Waarom beroep doen op een projectmanager voor een geslaagde due diligence bij de overname van een kmo?
Een goed uitgevoerde due diligence en een doordacht integratietraject zijn belangrijke succesfactoren in een M&A-proces, zo blijkt uit onderzoek van Merill Corporation. Toch gaat het in België net daar nog vaak mis. “Men beseft dat overnames op een meer professionele manier moeten gebeuren”, vertelt M&A-expert David Valenne. Hij ziet een cruciale rol weggelegd voor een projectmanager of coördinator die verder kijkt dan cijfers tijdens de due diligence.
David Valenne is Partner Transaction Services bij Moore Corporate Finance en Dealmakers en heeft jarenlange ervaring in internationale M&A’s. Die unieke expertise laat hem toe met een kritische blik de Belgische overnamepraktijk te overschouwen. “Tot voor enkele jaren werd due diligence vooral vanuit een financieel oogpunt uitgevoerd in België. Een auditor of een medewerker van het finance departement leidde het proces en stuurde daarbij bijna uitsluitend mensen uit de departementen finance, tax en legal aan. Die situatie begint stilaan te veranderen in de Belgische markt. De due diligence wordt tegenwoordig meer en meer geleid door een projectmanager die gespecialiseerd is in M&A transacties. Die leidt een breed spectrum aan experten. Je krijgt dus een bredere blik dan alleen een financiële, want je hebt ook zicht op de operationele en strategische impact van een overname.”
Professionalisering van overnames
“Die praktijk bestaat al tientallen jaren in de Angelsaksische wereld, maar vindt nu toch ook ingang in België. Men beseft dat overnames op een meer professionele manier moeten gebeuren, want de impact ervan is erg groot. Het financiële plaatje moet uiteraard kloppen, maar het is ook nodig dat de culturen van de betrokken bedrijven matchen als je een integratie wil.
Ook voor kmo’s is goede due diligence van wezenlijk belang.
Ook operationele risico’s dienen in vele gevallen beter onderzocht te worden, denk maar aan de mogelijke integratie van de verschillende IT-systemen, verzekeringsaspecten, enz. Dat zijn zaken die je moet analyseren vóór er geld op tafel komt.”
Due diligence als sleutel voor een succesvolle overname
In een van de masterclasses van Dealmakers ging David Valenne al uitgebreid in op het hoe en waarom van due diligence. Ter herinnering haalt hij nog eens enkele punten aan. “Je krijgt een duidelijker zicht op het bedrijf dat je wenst over te nemen. Je onderzoekt de meerwaarde voor je eigen onderneming. Op die manier kun je een betere prijs bepalen. Tegelijk laat het proces je toe om risico’s in te schatten en leer je hoe je ze meteen na de overname het hoofd biedt. De due diligence voedt dus de waardering en onderhandelingen, maar ook de integratie.”
Lees ook: Due diligence als bepalende succesfactor bij fusies en overnames
Ook voor kmo’s is goede due diligence van wezenlijk belang. “Het gebeurt nog al te vaak dat een van beide partijen geen ervaring heeft met een overname en due diligence. Ze proberen het zelf af te handelen, boven op hun dagtaak. Maar zonder de juiste mensen wordt het moeilijk om de juiste data aan te leveren, te antwoorden op de vragen van de koper en zich voor te bereiden op de onderhandelingsgesprekken. In kleinere deals in de kmo-markt zorgt een gebrek aan ervaring dus vaak voor een stroef verloop.”
Lees ook: Welke aspecten onderzoeken voordat je een bedrijf koopt?
Start van een vlotte integratie
Een goed uitgevoerde due diligence zorgt niet alleen voor een correcte waardering en doelgerichte onderhandelingen. Het is ook het vertrekpunt van een goede integratie nadat de deal gesloten is. “In België maakt men die koppeling nog te weinig. Vaak schakelt men een totaal nieuw team in dat de integratie moet proberen uit te voeren, zonder dat ze beschikken over noodzakelijke informatie uit het voortraject. De kennis uit de due diligence zou net de leidraad moeten zijn voor de integratie. Voor ons is due diligence dan ook de start van het integratietraject. Bij Dealmakers en Moore Corporate Finance willen we daarin echt het verschil maken. We nemen de integration leader mee in de besluitfase van de deal. Op die manier behouden we de waarde die is opgebouwd met de due diligence. De integratie verloopt vlotter en de overname wordt een succes”, besluit David.
Een onderneming overnemen of je bedrijf verkopen: het is een unieke stap in je carrière als ondernemer.
Met de specialisten van Dealmakers aan je zijde verloopt deze stap zonder zorgen en haal je het maximum uit je deal. Meer weten? Stel meteen je vraag via het formulier hieronder!
Contactinformatie
-
Dealmakers
-
+32 (0)2 460 09 60