Sporten is gezond, ook voor de economie
Het maatschappelijke en economische belang van sporten in clubverband is niet te onderschatten. Zo levert het elk jaar twee miljard euro op voor de Vlaamse economie. Daarbij komen nog de fysieke en mentale voordelen van sporten, die nog eens voor 1,5 tot 2 miljard euro opbrengst zorgen.
Investeringen in sport zijn dus zeer rendabel. Elke euro geïnvesteerd in sportorganisaties zorgt voor 1,8 tot 2,5 euro aan sociale return in Vlaanderen. Deze cijfers komen uit een studie van de Vlaamse Sportfederatie, de koepelorganisatie, die voor de versterking tussen sportfederaties en sportclubs zorgt.
Sporters pompen twee miljard in de economie
De 1,4 miljoen sportende Vlamingen pompen jaarlijks twee miljard euro in onze economie. Dat totaalbedrag is de som van drie effecten. Ten eerste alle middelen die de clubs investeren in de economie (‘direct effect’), ten tweede het geld dat partners en leveranciers investeren (‘indirect effect’) en tot slot het geld dat mensen kunnen uitgeven door tewerkstelling in een sportclub (‘geïnduceerd effect’).
Sport als economische hefboom
Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie: “De cijfers zijn duidelijk: sporten in clubverband brengt de Vlaamse economie miljarden op. De georganiseerde sportsector kan dus een belangrijke hefboom zijn om na corona onze economie gezond te krijgen en te houden. En laten we ook niet vergeten dat sport een motor van tewerkstelling is. De sector creëert in totaal zo’n 6.500 voltijdse jobs, bovenop de meer dan 300.000 vrijwilligers en verenigingswerkers die in de federaties en clubs actief zijn.”
Minder chronische en fysieke aandoeningen
Ook op gezondheidsvlak heeft sporten in clubverband enorme voordelen. Het zou het aantal chronische en fysieke aandoeningen met 30% verminderen. Hierdoor schat men een maatschappelijke gezondheidswinst van 1,5 tot 2 miljard euro.
Meer sporters, minder subsidies
Doordat het aantal sporters afgelopen jaren met meer dan 15% is toegenomen, is het aantal subsidies per sporter met 4% gedaald in vijf jaar. De bijdragen en publieke middelen voor georganiseerd sporten moeten dat groeiritme volgen, vindt de Vlaamse Sportfederatie.
“De coronacrisis heeft nog maar eens aangetoond hoe belangrijk het is om als maatschappij zwaarlijvigheid tegen te gaan. We moeten dus blijven investeren in sport én drempels verlagen voor nieuwe partijen om te investeren in sport. Investeren in sport loont,” besluit Koen Umans.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Credendo