Rapport Allianz Trade: De zomer valt fors duurder uit voor de toerist
Toeristen moeten deze zomer rekenen op fors hogere prijzen voor hotels en vliegtickets. De reislust in alle delen van de wereld is zo groot dat prijzen steeds verder worden opgedreven. Het herstel van de internationale toerismesector zal nog dit jaar het niveau van voor corona overtreffen. Goed nieuws voor toeristische hotels, restaurants en vliegmaatschappijen. De consument is duidelijk minder goed af.
Dit blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade. “Het mondiale bbp steeg vorig jaar met 3,2%. Je zou verwachten dat de beperkte groei vooral in Europa de consumenten afwachtender zou maken. Maar het tegenovergestelde is het geval. De reislust wordt alleen maar groter. Tegelijkertijd kampen veel luchtvaartmaatschappijen met een tekort aan vliegtuigen, arbeidskrachten en reserveonderdelen. Dan kunnen prijzen alleen maar omhoog”, zegt Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade.
Consument accepteert hogere prijzen
Europa profiteert volop meer van de hausse in het toerisme. Geeroms wijst op mooie ‘extraatjes’ als de Olympische Spelen in Frankrijk en het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. “De prijsstijging van de vliegtickets gaat veel harder dan de inflatie, maar dat lijkt de consument niet te deren. Men is bereid de hogere prijzen te accepteren. Desnoods dan maar niet zo’n verre reis maar iets dichter bij huis.” In 2023 reisden maar liefst 1,3 miljard mensen internationaal, een stijging van 33% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Volgens Geeroms beschouwen consumenten reizen steeds meer als een essentieel onderdeel van hun leven en houden er binnen hun huishoudbudget rekening mee. “De ervaring is blijkbaar de hoge kosten waard.” Van vliegschaamte is volgens Geeroms weinig te merken. “Er lijkt sprake van toenemende ‘klimaatmoeheid’. Alsof steeds meer mensen zich afkeren van de overload aan klimaatinformatie. De mensen hebben ook andere zorgen aan hun hoofd: de energieprijzen, de voedselinflatie, de oorlog in onze achtertuin.”
Vooruitzichten luchtvaart
Luchtvaartmaatschappijen kampen momenteel met capaciteitsbeperkingen. Dit is grotendeels te wijten aan knelpunten in de toeleveringsketen sinds de pandemie en de aanhoudende veiligheidsproblemen bij Boeing. Bovendien proberen luchtvaartmaatschappijen hun CO2-uitstoot te verminderen door oude vliegtuigen uit de vloot te verwijderen, wat de capaciteit verder beperkt. De gemiddelde leeftijd waarop vliegtuigen uit de markt worden genomen is gedaald van 27 jaar vóór de pandemie naar 23 jaar in 2023.
De totale omzetgroei van de mondiale luchtvaartsector schat Allianz Trade dit jaar op ongeveer 6,5%. De luchtvaart is daarmee de enige sector waarvan het herstel na corona geen terugval laat zien. De totaalomzet van 967 miljard dollar komt fors hoger uit dan de 838 miljard dollar in 2019 (het pre-pandemische niveau). Volgens de International Air Transport Association (IATA) komt de nettowinst voor de sector dit jaar uit op 30,5 miljard dollar. Duidelijk hoger dan 27,4 miljard dollar voor 2023.