De belangrijkste financiële vragen rond bedrijfsovernames na corona beantwoord
In welke mate zal het verkopen van je zaak impact ondervinden van de coronacrisis? Moet je rekening houden met waardeverlies? Op welke kredietverleningen kan ik beroep doen? Bram Verstraeten, partner bij Dealmakers, geeft antwoord op enkele veel gestelde vragen in de veranderende markt van de bedrijfsovernames.
Heeft Covid-19 ook impact op je bedrijfswaardering bij een overname?
Earn-out, betalingsuitstel, flexibiliteit qua meewerkperiode om de continuïteit te garanderen, etc. Een koper stelt tegenwoordig al meer eisen als er moet onderhandeld worden. Een bedrijf correct waarderen? Dat is vandaag een hele uitdaging. Bram geeft nog volgende tip waar je proactief mee aan de slag kunt:
“Het is van belang dat onze klanten zo goed mogelijk de vinger aan de pols houden en elke maand hun rekening maken. Een uitstekende opvolging van de kasplanning is cruciaal, want met actuele en accurate cijfers kunnen we waarderingstechnisch aan de slag.”
Heeft Covid-19 per definitie een negatieve impact op je bedrijfswaardering?
Dat je bedrijf een mindere periode doormaakt momenteel, is zeker niet leuk. Toch moet dit (hopelijk) eenmalig effect geen definitieve invloed hebben op de gezondheid van je zaak.
Bart verduidelijkt: “De M&A Monitor van Vlerick toont aan dat we uit een periode komen van stijgende waarderingen en met een stijgend aantal transacties. Dat 2020 een breuk zal vormen, is evident, maar het is te vroeg om de effecten op korte en middellange termijn al uit te klaren.”
De vele (inter)nationale maatregelen dijken het risico op een wereldwijde recessie alvast in. De juiste analyse en afweging maken op bedrijfsniveau wordt de taak van élke bedrijfsleider en investeerder.
Wat mag je verwachten qua leningen en bankgaranties?
- Opportuniteiten voor banken
De optie om kredieten met een overheidswaarborg te verlenen, stimuleert banken om bedrijven te ondersteunen met leningen. Natuurlijk hebben banken ook hun eigen agenda en zullen ze op dezelfde manier als voor corona handelen als ze een sterk overnamedossier voorgeschoteld krijgen. De coronacrisis brengt ook opportuniteiten met zich mee. Nú op korte termijn bedrijven helpen, leidt tot goede klanten op lange termijn.
Wat waarborgen betreft, blijft alles eerder bij het oude. Bart legt uit: “Banken hebben altijd garanties gewild en gekregen. En of dat nu is via PMV, een winwinlening, het garantiefonds, een vendor loan van de verkoper of eigen onderpand van de koper, maakt op zich niet heel veel verschil als we kijken naar de financieringsaanvragen.”
- Kapitaalkrachtige privépersonen bieden flexibele kredietverlening
Een tijdelijk krediet nodig omdat je grote klant niet betaalt? Banken moeten voldoen aan heel wat reglementeringen en kunnen daarom vaak niet voldoen aan de groeiende vraag naar dit soort flexibele kredietverlening. Meer en meer kapitaalkrachtige privépersonen springen op deze kar en zorgen voor leningen met een goede interest, gedekt door een solide onderpand. Ze bieden gespecialiseerde vormen van leningen, overbruggingsfinancieringen en hybride instrumenten aan. Een rentestijging zit er niet meteen aan te komen maar er is wel veel geld beschikbaar. De focus van financiers op zoek naar rendement wordt dus verlegd naar aandelen en de kmo-markt.
Heb je nog prangende overnamevragen? Antwoorden lees je op de website van Dealmakers of stel zelf je vraag aan de overname-experten via het onderstaand formulier.
Meer lezen:
Contactinformatie
-
Dealmakers
-
+32 (0)2 460 09 60