologische transitie door. Organisaties moe...
Interessante bedrijven
Nexus Pursuit