Met een goede e-bike verzekering op weg
Alternatieve transportmiddelen schieten als paddenstoelen uit de grond. De elektrische fiets of e-bike is niet langer uit het straatbeeld weg te denken. Maar wat als een medewerker met een elektrische fiets een ongeval heeft of er één veroorzaakt? Hoe zorg je voor een goede e-bike verzekering ?
Op de e-bike naar het werk
We zien de elektrische fiets meer en meer opduiken in ons straatbeeld. Niet alleen voor privéverplaatsingen, maar ook voor ons woon-werkverkeer of voor beroepsverplaatsingen laten we de wagen steeds vaker staan. In de verzekeringswereld valt de elektrische fiets onder de noemer e-bike.
3 types e-bikes
Er zijn verschillende soorten e-bikes. Voor elk van hen gelden andere regels en verplichtingen. Het is dus belangrijk om te weten met welke e-bike je medewerkers de baan op gaan.
1. Met elektrische hulpmotor
Een elektrische fiets met enkel trapondersteuning die tot maximaal 25 km/u kan en een vermogen heeft van minder dan 0,25 kW. Om te rijden met deze fiets mag je jonger dan 16 jaar zijn én heb je bovendien geen verzekering nodig.
2. De klassieker
Dit is een gemotoriseerde fiets die snelheden tot 25 km/u kan halen en een vermogen tot 1 kW heeft.
3. De speed pedelec
De speed pedelec tenslotte, kan snelheden tot wel 45 km/u halen. Deze e-bike heeft een vermogen tot 4 kW. Je kan kiezen tussen een speed pedelec die wel of geen trapondersteuning biedt.
Enkele belangrijke regels
Op de openbare weg volg je met een fiets met elektrische hulpmotor of gemotoriseerde fiets altijd de regels voor gewone fietsers. Met een speed pedelec volgt u de regels van een bromfiets klasse B.
Speed pedelecs moeten, net als bromfietsen, voorzien worden van een kentekenplaat aangevraagd via de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Daarnaast is het verplicht om tijdens het rijden met een speed pedelec een helm te dragen. Voor dit soort e-bike is bovendien een rijbewijs AM vereist. Uiteraard volstaat hier het rijbewijs B voor de auto.
E-bike verzekering
Wanneer je werknemer een ongeval heeft tijdens de verplaatsing naar het werk, dan vergoedt de arbeidsongevallenverzekering automatisch de lichamelijke schade. Schade die werd toegebracht aan derden wordt echter, net zoals bij de autoverzekering, niet automatisch verzekerd. Hiervoor moet je een beroep doen op de familiale verzekering van de werknemer.
Wanneer de e-bike tot 45 km/u kan rijden zonder trapondersteuning, dan moet er ook een verplichte BA-verzekering (afkorting voor Burgerlijke Aansprakelijkheid) worden afgesloten zodat de schade veroorzaakt aan derden kan worden vergoed. Deze verzekering is vergelijkbaar met de BA-autoverzekering. E-bikes mét trapondersteuning hebben geen aparte BA-verzekering nodig. Schade berokkend aan derden zal dan ook door de meeste familiale polissen worden verzekerd.
Zoek je de juiste e-bike verzekering? Ga dan snel langs bij Vandelanotte en neem contact op via onderstaand formulier.
Lees ook:
Ook zonder de auto bereikbaar zijn is een must voor de toekomst
Contactinformatie
-
Vandelanotte
-
Posthofbrug 6/4
2600 Berchem -
+32 3 320 97 97