Flexjobber

Seizoenarbeiders, studenten of flexibele medewerkers inschakelen: checklist

Het ziet ernaar uit dat veel Belgen hun vakantie in eigen land zullen doorbrengen. Met de zomer in aantocht is het voor jou als ondernemer belangrijk tijdig te starten met de voorbereidingen om de toestroom van toeristen te kunnen opvangen. Tijdelijke versterking zoeken, bijvoorbeeld, zoals seizoenarbeiders, studenten of flexi-jobs. Deze tijdelijke medewerkers werken met aangepaste statuten. Met deze checklist van DVV kom je goed voorbereid aan de start!

#1: check welke regels voor jou van toepassing zijn

De eerste vraag die je je moet stellen: wat zijn de spelregels voor seizoenarbeiders in mijn sector? Het Belgisch Arbeidswetboek voorziet in een bijzondere regeling voor de land- en tuinbouwsector. Ben je actief in een andere sector? Dan gelden de standaardregels voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten.

Hou er ook rekening mee dat flexijobs alleen mogelijk zijn voor specifieke ondernemingen, zoals horecazaken, schoonheidssalons en winkels.

#2: kies het type contract dat het best bij je noden aansluit

Sta even stil bij het soort werk dat je wilt laten uitvoeren. Dat kan bepalen welk type contract – en medewerker – je het best inzet. Als je ad hoc hulp nodig hebt, kun je bijvoorbeeld een beroep doen op uitzendkrachten, studenten of flexijobbers.

Het bijdragepercentage verschilt ook naar gelang het type contract. Zo betaal je voor studenten een verminderde sociale bijdrage en zijn flexijobbers vrijgesteld van inkomstenbelasting, wat dit soort contracten aantrekkelijk maakt. Als je ervoor kiest om een interimmer in te schakelen, dan betaal je maandelijks een vast, hoger, bedrag.

Meer weten over hoe je flexijobbers aanwerft? Je ontdekt het in dit artikel.

#3: stel een goed communicatieplan op

Wil je je vacature snel invullen? Dan maak je maar beter werk van een distributieplan. Bereid je advertentie voor en geef duidelijk aan wat soort werk je aanbiedt, de periode, de plaats van tewerkstelling en de competenties die je zoekt (bijvoorbeeld iemand die meerdere talen spreekt, enz.). Hang een papieren versie aan je raam en vergeet zeker ook niet om de vacature online te publiceren. Op je website, vacaturesites, Facebook of LinkedIn.

#4: start op tijd met de administratie

Iemand inhuren brengt extra papierwerk met zich mee. Vergeet niet te controleren of je arbeidscontracten voldoen aan alle wettelijke vereisten en om je verzekeraar te informeren, zodat die je polissen BA Onderneming en Arbeidsongevallen kan aanpassen.

Voor meer informatie over de verschillende soorten contracten kun je contact opnemen met je sociaal secretariaat.

#5: ga in zee met een goede verzekeringspartner

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten, ook voor tijdelijke werkkrachten. Ben je op zoek naar een verzekeraar die meedenkt en je de beste optie voorschotelt? Dan ben je bij DVV aan het goede adres. Met zijn ruim 90 jaar ervaring is het een betrouwbare en sterke zakenpartner voor zelfstandigen en kmo’s.

Praat erover met je DVV-consulent of je sociaal secretariaat. Neem telefonisch met DVV contact op, boek een persoonlijke afspraak of vul onderstaand formulier in.

 

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DVV Verzekeringen
Dvv verzekeringen logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DVV Verzekeringen
Bekijk de socials