Martin Vandereyt Groep vervoert vakantiewoningen per schip van Dilsen-Stokkem naar Veerse Meer
Voor de eerste keer kiest Martin Vandereyt Groep voor transport via het water en schrijft als Belgische pionier van biobased bouwen opnieuw een belangrijk hoofdstuk in zijn duurzaamheidsverhaal.
Lanklaar/Dilsen-Stokkem, 28 april 2023 - In 3 keer werden 13 modulaire vakantiewoningen in houtskeletbouw van Martin Vandereyt Groep overgeladen op een binnenvaartschip voor een tocht van 230 km naar het Veerse Meer in Kortgene (NL). Daar worden ze in Camping en Villapark de Paardekreek op palen in het meer geïnstalleerd.
Transport via het water
Martin Vandereyt Groep kiest dus resoluut voor een ‘model shift’. In plaats van uitzonderlijk vervoer via de weg wordt deze bestelling van 26 vakantiewoningen (35 m² en een nokhoogte van 6 meter) via het water naar de Nederlandse bestemming vervoerd. “De meest interessante logistieke oplossing voor ons én de klant”, vertellen zaakvoerders Martin Vandereyt & Fabienne Wirix.
Uitzonderlijk vervoer langs de weg vergt immers enorm veel administratie en is ook tijdintensief omdat het hele traject in kaart moet worden gebracht (dit om te vermijden dat de vrachtwagens zich ergens zouden vastrijden). “Er mag niet in konvooi worden gereden en omwille van de afmetingen moet er per vakantiewoning een begeleidingswagen mee rijden. Voor deze levering vormde ook de hoogte van 6 meter een belemmering: we zouden onder geen enkele brug kunnen passeren. Transport via de weg betekende de vakantiehuizen in twee delen fabriceren en transporteren, wat gezien de uitzonderlijke architecturale vorm met vele schuine vlakken weinig evident was”, verduidelijkt Fabienne Wirix.
De voordelen van transport over water zijn legio. ACCT-Logistiek BV uit Dordrecht stond in voor het transport over het water. "De eerste ladingen bereikten na 30 uur (inclusief rusttijd) de bestemming, terwijl we anders twee nachten twaalf uur hadden moeten rijden. Het verschil is dus erg beperkt”, zegt Martin Vandereyt. “Bovendien is deze transportmodus veel duurzamer, wat toelaat om de ecologische voetafdruk van onze modulaire woningen nog verder te reduceren. Daarom willen we vanaf nu voor elke levering de oefening maken of transport via het water een optie is. De ecologische winst moet natuurlijk wel voldoende hoog zijn: het heeft weinig zin om een woning in pakweg Mol via scheepvaart naar de werf te brengen.”
Pionier in duurzaamheid en efficiëntie
Met deze unieke model shift of verandering van vervoerwijze bevestigt de Martin Vandereyt Groep opnieuw zijn reputatie van pionier in de (duurzame) bouwsector. De zaakvoerders begonnen al in de jaren negentig met onderzoek naar houtskeletbouw, ontwikkelden vervolgens een uniek verbindingssysteem en realiseerden al begin jaren 2000 een eerste houtskeletwoning. Drie jaar geleden startten ze ook met de fabricatie van volledig afgewerkte (modulaire) woningen in het atelier in de Bekaertlaan in Dilsen-Stokkem. Deze worden daarna (meestal in verschillende delen) naar de bestemming getransporteerd.
“Bij deze modulaire woningen combineren we maximale duurzaamheid met een erg hoge graad van efficiëntie”, aldus Martin Vandereyt. Dankzij de unieke verbindingsoplossingen kan Martin Vandereyt Groep stevige woningen bouwen met overspanningen tot 12 meter. Er zijn geen beperkingen qua afmetingen en er is een enorme architecturale vrijheid. “In tegenstelling tot traditioneel metselwerk kan je met houtskeletbouw immers zowat alle vormen creëren”, verduidelijken de zaakvoerders. “Doordat we de woningen in het atelier bouwen, speelt het weer ons geen parten. Dit resulteert in een betere kwaliteit van het eindresultaat én we kunnen ook exact de leveringsdatum bepalen. Bovendien komen we op de werf voor geen aangename verrassingen te staan. Doordat alles in de conceptfase minutieus uitgetekend en onze machines met deze digitale plannen worden aangestuurd, kunnen we de woningen ‘kant-en-klaar’ op de werf leveren, inclusief alle mogelijke doorgangen, uitsparingen, ramen, vloeren en zelfs technieken. Op die manier beperken we fouten en afval tot een absoluut minimum, wat ook weer de duurzaamheid ten goede komt. Een extra voordeel is dat de woning op de werf razendsnel kan worden opgebouwd, waardoor aanzienlijk op (transport van) mankracht kan worden bespaard.
Biobased bouwen
Door ook nog eens maximaal op biobased materialen in te zetten, scoren de woningen van de Martin Vandereyt Groep bijzonder hoog qua duurzaamheid. Hout is sowieso een hernieuwbaar materiaal dat bovendien CO2 opslaat en houtwol dient als isolatie. “We proberen de klanten te stimuleren om de ecologische lijn door te trekken in de afwerking. Meestal leveren we de woningen ook af inclusief zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming, maar alles is natuurlijk afhankelijk van wat de klant wenst”, vertelt Martin Vandereyt.
Concurrentieel
Nu alternatieve bouwmethodes in de lift zitten, zien Belgische constructeurs heel wat concurrentie vanuit het buitenland ontstaan. Zo worden nogal wat houtskeletmodules en -elementen uit Polen en de vroegere Oostbloklanden geïmporteerd. “De prijzen liggen daar inderdaad lager, maar dat reflecteert zich ook in een mindere kwaliteit”, aldus Martin Vandereyt. “Bovendien primeert het economische gewin op de duurzaamheid. Precies op deze vlakken hanteert België de allerhoogste standaard. Wij gaan zelfs nog enkele stappen verder en slagen hierdoor om mooie opdrachten binnen te halen, zoals deze Nederlandse opdracht van 26 vakantiewoningen”.
Info: Martin Vandereyt Groep. Foto: ACCT-Logistiek BV