Annie Where klaar voor installatie van office pods in privétuinen en semipublieke ruimtes
Nieuwe investeerders voor Annie Where, bedenker van multi-inzetbare office pods voor kenniswerkers die thuis of dichtbij huis werken
Het hybride werken is in volle evolutie maar zijn de voorwaarden voor een kwalitatieve thuiswerkplek wel altijd ingevuld? De Gentse innovatieve startup Annie Where wil met een nieuwe kapitaalinjectie van 600.000 euro, door o.a. Van Goeye bv, de nummer 1 worden in de verhuur en servicing van modulaire office pods. Dit zijn mobiele, flexibele en volledig ingerichte mini-kantoorunits. Die worden op huurbasis geplaatst bij kenniswerkers thuis in hun tuin, en op semipublieke plaatsen. Op korte termijn ligt de focus op zelfstandigen, kmo’s en semipublieke locaties, op langere termijn op de grote bedrijven waar de office pods deel kunnen uitmaken van het cafetariaplan en dus het loonbeleid.
Waar dan ook werken
Twee of drie dagen thuis en de rest op kantoor... sinds de pandemie beschouwen veel kenniswerkers de huidige vorm van hybride werken als een verworven recht. In de ‘war on talent’ is het zelfs een cruciale factor om mensen binnen te halen.
Kenniswerkers zijn alvast vragende partij om meer te kunnen telewerken… Dat laat toe ongestoord, geconcentreerd en vlotter te werken, wat de productiviteit ten goede komt. Tenminste als de voorwaarden ingevuld zijn voor een comfortabele werkomgeving, met een gezonde balans tussen werk en privé.
Ook bij jonge werknemers is een duidelijke scheiding tussen privé en werk prioritair. Ook zij willen niet aan de keukentafel werken. Ze leven in een starterswoning of een appartement dat niet voorzien is op extra kantoorruimte. Of er lopen kinderen en huisdieren rond, of nog een andere thuiswerker. Een office pod in de tuin of stadskoer biedt dan een oplossing en kan deel uitmaken van het cafetariaplan dat aan de werknemer wordt aangeboden.
Annie Where positioneert zich als designer en producent van verhuurbare, verplaatsbare en multi-inzetbare office pods voor de telewerker met weinig of geen private kantoorruimte, maar wel met een terras, tuin, stadskoer, schuur... De eerste 10 office pods zijn alvast op verschillende locaties geplaatst, met zeer positieve feedback van de gebruikers.
Investeerders
Annie Where is een initiatief van tech ondernemer David Bintein, toekomstdenker Jo Caudron, en jonge ondernemer Gilles Missinne. Hun missie: het werken dichter brengen bij waar mensen wonen. Zelf geven ze ook het goede voorbeeld door samen te huizen onder het coworking-dak van The Hive in Gent. In de tuin van The Hive staat trouwens een van hun office pods opgesteld voor direct gebruik door de coworkers.
Bij de oprichting begin 2022 investeerden de initiatiefnemers zelf al 500.000 euro. Een recente tweede investeringsronde leverde een totaal opgehaald bedrag op van 600.000 euro, deels via aandelenkapitaal, deels via niet-dilutief kapitaal. Lead investor is de familiale holding Van Goeye bv uit Temse. “Onze holding is sinds een 5-tal jaar actief als business angel voor veelbelovende startups en scaleups”, aldus investeerder Nicolas Van Goeye. “Als familiale investeerder met een engineeringachtergrond zijn we altijd al sterk geïnteresseerd in technologie in haar relatie tot de menselijke impact, en dit op het vlak van psychosociaal welzijn, smart working, mobiliteit… We geloven dan ook 100% in dit maatschappelijk relevant concept en we vinden ons volledig terug in de aanpak en expertise van het complementaire trio dat aan het roer staat van dit baanbrekend project.”
Aangestuurd met app
Geen enkel ander bedrijf in België doet wat Annie Where doet. Het gebruik van de office pods loopt exclusief via een huursysteem op abonnementsbasis, met plaatsing, verzekering en (na)service inbegrepen. Het onderhoud van de pods zit verwerkt in een full-service onderhoudscontract. De overeenkomst is flexibel opzegbaar en loopt administratief en financieel uitsluitend via de werkgevers, of rechtstreeks via de thuiswerkende zelfstandige.
De office pod van Annie Where is een Belgisch design dat zowel indoor als outdoor in enkele uren kan geplaatst worden. De assemblage gebeurt ook integraal in België met louter duurzame, gerecycleerde en recycleerbare materialen. Er zijn 3 modulaire uitvoeringen die wind- en weersbestendig zijn. Dus zowel geschikt voor 1 persoon, 2 personen als voor een meeting room tot 6 personen. Huren kan al vanaf 450 euro/maand. Momenteel loopt een project bij TELENET met een office pod die als extra vergaderruimte wordt gebruikt, voor de ingang van hun hoofdzetel.
Een slimme app opent de geluidsdichte office pod en activeert airco en elektriciteit. Via de warmtepomp kan er zowel verwarmd als gekoeld worden. Een bureautafel, ergonomische stoel, kastruimte, whiteboards, prikbord en geïntegreerde verlichting zijn inbegrepen. De app houdt ook statistieken (rapportering) bij van het gebruik en het verbruik van de pod.
Een ecosysteem voor iedere kenniswerker
Annie Where denkt ook ‘out of the box’ en toekomstgericht aan de plaatsing van office pods op semipubliek terrein van communities zoals scholen, sportclubs, kerken, infrastructuur van collectiviteiten… Met een school in Buggenhout loopt al een dergelijk project.
Maar ook aan grote ruimtes, weliswaar raam- en winddicht maar zonder verwarmingssysteem, die door de plaatsing van pods functionele werkruimtes kunnen worden waar energieverbruik beperkt wordt tot de binnenruimte van de pod. Denk maar aan schuren, depots, magazijnen, grote hallen, garageruimtes, lege fabriekspanden of ateliers…
In deze alternatieve locaties kunnen perfect office pods ingeplant worden met een eigen beveiligde toegangscontrole en performante communicatie- en vergadertools.
Momenteel zijn er in veel grote steden al veel hippe co-working spaces waar men kan telewerken, maar helemaal nog niet in centrumsteden of grote dorpen in een rurale omgeving waar werknemers wonen van banken en verzekeraars, van de grote corporates, van de overheid. Privé hebben deze niet allemaal de capaciteit om een office pod te plaatsen. Ook bij deze categorie is er behoefte aan duurzame co-working spaces.
Tenslotte wil Annie Where ook projectontwikkelaars voor de particuliere en cohousing-markt warm maken om ruimte voor office pods te voorzien in hun woonprojecten, zodat die optimaal voldoen aan de noden van de toekomstige bewoners. De pods kunnen zelfs ingezet worden op de ruwe bouwsite zelf, voor meetings maar ook onthaal van potentiële kopers. Nu al heeft projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder ION een meeting office pod staan op Burenberg, een woonbuurt in aanbouw te Leuven.
Annie Where wil dus evolueren naar een ecosysteem en een deelplatform van office pods die door verschillende mensen kunnen gebruikt worden, waar dan ook.
Geen concurrentie voor kantoorplek
Annie Where heeft niet de bedoeling om kantoorwerk te laten uitdoven. “Niets wijst er op dat Belgische bedrijven de actuele hybride werkregeling zullen terugschroeven”, zegt Gilles Missinne van Annie Where. “Wel evolueren we naar een optimalisatie van werken waarin flexibiliteit een grote rol speelt. Wie telewerkt, wil zijn werkdag flexibel indelen en dat kan mits duidelijke afspraken. Kenniswerkers moeten kunnen ‘deconnecteren’, dus niet altijd beschikbaar zijn voor het werk, omdat men nu eenmaal telewerkt. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden voor de momenten dat men bereikbaar moet zijn of naar kantoor moet komen”.
Maar flexibiliteit moet ook in twee richtingen werken zodat er nog voldoende fysiek samengewerkt wordt op kantoor. Zo stellen bedrijven nu al dagen voor waarop het zinvol is dat zo veel mogelijk medewerkers aanwezig zijn op kantoor, om de betrokkenheid te onderhouden, en om bijscholing en de concretisering van een professioneel netwerk mogelijk te maken. “Annie Where wil juist die complementaire rol spelen in het thuiswerkbeleid van bedrijven en organisaties.”
Vooral nieuw aangeworven medewerkers en young potentials/starters vinden het belangrijk om op kantoor leidinggevende of sturende feedback van ervaren collega’s te kunnen krijgen, om probleemoplossend in team te kunnen overleggen, en om van de bedrijfscultuur te proeven. Dat blijft sowieso de meerwaarde van het kantoor.
Info op https://anniewhere.work.
Geïnteresseerd om al een van de geïnstalleerde office pods te zien? Contacteer Gilles Missinne (0499 51 32 26) of gilles@anniewhere.work.