Hypotheek bij de investering in een bedrijfspand
Als particulier een hypothecaire lening afsluiten voor de aankoop van een woning is heel gebruikelijk. Men voert hierbij vaak vooraf een online lening simulatie uit, wat een goede indicatie geeft van het bedrag wat men kan lenen. Op basis hiervan gaat de consument op huizenjacht, om vervolgens bij de financieel adviseur langs te gaan op het moment dat het bod op de woning geaccepteerd is. Hoe zit dit echter wanneer je als bedrijf een bedrijfspand wilt kopen? Het huren van bedrijfsvastgoed kan al snel leiden tot fors oplopende kosten, wat de investering in een eigen pand aantrekkelijk maakt. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat niet iedere partij zakelijke hypothecaire leningen aanbiedt aan ondernemers.
Financiering van bedrijfsvastgoed voor de organisatie
Er zijn verschillende manieren waarop bedrijfsvastgoed gefinancierd kan worden. Een van de opties is een particuliere investering, om het pand vervolgens zakelijk te verhuren. Een dergelijke particuliere investering kan zeker in de huidige tijd interessant zijn, daar vastgoed steeds meer waard lijkt te worden. Hierbij geldt dat vooraf met de financieel adviseur gekeken moet worden, of een kredietverstrekker dit toestaat na het verstrekken van de hypothecaire lening.
Alternatief is een zakelijke hypotheek, die ook wel ondernemingshypotheek genoemd wordt. Een dergelijke hypotheek verschilt op een aantal punten van een hypotheek die je als particulier afsluit voor de aankoop van een woning. Bij een bedrijfshypotheek geldt dat het zelden mogelijk is om het volledige bedrag voor de aankoop van een pand te lenen bij de kredietverstrekker. Vaak wordt het maximum op zo’n 80% van de waarde gesteld. Dat geldt niet alleen voor de aankoop, maar ook voor een verbouwing van bedrijfsvastgoed.
Rente vaak hoger bij zakelijke hypothecaire lening
Een ander aspect om rekening mee te houden is het gegeven dat de rente op een zakelijke hypothecaire lening vaak hoger ligt. Dat valt te verklaren door het feit, dat de bank een groter risico loopt bij het verstrekken van een dergelijke lening dan bij een particuliere hypotheek. Om de rente zo laag mogelijk te houden is het voor ondernemers belangrijk aan te tonen dat hun organisatie financieel gezond is. Raadpleeg een boekhouder of financieel adviseur om te kijken welke stappen je hierin zelf nog kunt zetten. Onderdeel hiervan kan het uitwerken van een degelijk business plan zijn, waarmee je de bank overtuigt van de financiële gezondheid en levensvatbaarheid van de organisatie
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Finum Accountants