Elektrische fiets, step of Segway in je bedrijf? Wat met de wettelijke verplichtingen en verzekeringen?
Meer en meer bedrijfsleiders en zelfstandigen kiezen voor ‘zachtere’ vormen van mobiliteit. Dit jaar werden er ongeveer 75% meer elektrische fietsen verkocht. Medewerkers kunnen die gebruiken als een alternatief voor de wagen, bijvoorbeeld om naar het werk te gaan of om klanten te bezoeken. Maar elektrische transportmiddelen zijn ook al lang in gebruik binnenin ondernemingen. Denk maar aan een Segway om zich snel door het magazijn te bewegen. Veel bedrijfsleider weten echter niet dat met het gebruik ervan ook aansprakelijkheden komen. Moeten je verzekeringen aangepast worden? Hoe kun je je risico’s verlagen?
Welke verzekeringen verplicht de wet (niet)?
Op 1 juni 2019 trad een wijziging van de wet (21/09/1989) betreffende de verplichte BA verzekering voor motorijtuigen in werking. Concreet zullen motorrijtuigen die niet sneller gaan dan 25km/u niet langer onderworpen zijn aan de verzekeringsplicht. Het gaat hier om elektrische fietsen, hoverboards, Segways, elektrische steps … waarvan de maximale autonome snelheid beperkt is tot 25km/u. Deze regel geldt ook voor Speed pedelecs (elektrische fietsen die via trapondersteuning snelheden tot 45 km/u kunnen bereiken) . Bromfietsen Klasse A blijven onderworpen aan de verzekeringsplicht.
Dekking door BA Onderneming
Vanaf 1 juni kunnen slachtoffers van een verkeersongeval (met een derde) met hun gemotoriseerd voortbewegingstoestel een beroep doen op hun familiale verzekering of in bepaalde omstandigheden op de BA Onderneming van de werkgever (als hij er één heeft), afhankelijk van de situatie.
- De werknemer rijdt naar werk of komt terug van zijn werk => BA Privé Leven.
- De werknemer rijdt met zijn eigen fiets in het kader van een opdracht voor rekening van zijn werkgever => BA Privé Leven van de werknemer kan tussenkomen of de verzekeraar BA Onderneming van zijn werkgever (behalve in het kader van een persoonlijke fout van de werknemer die niets te maken heeft met de uitoefening van zijn werk).
- De werknemer rijdt met een dienstfiets van zijn werkgever => BA Onderneming van de werkgever komt tussen.
In het geval van een verkeersongeval zijn de lichamelijke letsels van de bestuurder nooit verzekerd, behalve als de fout ligt bij de andere bestuurder die bij het ongeval betrokken was. Een bestuurder moet een bestuurdersverzekering hebben om zelf verzekerd te zijn.
- Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat zij al in bepaalde gevallen verzekerd zijn
- Medewerkers die met een elektrisch vervoersmiddel met een snelheid tot 25 km/u naar het werk komen, zijn vaak gedekt onder de Arbeidsongevallenverzekering (waarborg Arbeidsweg)
- Als de schade gebeurt tijdens een beroepsverplaatsing is de letselschade altijd gedekt door de arbeidsongevalverzekeraar van de werkgever.
Adviezen en voorzorgen
Het gebruik van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen heeft risico’s voor jezelf en voor andere mensen, zowel voor andere bestuurders als voetgangers. Een ongeval kan duur en pijnlijk zijn. Want de toestellen zijn duur (ze kosten vaak meer dan € 1.000) en hoe sneller je rijdt, hoe harder de impact kan zijn. Daarom zijn er een paar best practices waarmee je rekening kunt houden om de kans op een ongeval te verkleinen of de gevolgen minimaal te houden.
- Volg de wegcode
- Draag aangepaste kleding (een helm, handschoenen, fluohesje …)
- Beperk je snelheid
- Vermijd afleiding, zoals gsm-gebruik, tijdens het verplaatsen
- Zorg ervoor dat je de bediening van het toestel onder de knie hebt voor je de weg opgaat
DVV informeert je
Niet zeker waarvoor je verzekerd bent? Of overweeg je om een e-bike, Segway of elektrische step te kopen voor je bedrijf? De DVV-consulenten zijn er om je te informeren over je verzekeringen! Zo maak ook jij vlot de overstap naar een groene en eigentijdse mobiliteit!
Contactinformatie
-
DVV Verzekeringen
-
Karel Rogierplein 11
1210 Brussel
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
P&V Groep