Hoge inflatie & trage groei BBP in België & nieuwe uitdagingen voor de wereldhandel
Na de coronacrisis krijgt de wereldeconomie te maken met nieuwe uitdagingen, vertelt Dimitri Pelckmans van Atradius. De energieprijzen zijn een stuk hoger en er zijn veel problemen in de toeleveringsketen. Gevolg: alle economische parameters staan op rood.
Tragere groei BBP & hoge inflatie in België
De supply chain bottlenecks hebben in België de inflatie doen stijgen met 7,1 procentpunten (de hoogste inflatie sinds de jaren 90). Dit zal zijn weerslag hebben op het BBP, dat met een vertraagde groei zal uitkomen op 2,9% voor 2022 (en 1,4% in 2023, ten opzichte van 6,2% in 2021). In vergelijking met andere Europese landen doet België het in feite wel goed en moesten de productieniveaus het in het derde kwartaal van vorig jaar niet onderdoen voor die van vóór de pandemie.
Dimitri Pelckmans, Head of Risk Services van kredietverzekeraar Atradius, geeft toch wat extra duiding:
“Toch staan alle economische parameters op rood: de logistieke lijnen zitten vast en grondstoffen zijn niet meer beschikbaar. Als dit opbod aan consumptie niet dringend wordt afgekoeld, stevenen we af op een ramp. Op dat vlak kunnen de stijgende energieprijzen mogelijk voor de nodige afkoeling zorgen.”
Nieuwe uitdagingen voor de wereldhandel
De wereldhandel herstelt zich van de pandemie, maar krijgt nieuwe uitdagingen op zijn bord: problemen in de toeleveringsketen en hogere energieprijzen. Vervoersproblemen en fabriekssluitingen in Azië hinderen het verder herstel. Grondstoffen en afgewerkte producten worden met vertraging verstuurd en er is sprake van uitgeputte voorraden en gestegen vrachtkosten. Resultaat? De (brandstof)prijzen schieten omhoog.
Hoge inflatie is tijdelijk
2,5% inflatie in de eurozone met in België een inflatie van maar liefst 7,1%. Gevolg? Het consumptie-opbod kan hierdoor de volgende jaren getemperd worden met als resultaat een tragere groei en meer bedrijven in financiële moeilijkheden.
“Onze huidige inschatting van de situatie is dat het huidige inflatieniveau tijdelijk is en niet zal aanhouden. Hoewel de inflatiepiek de koopkracht uitholt, hebben consumenten over het algemeen een spaarpotje opgebouwd dat de inflatie moet compenseren. Ook de verstoringen in de toeleveringsketen zouden moeten oplossen om voor enige verlichting van de inflatie te zorgen en de inflatiedruk de komende twee jaar grotendeels te doen wegebben. De huidige fase weerspiegelt vooral een abnormale situatie. De inflatieverwachtingen blijven goed verankerd.”
Hogere energieprijzen hebben hun voordelen
Het grootste probleem voor de huidige economie volgens Dimitri Pelckmans? Het opbod aan consumptie. Dit zou door de hogere energieprijzen getemperd kunnen worden:
“De hoge energieprijzen kunnen uit dat oogpunt misschien wel de redding zijn. Sinds de stijging van de energieprijzen, merken we dat prijzen voor verschepingen aan het zakken zijn en commodity prijzen stabiliseren. Het consumptie-opbod zou door de stijgende energieprijzen afgekoeld kunnen worden, wat zorgt dat we niet afstevenen op een globale ramp.”
Ontdek de oplossingen van kredietverzekeraar Atradius.
Meer lezen: