Belgische biotechbedrijven voor derde jaar op rij Europese nummer 1
Beurswaarde publieke bedrijven stijgt van 27 miljard naar 42 miljard euro ondanks coronacrisis
Voor het derde jaar op rij is België de Europese biotechleider. Onze bedrijven zijn vandaag goed voor iets minder dan een kwart (24 procent) van de totale beurswaarde van alle publieke biotechbedrijven in Europa. Ondanks de coronacrisis is de waarde van onze biotechbedrijven het afgelopen jaar met maar liefst 56 procent gestegen: van 27 miljard naar 42 miljard euro. Dat alles blijkt uit cijfers die KBC Securities presenteerde op de State of the Union van de Vlaamse biotech sectorfederatie flanders.bio en VIB.
Het hart van de life sciences sector – beter gekend als de biotechsector – klopt in heel Europa het snelst in België, en dit al voor het derde jaar op rij. Buitenlandse investeerders, bedrijven en hooggeschoolde werknemers blijven hun weg vinden naar ons land dankzij ons gerenommeerde ecosysteem. Met 24 procent van de totale Europese beurswaarde heeft België een mooie voorsprong op heel wat andere Europese landen zoals Denemarken (21 procent), Duitsland (18 procent) en Spanje (9 procent).
2020 belooft recordjaar te worden voor Belgische fondsenwervingen
Net zoals vorig jaar is het Europese succes van de Belgische biotechsector voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de grote spelers zoals UCB, argenx en Galapagos. Zij lieten de beurswaarde sterk stijgen met de ontwikkeling van veelbelovende geneesmiddelen tegen enkele belangrijke ziektes. Zo haalde argenx meer dan 780 miljoen euro op, aangedreven door de positieve fase 3 klinische resultaten van één van hun antilichaam gebaseerde behandelingen voor een zeldzame auto-immuunziekte. Dit is meteen goed voor de grootste kapitaalsverhoging van een beursgenoteerd Europees biotechbedrijf ooit.
Maar ook de kleinere Belgische biotechbedrijven (onder 1 miljard euro marktwaarde) wonnen aan marktwaarde. Zij zagen hun beurswaarde het voorbije jaar met 0,4 miljard euro aan marktwaarde (van 2,2 miljard naar 2,6 miljard euro) stijgen en bekleden een vierde plaats in Europa na Groot-Brittannië (4,6 miljard euro), Frankrijk (4,3 miljard euro) en Zweden (4,0 miljard euro) maar vóór Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Nederland. De Belgische groei in beurswaarde is bij de kleinere biotechspelers toe te schrijven aan de beursgang van Iteos (890 miljoen euro extra marktkapitalisatie, de derde grootste IPO van een Europees biotech bedrijf) en die van Hyloris (267 miljoen euro extra marktcapitalisatie). De bestaande Belgische beursgenoteerde bedrijven zoals Bone Therapeutics, MDX Health, Biocartis en Mithra hebben een minder jaar achter de rug.
Tot slot is de gemiddelde beurswaarde van de kleinere Belgische bedrijven ook gestegen: van 171 miljoen naar 259 miljoen euro, mede dankzij de sterke prestatie van Iteos. Hiermee staat ons land op een tweede plaats in Europa, na Nederland.
“Alhoewel we de warme adem van vooral Denemarken in onze nek voelen blijft België het biotech Mekka voor Europa. De biotech sector kende in maart net zoals vele andere sectoren een sterke terugval door de coronacrisis, maar toch hebben de life sciences bedrijven het erg goed gedaan in de laatste maanden. Investeerders beschouwen de sector als een veilige haven. Niet alleen worden de waarderingen van biotech bedrijven minder gedreven door korte termijn omzetschommelingen, maar de crisis toonde ook zeer duidelijk het belang van de sector aan. Het is daarom niet onlogisch dat de biofarma indexen het beter deden dan de algemene indexen zoals de Bel20 en de S&P 500. We verwachten dan ook dat 2020 een recordjaar wordt voor Belgische fondsenwervingen.”
- Nathalie Van Den Haute, hoofd Equity Capital Markets binnen het corporate finance team van KBC Securities
Van Den Haute benadrukt wel dat de cijfers dateren van 14 augustus 2020 en dus geen rekening houden met onder meer de recente koersdaling van Galapagos. “Ondanks de daling in waarde van Galapagos door de tegenslag van Filgotinib, behoudt België zijn eerste plaats.”
Veel potentieel
Er heerst in België al een tijdje een positieve dynamiek rond zowel publieke als nieuwe life sciences start-ups. De laatste vijf jaar telden we meer dan 60 start-ups in België waarvan meer dan 20 het laatste anderhalf jaar.
“Ondanks COVID-19 is 2020 effectief nog een sterk half jaar geweest op vlak van kapitaalrondes, waarbij ook de trend bevestigd werd dat de kapitaalrondes almaar groter worden. Waar toch nog een hiaat blijkt te zijn is in de financiering van medtech bedrijven zowel in de zeer vroege fasen als in de ‘Valley of Death’ tussen regulatoire goedkeuring en eerste verkopen.”
- Kenneth Wils, Head of Life Sciences & Care, PMV.
Tijdens het ‘State of the Union’ evenement, waarin nieuwe ontwikkelingen en initiatieven in de sector aangekondigd worden en de Belgische positie in het Europese landschap geanalyseerd wordt, kregen traditiegetrouw enkele nieuwe bedrijven de kans zich voor te stellen. Dit jaar werden zes biotech bedrijven voorgesteld die zich recent in Vlaanderen gevestigd hebben om te kunnen meedrijven op de successen in onze regio: Asylia Diagnostics, Augustine Therapeutics, Montis, MRM Health, AgomAb Therapeutics en ExeVir, de recente spin-off van VIB die werkt aan een medicijn tegen covid-19.
“We mogen erg fier zijn op het feit dat meer en meer van onze bedrijven wereldtop zijn. Daarenboven zien we een toenemende interesse van buitenlandse life sciences bedrijven om zich hier te vestigen en zien we meer grote buitenlandse investeerders hier investeren. De ‘Belgische Biotech Valley’ blijft uniek in zijn concentratie aan kritische spelers op een kleine oppervlakte, gaande van biotech tot grote farma en steeds meer ook de digitale gezondheidssector, dit aangedreven door de inspanningen van kennisinstellingen zoals imec en de groeiende dynamiek rond artificiële intelligentie in Vlaanderen. Daarnaast blijven belangrijk de aantrekkelijke omgeving om nieuwe producten te testen, de aanwezigheid van goed opgeleide werkkrachten en ervaren biotech investeerders. Tenslotte heeft België een centrale ligging binnen Europa en een lange ervaring binnen de life sciences sector en heel wat monetaire en politieke steun van de overheden. Om die sterke positie te handhaven zijn een stabiel politiek en regulatoir klimaat, toegang tot meer groeikapitaal en een sterke STEM-opleiding essentieel.”
- Dirk Reyn, Voorzitter van de Raad van Bestuur van flanders.bio
De ‘State of the Union’ wordt georganiseerd door flanders.bio samen met VIB en trapt traditioneel het belangrijke jaarlijkse biotech congres ‘knowledge for growth af’, dat dit jaar al aan haar 16de editie toe is. Dit evenement bracht vorig jaar 1300 mensen uit de sector samen uit 20+ landen. Dit jaar zal het evenement uitzonderlijk door de coronacrisis digitaal plaatsvinden.
Meer informatie over de ‘State of the Union’: klik hier
Meer informatie over ’knowledge for growth’: klik hier
Over flanders.bio
flanders.bio is een dynamische leden gedreven organisatie met momenteel meer dan 340 leden uit België en het buitenland. We helpen onze leden om waarde te creëren door netwerking en trainingsactiviteiten te organiseren, internationalisering te steunen, diensten te leveren en expertise op te bouwen. flanders.bio en haar leden willen trotse voorvechters zijn van een gerenommeerd globale impact ecosysteem in life sciences.
Voor meer info: https://www.flanders.bio/
Over VIB
VIB verricht baanbrekend onderzoek naar de basis van het leven, gezondheid en ziekte. De resultaten van ons wetenschappelijk onderzoek worden toegepast in geneeskunde, landbouw en industrie.
Voor meer info: http://www.vib.be
Over KBC Securities
KBC Securities is de onafhankelijke beursvennootschap van de KBC Groep met eigen vestigingen in Brussel, Boedapest en New York. Ze is Belgisch marktleider in kapitaalmarkttransacties met een marktaandeel van circa 70%. KBC Securities heeft het grootste en meest ervaren aandelen sales & research team in België met 24 mensen die institutionele investeerders in West-Europa en de VS bedienen. Haar expertise focust zich op de vastgoed-, life sciences en hoogtechnologische sectoren. Daarnaast heeft KBC Securities een sterke positie in de markten voor schuldkapitaal en M&A. De strategie wordt gedreven door een solide en ondernemende aanpak op maat van de klanten (bedrijven, aandeelhouders, familiekantoren, institutionele beleggers).
Voor meer info: https://www.kbcsecurities.com/