Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Ben ik verplicht opleidingen te voorzien voor mijn medewerkers?

HR

Hoewel voortdurende bijscholing (continuous learning’) een sleutelrol speelt in de ‘war for talent’, investeren heel wat bedrijfsleiders niet in opleidingen voor hun werknemers. Nochtans verplicht de wet alle werkgevers in de privésector om jaarlijks gemiddeld vijf dagen opleidingen te voorzien.

Care for your talent

Geschikt personeel vinden is niet altijd even gemakkelijk. Daarom is het verstandig om de talenten in je bedrijf onder de loep te leggen. Ga na wie eventueel kan worden omgeschoold en wiens talenten je nog niet volledig benut. Je kan het beschouwen als een vorm van ‘care for your talent’. Medewerkers die van hun werkgever de kans krijgen zich bij te scholen, voelen zich meer gewaardeerd en zijn gemotiveerder.

Als je wilt dat je medewerkers duurzaam inzetbaar en geëngageerd blijven, moet je meer aandacht besteden aan opleidingen. Zo concludeerde ook Kris Peeters, voormalig minister van Werk (2014-2019). Hij zorgde voor een wettelijk kader.

Wat zegt de wet?

De wet werkbaar en wendbaar werk verplicht alle werkgevers in de privésector om jaarlijks gemiddeld vijf dagen opleidingen per voltijds equivalente werknemer (VTE) te voorzien. Voor medewerkers die deeltijds werken of niet het hele jaar in dienst zijn, geldt een pro rata. De verplichting is niet van toepassing op bedrijven met minder dan 10 werknemers, tenzij een sectorale cao anders beslist. Meer info

De doelstelling is een gemiddelde op niveau van de onderneming. Dat biedt je als werkgever flexibiliteit. Je moet wel alle medewerkers groeikansen aanbieden.

Groeikansen

Als werkgever beslis je zelf hoe je je vormingsaanbod samenstelt. Daarvoor komen zowel formele als informele opleidingen in aanmerking. Het belangrijkste onderscheid tussen beide is de plaats waar de training gegeven wordt. Gebeurt dat buiten de bedrijfsmuren, dan gaat het om een formele opleiding.

Eveneens kunnen de opleidingen die je aanbiedt kaderen in het wettelijk verplicht welzijnsbeleid in je onderneming. Denk hierbij aan opleidingen inzake veiligheid, gezondheid en psychosociale belasting. Als werkgever probeer je zodoende de opleidingen ter preventie van stress en burn-out te promoten.

Lees ook:

Wat is loopbaanbegeleiding?

Subsidies voor opleidingen dankzij de kmo-portefeuille

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials