Wat is de ideale financieringsmix om een overname te financieren?
Sta je op het punt om een bedrijf over te nemen? Dan ben je allicht hard aan het nadenken hoe je de overname kunt financieren. Om een goede financieringsmix te verkrijgen, is het aangeraden om een goed evenwicht te zoeken tussen het investeren van eigen centen, het aangaan van kredieten en aantrekkelijke tussenformules. Gespecialiseerd adviesbureau Dealmakers dat zich toelegt op overnames, zet een aantal tips & tricks op een rijtje over de ideale financieringsmix met ook aandacht voor de verborgen kosten.
Overname financieren via bankkrediet
Er zijn weinig kmo’s die genoeg cash op hun rekening staan hebben om een overname volledig met eigen middelen te financieren. Doorgaans wordt er bij de bank aangeklopt om extra middelen te verkrijgen via een banklening. Om deze te verkrijgen dient de overnemer de overname toe te lichten in een onderbouwd dossier, waarbij met name de financials de doorslag zullen geven. Doorgaans wordt een eigen inbreng verwacht van 25% tot 30% van de overnameprijs.
Om de rest van de centen te financieren, zal de bank kijken of jouw vennootschap voldoende middelen genereert om het krediet terug te betalen. Indien de terugbetalingscapaciteit voldoende is in combinatie met een afdoende inbreng van eigen middelen, wordt het krediet goedgekeurd. Courante looptijd voor een aandelenfinanciering is 5 à 7 jaar. Zit in de overnameprijs ook onroerend goed, dan kan de looptijd opgetrokken worden naar 15 jaar voor de vastgoedcomponent.
Alternatieve manieren om overname te financieren
Een banklening is zeer courant, maar er zijn ook andere vormen van kredieten om een overname te financieren:
- Vendor loan of verkoperskrediet: in dit scenario zet de verkoper een deel van de prijs om naar een lening. De verkoper speelt dus voor “bank” en geeft een lening aan de koper, vandaar de term ‘verkoperskrediet’. Wanneer het uitgestelde bedrag kan wijzigen in functie van overeengekomen toekomstige resultaten, spreekt men niet meer van een verkoperskrediet, maar van een ‘earn out’. Het verkoperskrediet staat bij de passiva op de balans van de koper, terwijl de earn-out een buitenbalansverplichting is. Ook qua kostprijs is er een verschil tussen beide opties.
- Mezzanine-lening: dit is een hybride kredietvorm (‘mezzanine’ betekent letterlijk ‘tussenverdieping’) die het midden houdt tussen een bankkrediet en risicokapitaal. Een mezzanine-lening is een achtergestelde lening die elementen van schuld en eigen middelen combineert. Vaak zijn er warrants gekoppeld aan dit type lening die de kredietverstrekker het recht geven om een deel van het aandelenkapitaal te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Nadeel is wel dat een mezzanine-lening duurder is dan een klassieke banklening.
De jongste jaren worden zowel bij bankkredieten als bij alternatieve financieringsvormen meer en meer bijzondere afspraken gemaakt tussen de koper en de kredietverstrekker, de zogenaamde convenanten. Deze convenanten stipuleren afspraken rond minimale liquiditeit, rentabiliteit, maximale schuldlast (= solvabiliteit)… Wanneer de koper deze niet respecteert, treden boeteclausules in werking in de vorm van hogere rentevoeten.
Verborgen kosten
De overnameprijs, de kosten van de financiering en de transactiekosten zijn doorgaans glashelder, maar er zijn ook een aantal verborgen kosten:
- Heeft je overnametarget bankschulden op de balans staan? Hier is enige voorzichtigheid mee geboden, want wanneer de verkoop rond is, zijn deze vaak onmiddellijk opeisbaar, met alle gevolgen vandien. Dit bespreek je best vooraf met de betrokken bankier.
- Hoe financiert het bedrijf zijn exploitatiecyclus, m.a.w.: is er voldoende werkkapitaal? Mogelijk heeft het bedrijf overbruggingskrediet nodig om leveranciers en medewerkers te betalen tot de betalingen van klanten binnenkomen.
Deze verborgen kosten neem je het best van meet af aan mee in je besprekingen met de bank. Ook hier zullen de financials en met name de terugbetalingscapaciteit de doorslag geven. De rentabiliteit van een bedrijf op basis van een goede bedrijfsvoering is dus cruciaal om een overname te doen slagen.
Ben je op zoek naar een bedrijf om over te nemen? Neem dan snel contact op met Dealmakers. Dit gespecialiseerd adviesbureau voor bedrijfsovernames heeft steeds een groot aantal bedrijven in portefeuille waar uitgekeken wordt naar een overnemer. Bovendien denken ze constructief mee over de financiële haalbaarheid van een overname.
Meer lezen:
Contactinformatie
-
Dealmakers
-
+32 (0)2 460 09 60