Een clausule met een immense impact: de valkuilen van een niet-concurrentiebeding in een contract
Als ondernemer maak je -al dan niet via een projectbureau- graag én gretig gebruik van flexibele freelancers, wier veelzijdige vaardigheden een aantrekkelijke aanvulling zijn voor de interne expertise van je bedrijf. Erg belangrijk is om erover te waken dat ‘gebruik’ nergens naar misbruik neigt: een samenwerking tussen twee gelijkwaardige professionele partijen noopt tot een evenwichtige overeenkomst. Toch is de contractuele kwestie soms een heet hangijzer. Een niet-concurrentiebeding is zo’n potentieel probleem dat vergaande gevolgen kan hebben. Omdat voorkomen beter is dan genezen: laat je contract altijd door Furbo Legal nalezen.
Niet-concurrentiebeding: vaak te rechtvaardigen, niet altijd rechtvaardig
Specifieke specialiteiten van freelancers kunnen een absolute meerwaarde zijn die je onderneming een concurrentiële voorsprong kunnen opleveren. Het spreekt voor zich dat je als ondernemer die voorsprong wil vrijwaren, en een niet-concurrentiebeding in het contract is een gebruikelijke gang van zaken om je te verzekeren dat je ‘het verschil’ kan blijven maken. Hoewel de denkwijze achter deze clausule en daarmee de clausule an sich wel te rechtvaardigen vallen, is die inhoudelijk vaak niet rechtvaardig.
Laat de freelancer zijn vrijheid van expertise niet verliezen
Uiteraard mag je als ondernemer voor je eigen bedrijf kiezen, maar doe dat zonder tegende freelancer te kiezen. Geen evidente evenwichtsoefening, maar wel des te belangrijker: onevenwichtige overeenkomsten zijn immers dé vruchtbare voedingsbodem voor professionele procedureslagen waarin alleen maar verliezers zijn, terwijl waterdichte contracten het startschot zijn voor een succesvolle samenwerking.
In een correcte aanpak richt een eventuele exclusiviteit zich uitsluitend op de opdrachtgever zelf voor wie de freelancer de specifieke taak verricht. Te vaak neemt het niet-concurrentiebeding echter de freelancer en zijn expertise in het vizier, waardoor die zijn bestaansrecht, zijn bewegingsvrijheid én zijn inkomsten dreigt te verliezen.
Hou het reëel en proportioneel
Schadevergoedingen in het geval van niet-naleving van het niet-concurrentiebeding geven de opdrachtgever een stok achter de deur. Te vaak heeft die spreekwoordelijke stok echter disproportionele dimensies, waarmee je de freelancer figuurlijk kan doodslaan. Buitensporige schadebedingen met bedreigende bedragen zorgen voor een valse start met een wankele werkovereenkomst. Hou bij de schadevergoeding altijd rekening met kwantitatieve en kwalitatieve criteria en voorzie een bedrag dat evenredig is met de hoeveelheid van de geleverde prestaties en de werkelijke waarde ervan voor het bedrijf.
Furbo Legal zorgt voor raad én een contract op maat
Op basis van twee decennia concrete expertise is Ellen Pensaert dé geknipte rechterhand bij het opstellen of nalezen van menselijke en wenselijke contracten.
Helemaal overtuigd of een concrete vraag? Contacteer ons nog vandaag!
Contactinformatie
-
Furbo
-
James Ensorlaan 47
2630 Aartselaar -
+32 (0)3 470 28 28
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Investeer in de groei van je medewerkers via opleiding en ontwikkeling
De bedrijfswereld maakt een ingrijpende technologische transitie door. Organisaties moe...
Interessante bedrijven
JOULE NV
3W
Nexus Pursuit