DNL.Vlaanderen start met nieuw en uniek opleidingsinstituut in de uitvaartsector in Schelle

In het historische gebouw Interescaut aan de Schelde in Schelle gaf DNL.Vlaanderen zopas het startschot voor een nieuw opleidingsinstituut in de uitvaartsector: StudioDNL. 

Wie aan de slag is of wil gaan in deze sector, kan hier verschillende compacte opleidingen volgen. Volgens bezielster Karin Struyf spitst het nieuwe lesaanbod zich toe op wat er anno 2021 echt nodig is in deze sector: getalenteerde, polyvalente medewerkers met de juiste werkethiek die hands-on ingezet kunnen worden.

In het volwassenenonderwijs is een beperkt opleidingsaanbod te vinden en er zijn ook enkele privéinitiatieven in die richting. “Maar volgens mij focussen ze te weinig op wat we echt nodig hebben in de uitvaartsector. Met het nieuwe opleidingsinstituut StudioDNL werken we aan wat er op de vloer nodig is. We brengen geen overbodige theorie over, maar de focus ligt op concrete kennis en vaardigheden”, legt initiatiefneemster Karin Struyf uit.

Het instituut start alvast met 3 opleidingen: Moderator, Ceremoniemeester-drager en Rouwbenadering. “Daarnaast plannen we ook workshops en trainingen, zowel in Schelle als incompany. Voor bedrijven werken we vraaggestuurd. Er is geen enkel thema waarvoor we geen trainer of docent kunnen inschakelen”, aldus Karin Struyf.

Oriëntatiedagen

Naast de opleidingen organiseert StudioDNL ook oriëntatiedagen. Naar schatting zijn 7 op de 10 sollicitanten niet voorbereid op een job in de uitvaart. 8 op de 10 hebben niet het juiste profiel en/of de vereiste ervaring en 2 op de 10 solliciteren voor een functie die niet eens bestaat. “Logisch”, vindt Karin Struyf. “De mogelijkheid om zich goed te oriënteren en voor te bereiden wordt nergens geboden. Hierop bieden wij voortaan een antwoord. De oriëntatiedagen zijn alvast bedoeld voor al wie een eerste stap zet in de uitvaartsector.”

Met ruim 10 jaar ervaring in de uitvaartsector in Vlaanderen is Karin Struyf van mening dat het vak van uitvaartwerker wel terug wat meer uitstraling moet krijgen. Respect voor traditie en oog voor vernieuwing moeten hierbij samen gaan.

Uitvaartmedewerkers opwaarderen

StudioDNL richt zich niet alleen op nieuwkomers en dat is een bewuste keuze. “De uitvaartondernemer moet zo veel mogelijk taken intern invullen. Doet hij dat niet, dan geeft hij te veel van zijn profilering weg. Maar dat betekent wel dat je mensen degelijk opgevolgd en opgeleid moeten worden. En precies daar wringt het schoentje. Er zijn amper opleidingen of workshops beschikbaar die uitvaartmedewerkers opwaarderen of specialiseren. En als ze er al zijn, worden ze bijna nooit gegeven door trainers of coaches met enige ervaring in de sector”, gaat Karin Struyf verder.
“Met StudioDNL pakken we dat anders aan. Wij vertrekken vanuit het vakmanschap van onze docenten. Ik heb tenslotte niet voor niets 10 jaar de uitvaartsector in Vlaanderen getrotseerd en ik was in tal van uitvaartondernemingen actief. Ik wist dus waar ik de grootste talenten vandaan moest halen.”

Karin Struyf is de bezielster en initiatiefneemster van DNL.Vlaanderen en van StudioDNL. Als voormalig cabaretière maakte ze in 2012 de overstap naar de uitvaartsector in Vlaanderen. Ze trad naar buiten als de Uitvaartvrouw. Vijf jaar later moest ze uitbreiden. Ze ging toen op zoek naar kandidaten die als collega-moderator aan de slag konden. Sinds de opstart van DNL.Vlaanderen in 2017 heeft ze heel wat bekende namen aan haar team toegevoegd zoals Peter Rouffaer, Karin Jacobs, Wanda Joosten, Wim Van Den Driessche, Rania Gaaloul, Florence Hebbelynck en Dieter Troubleyn.

Meer informatie: www.studiodnl.be

Bekijk de socials