Selecta geeft koffie-afval een tweede leven in samenwerking met Grounds Up
Proefproject bij HoGent zorgt voor vaste bron van koffiegruis
Grounds Up, een innovatieve start-up die koffie-afval hergebruikt, en Selecta, de marktleider in koffie en foodtech-oplossingen, gaan structureel samenwerken. Selecta zal koffiegruis leveren dat Grounds Up verwerkt tot waardevolle grondstoffen voor onder meer de productie van herbruikbare koffiebekers. Als eerste stap in de samenwerking is een proefproject bij HoGent opgestart, waar Grounds Up koffiegruis zal ophalen om het te verwerken. Op termijn wil Selecta de samenwerking opschalen door nog meer koffiegruis te leveren.
Grounds Up werd in 2022 opgericht door Lukas Van Quickelberghe en investeerder Erik Groes. De start-up verwerkt koffiegruis tot nieuwe grondstoffen die als basis dienen van composietmateriaal waarmee herbruikbare bekers of bloempotten vervaardigd worden, of olie voor zeep en cosmetische producten.
Grounds Up is ambitieus en wil de grootste koffie-afvalverwerker ter wereld worden. Dat lukt niet zonder samenwerkingen, beseft Lukas Van Quickelberghe. "Selecta is voor ons een ideale partner. Als grootste koffiedistributeur in vele Europese landen hebben ze toegang tot veel koffie-afval. Wij willen graag de partner zijn die dat afval omzet in waardevolle grondstoffen."
Pilootproject bij HoGent
Een eerste stap in deze samenwerking is een pilootproject bij HoGent, waarbij Grounds Up koffiegruis zal ophalen op de hogeschoolcampussen en het vervolgens verwerkt tot nieuwe grondstoffen.
Dick Deroo van Selecta licht toe: “Voor Selecta past deze samenwerking in de ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling die wij voor onszelf stellen. In alles wat wij doen, trachten wij immers de impact op het milieu maximaal te beperken. Onze klanten genereren een aanzienlijke hoeveelheid koffie-afval. Dit project biedt een innovatieve manier om alvast een deel van dat afval op een duurzame wijze te verwerken. Door het koffiegruis te laten inzamelen door Grounds Up, dragen we bovendien bij aan de circulaire economie."
Voor Grounds Up is het proefproject bij HoGent extra interessant omdat de eigen verwerkingsfaciliteiten in Gent gevestigd zijn. Dat vermindert het nodige transport en de bijhorende CO2-uitstoot. Bovendien kan de ophaling van koffiegruis dankzij de nabijheid optimaal georganiseerd worden. Daardoor is er minder kans op kwaliteitsverlies bij het restproduct.
“Dat is één van onze grootste uitdagingen en eigen aan het werken met afvalproducten uit de koffieketen”, licht Van Quickelberghe toe. “We onderzoeken verschillende oplossingen voor deze uitdaging, waarbij een snelle ophaling van koffiegruis momenteel de beste optie is.”
Schaalvergroting
Hoewel de inzameling van koffiegruis bij Selecta-klanten momenteel alleen bij HoGent is gepland, is de uitbreiding naar andere klanten een logische volgende stap. Grounds Up en Selecta onderzoeken mogelijkheden om de logistiek verder te optimaliseren en samen te werken met grotere afvalverwerkingspartners. "We zijn nog in gesprek over de praktische uitvoering, maar we geloven sterk in de groeimogelijkheden van deze samenwerking," besluit Van Quickelberghe.