Kiest jouw kmo voor een bankkrediet of alternatieve financiering?

Finance

Een kmo leiden is meer dan een fulltime bezigheid. Veel ondernemers focussen op hun corebusiness en vertrouwen andere zaken toe aan externe adviseurs. Als het om het financieren van jouw bedrijfsinvesteringen gaat, kan het nochtans geen kwaad om je blikveld te verruimen. Is een bankkrediet voor jouw kmo geen optie? Dan informeert FOD Economie je over enkele vormen van alternatieve financiering.

Voor veel kmo’s is het verkrijgen van een professioneel krediet niet evident. Ze zijn niet op de hoogte van hun rechten of weten onvoldoende welke financieringsvormen er bestaan. Daarom lanceerde FOD Economie een informatiecampagne rond kmo-financiering. Wie op zoek gaat naar alternatieve financiering, vindt op de website eveneens nuttige informatie in heldere taal. Hier lichten we alvast een drietal vormen toe.

Externe financieringsbronnen als alternatieve financiering

Externe financieringsbronnen zijn deze waarmee je fondsen genereert buiten kapitaal of middelen in natura vanuit je bedrijf. Ze zijn afkomstig van externe bronnen, zoals: durfkapitaalbedrijven, crowdfundingplatforms, Business Angels, familie, vrienden… die in ruil als medevennoten of medeaandeelhouders in jouw kmo stappen.

Onze federale en gewestelijke overheden stimuleren investeringen in start-ups en kleine groeibedrijven bijvoorbeeld aan de hand van voordelen voor de externe investeerders. Deze alternatieve financiering leent zich het best voor situaties met een vrij grote kapitaalsbehoefte.

Microfinanciering

Ook als jouw geplande investering minder groot is, denk bijvoorbeeld aan de vernieuwing van enkele computers, komen kredietinstellingen niet altijd makkelijk over de brug. Zij houden namelijk rekening met tal van potentiële risicofactoren. Ook hier kan je opteren voor alternatieve financiering in de vorm van professionele microfinanciering. Die bestaat uit een combinatie van financiële (krediet en verzekering) en andere (ondersteuning) diensten. Onder een professioneel microkrediet verstaan we dan weer een lening van 500 tot 25.000 euro voor de financiering van investeringen, voorraden, cashflow of garanties.

Overheidspremies en -subsidies

Als startende of kleine onderneming kan je een beroep doen op de overheid om je te ondersteunen met premies en subsidies. Er bestaan uiteenlopende steunmaatregelen voor investeringen, aanwerving, adviesverlening, opleiding, export, onderzoek & ontwikkeling, milieu-investeringen enz. Het grootste voordeel van deze alternatieve financiering is dat je ze niet moet terugbetalen en je hierop geen intresten betaalt.

Op de website van FOD Economie verneem je meer over verschillende vormen van alternatieve financiering. Die kan je inzetten om groei te financieren, kapitaalinvesteringen te doen en je activiteiten uit te breiden. Neem de tijd om je goed te informeren en zorgvuldig te overwegen welke vorm het dichtst aansluit bij jouw behoeften en mogelijkheden.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials