De arbeidsdeal en opleidingen: wat betekent het concreet voor je kmo?
Uit een recent onderzoek van GoodHabitz blijkt dat 3 op de 4 Belgische werknemers gelukkiger zouden zijn als hun huidige werkgever hen toegang zou bieden tot meer ontwikkelingsmogelijkheden. Het lijkt wel of de overheid deze verzuchting heeft gehoord. In de arbeidsdeal die op 10 november 2022 werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, staat heel wat nieuwe wetgeving over opleidingen. In dit artikel staan we stil bij hoe je via e-learning tegemoet kan komen aan de ontwikkelingsbehoeften van al je medewerkers.
Het doel van de arbeidsdeal is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Zoals je wellicht weet zijn er heel wat maatregelen voorzien over flexibiliteit voor werkgevers en werknemers. Dit plan moet ook leiden tot een versterking van de competenties van alle werknemers. Geen overbodige luxe, als jij je bedrijf duurzaam wil laveren door digitale transformaties en de war for talent.
De arbeidsdeal concreet
De arbeidsdeal voorziet dat werknemers een individueel recht op opleiding aangeboden krijgen door de werkgever. In bedrijven die minstens 20 werknemers in dienst hebben, gaat het om vier dagen individueel opleidingsrecht in 2023 en vijf dagen per jaar vanaf 2024. Heb je minimaal 10 en minder dan 20 werknemers in dienst? Dan volstaat een individueel opleidingsrecht van minimaal één dag per jaar voor een voltijdse werknemer die het volledige jaar in dienst is.
Als werkgever met minstens 20 werknemers zal je jaarlijks ook een opleidingsplan moeten opstellen. Daar geldt de inwerkingtredingsdatum van 1 september 2022, en je eerste deadline wordt maart 2023. Zo een plan bevat minstens de aangeboden opleidingen en de doelgroep van werknemers voor wie ze bestemd zijn. Het gaat zowel om formele, georganiseerde opleidingen als informele opleidingen, zoals on-the-job-training, zelfstudie of deelname aan conferenties. Ook digitale opleidingen komen volgens de arbeidsdeal in aanmerking.
Tegemoet komen aan de ontwikkelingsbehoeften van al je werknemers: hoe doe je dat?
Bij het opstellen van je opleidingsplan en om het doel van de overheid te bereiken, is het dus belangrijk om al je werknemers toegang te bieden tot persoonlijke ontwikkeling. Een breed aanbod aan leermogelijkheden is hier de sleutel tot succes.
Dit is een gezonde mix van formele (buiten de werkplek, ontworpen door trainers) en informele opleidingen (direct gerelateerd aan het werk, bepaald door de behoeften van de werknemer). Een e-learning platform met online trainingen kan je op een laagdrempelige manier integreren in je opleidingsplan. Bied je daarbij ook nog de mogelijkheid aan om korte e-learning modules te volgen (micro-learning), dan vergemakkelijk je het onthouden en leren op lange termijn.
Leren leuk maken? Yes, you can!
Als je van leren een leuke activiteit maakt, wordt ontwikkeling op termijn een goede gewoonte. Koppel je opleidingen bijvoorbeeld aan populaire dagen en evenementen. Bij het opstarten van het nieuwe jaar, kan je een training promoten over bijvoorbeeld doelgericht werken. Daarnaast kan je je bedrijfswaarden koppelen aan te leren vaardigheden, of workshops organiseren om de geleerde theorie in de praktijk te brengen.
Werknemers staan echt wel te springen om ‘nieuwe’ kennis en vaardigheden op te doen zoals kunstmatige intelligentie, - en vooral - hun menselijke vaardigheden aan te scherpen die niet door technologie kunnen worden vervangen. Het e-learning platform van GoodHabitz, specialist in online trainingen die leren leuk maakt, ondersteunt je op een eenvoudige manier in je reis naar levenslang leren in je organisatie.
Meer weten? Plan nu een persoonlijk gesprek met een van de e-learning consultants van GoodHabitz. Zij staan klaar om je verder te ondersteunen bij al je opleidingsvragen!
Contactinformatie
-
GoodHabitz
-
Haverstraat 1
2000 Antwerpen -
+32 (0) 492 21 42 25
Neem contact op met GoodHabitz
Wil je de ‘Netflix van de online trainingen’ leren kennen?
Ook interessant
Interessante bedrijven
3W
't Hooghuys
ibizz