WATT The Health, een gloednieuw Gents bedrijven- en eventcentrum met focus op gezondheid
WATT The Health, een projectidee van de Gentse ontwikkelaar Revive, wordt het toekomstige regionale Silicon Valley van de HealthTech, MedTech & SportTech.
Bedrijvencentrum WATT The Health komt op de hoogste 4 verdiepingen van het Medisch Centrum van Maria Middelares in de Kliniekstraat te Gentbrugge. Vanaf mei 2025 zullen techbedrijven uit de gezondheids- en sportsector er elkaar vinden en inspireren op 4.600 m² oppervlakte en genieten van gedeelde diensten. De 24 meter hoge rooftop met daktuin belooft nu al het mooiste panorama op historisch Gent.
WATT The Health is alvast het eerste luik van het ambitieuze herbestemmingsproject 't Verband, dat de site moet omtoveren tot ‘de gezondste wijk van Vlaanderen’. Zo wordt de hele site vergroend en komen er verschillende projecten om zowel de fysieke als mentale gezondheid van zijn residenten te versterken.
Op vraag van Maria Middelares schoof Revive aan tafel om het toekomstplan van de site te hertekenen, gelegen in de wijk Oud-Gentbrugge. Die omvat nu al het medisch centrum van Maria Middelares, het woonzorgcentrum Ter Hovingen en Wijkgezondheidscentrum De Punt. Naast toekomstige woongelegenheid (10 woningen en een appartementsblok met 39 woonunits) bouwt Revive er met verschillende partners ook een gloednieuwe Health Arena, een plek waar mensen preventief aan hun gezondheid kunnen werken, gesteund door de nieuwste innovaties. Revive sloopte al een aantal oude gebouwen en legt er ook een nieuw publiek groen binnengebied aan, met o.a. een buurtpark van 6.500 m², een binnentuin en daktuin, een ondergrondse parking en een publiek toegankelijke lunchbar.
Kruisbestuiving techbedrijven en zorgsector
WATT The Health wordt dus een bruisend bedrijven- en eventcentrum waar de HealthTech, MedTech & SportTech communities onder één dak vertoeven. Het bedrijvencentrum focust op techbedrijven die toeleverancier zijn voor de zorg- en sportsector. Dat moet kruisbestuivingen stimuleren tussen de techbedrijven en de aanpalende zorgsector. Innovaties en nieuwe technologie kunnen dan ook sneller vertaald worden naar de praktijk. Denk bv. aan de ontwikkeling van een monitoring device voor ouderen met hartritmestoornissen. Een techbedrijf kan hiervoor het ziekenhuis consulteren en daar het prototype laten uittesten door de beoogde doelgroep. Vlaamse tech kan zo dus snel afgetoetst worden en op de markt worden gebracht. Maar het werkt ook omgekeerd. Op vraag van de verschillende zorgactoren kan nuttige tech worden uitgewerkt.
Maar ook techbedrijven kunnen kwalitatieve expertise gebruiken. Bv. bedrijven die Intellectual Property (IP) voor de techsector doen, of organisaties die helpen bij de go-to-market voor Amerika. Huurders zullen alvast kunnen rekenen op de kennis en het acceleratieprogramma van Imec.istart (met hun open office hours) en op het industriegedreven netwerk MEDVIA. Imec.istart zal ook startende HealthTech bedrijven de kans geven om een gratis coworking-plek te reserveren in WATT The Health. “In heel dit verhaal neemt WATT The Health zowel de rol op zich van initiatiefnemer, bouwheer, intermediair als van facilitator en accelerator. Wij willen dé regionale hotspot vormen voor een volledig HealthTech-ecosysteem”, zegt Julie Daelman, B2B Commercial Executive van Revive.
WATT The Health biedt 4.600 m² aan kantoorruimte op 4 verdiepingen, waarvan 1.500 m² gedeelde diensten (vergaderzalen, boardrooms, lunchruimte, evenementenruimte en terrassen). De resterende 1.000 m² per verdieping zijn verdeeld in kantoorruimten, vanaf 25 m² tot een volledige verdieping. Een community manager opereert er als uniek aanspreekpunt, faciliteert en stimuleert de interne netwerking, coördineert alle verbindende en ontspannende initiatieven, en waakt over een goede vibe in de community.
Community-gevoel voor groei en verbinding
Het community-gevoel staat immers centraal in de Revive-filosofie en gaat veel verder dan het organiseren van een afterwork. Techbedrijven vinden moeilijk medewerkers. Mensen aantrekken en behouden is dus een belangrijke factor. Net zoals in WATT Factory en WATT The Firms, de andere Gentse bedrijvencentra van Revive, zullen ook hier verbindende, inspirerende en ontspannende initiatieven opgezet worden zoals pingpongtoernooien, barbecues op de rooftop, spinning, boksen, yoga, sportsessies in het buurtpark en in de Health Arena, met persoonlijke coaches en trainers… Het gelijkvloers huisvest een lunchbar met zicht op de binnentuin, en op het dakterras met tuin wordt het aangenaam toeven tijdens pauzemomenten of korte breaks.
Onderdeel van een gezondheids-metasysteem
Naast bedrijvencentrum WATT The Health herbergt de site een aantal complementaire zorgactoren die onderling een gezondheids-metasysteem vormen.
Het Medisch Centrum van Maria Middelares blijft de focus leggen op kortdurende zorg, consultaties, het verkennen van geavanceerde diagnostische en behandelingsmethoden, maar ook op een preventief aanbod via zijn sportmedisch centrum en leefstijlgeneeskunde. Dr. Ronny Goethals, Chief medical officer van Maria Middelares: “Als vooruitstrevend ziekenhuis streven we ernaar om niet alleen te genezen, maar ook om te voorkomen. Ons expertisecentrum Gezond.gent in Gentbrugge biedt al jaren een totaalaanpak voor iedereen die de intentie heeft een gezondere leefstijl aan te meten, voor elke sporter die het fysiek en mentaal vermogen wil verhogen en voor elke patiënt die na een trauma hervalt of terugval wil vermijden. We willen mensen de nodige tools aanreiken om zo lang mogelijk gezond te blijven, waarbij we de expertise van onze verpleegkundige, paramedische en medische teams combineren met de modernste technologieën en evidence-based geneeskunde. De Health Arena met aanwezigheid van scale-ups uit de gezondheids- en sportsector op onze site zal een belangrijke hefboom vormen om onze ambities mee waar te maken. ”
Aan de overzijde van Maria Middelares/WATT The Health komt op het gelijkvloers inderdaad een gloednieuwe Health Arena van 900 m², een hoogtechnologisch sportmedisch centrum waar sport en welzijn preventief benaderd en opgevolgd worden. Het is een concept van In4care vzw. De Health Arena zal beheerd worden door de strategische partners van Health Arena en Maria Middelares. Maria Middelares heeft 4 klinische sites: twee algemene ziekenhuizen (Gent en Deinze) en twee medische centra (Aalter en Gentbrugge).
Als gezondheidscentrum van de toekomst staat Health Arena voor een compleet nieuw zorgconcept waarin gezondheidszorg, welzijn, wonen en werk met elkaar verweven zijn, een healing environment waar mensen op een innovatieve manier door screening, monitoring en coaching gestimuleerd worden tot een gezonde leefstijl. Er is immers een verschuiving van behandeling naar preventie en ook nazorg. Ook het wijkgezondheidscentrum voor eerstelijnsgezondheidszorg en het woonzorgcentrum creëren mogelijkheden om innovatie te versnellen door het testen en demonstreren van verbeteringen in de hele zorgketen.
Anders dan andere projectontwikkelaars
De Gentse projectontwikkelaar Revive is met WATT The Health niet aan zijn proefstuk toe. Eerder ontwikkelde het in Gent al de bedrijvencentra WATT The Firms (Nieuwe Wandeling) en WATT Factory (Vlasgaardstraat). Aanvankelijk gestart als brownfield developer, evolueerde Revive al snel tot een specialist van herbestemmingsprojecten en als een pure B Corp projectontwikkelaar.
Daarbij staat het voor een zeer klare en duurzame visie op stedelijke (her)ontwikkeling van wijken/buurten/sites volgens de ESG-principes, met een brede visie op werk en wonen, welzijn, mobiliteit, groenontwikkeling. Dit zowel in België, Polen als Portugal. Voor Revive is projectontwikkeling immers niet het doel maar het middel om duurzaam te bouwen aan een betere toekomst en een positieve impact te genereren voor de maatschappij.
Re-new, re-purpose, re-balance, re-connect
Revive-wijken en -sites zijn klimaatneutraal in gebruik en ook tijdens de bouw wordt de impact op het klimaat geminimaliseerd. Zo investeert Revive in lokale energievoorziening, in optimaal waterbeheer en in het vergroten van biodiversiteit en infrastructuur om het fysieke en mentale welzijn van de bewoners te verbeteren, met een minimale ecologische voetafdruk.
Wat goed is aan bestaande gebouwen wordt behouden en gerenoveerd. Recuperatie en recyclage zijn de ordewoorden want de impact op het milieu is dan minder groot. Er moet sowieso altijd meer groen komen dan vooraf het geval is, zodat mensen gezonder, langer en gelukkiger kunnen leven en werken.
Revive host zelf ook een proptech-programma waarin het onderzoekt welke nieuwe innovaties nuttig zijn voor de eigen projecten. Zo kiest WATT The Health voor beton-kernactivatie voor zijn verwarming en koeling.
Alle Revive-bouwprojecten beogen een e-peil van maximaal 30 en zetten in op zonnepanelen, individuele warmtepompen, elektrische laadpalen voor wagens en fietsen.
In de visie van Revive is een stadswijk pas duurzaam als meer doelgroepen de site kunnen gebruiken. Ook op de site ‘t Verband in Gentbrugge worden daarom muren letterlijk en figuurlijk gesloopt zodat naast bedrijven en zorgactoren ook buurtbewoners kunnen genieten van alles wat de site te bieden heeft.
Info