Het onverzekerbare verzekeren
Allerlei risico’s kunnen ondernemingssucces dwarsbomen. Bepaalde zijn perfect verzekerbaar, andere niet. Arnaud Pitsaer, Master in de Rechten en Head of Business Line – Captive & Financial Risks bij MS Amlin, licht één en ander toe.
KMOInsider: Wat is ‘onverzekerbaar’?
Arnaud Pitsaert (AP): “In de praktijk stelt men dat een risico ‘onverzekerbaar’ is zodra de overdrachtskosten prohibitief zijn, of zodra de risicomanagementberekening besluit dat de voorgestelde premie niet opportuun is. De verzekerde houdt dan zijn risico op zijn eigen balans en bespaart zo een als te hoog beschouwde premie.
Tezelfdertijd duidt de theoretische notie van ‘onverzekerbaarheid’ op situaties waarin traditionele verzekeraars niet willen dekken:
- Het risico is te hoog vanwege zijn intensiteit of frequentie. Sectoren of geografische zones die verzekeraars als economisch onrendabel beschouwen, kenmerken in principe deze risico’s.
- Het risico kan ook té atypisch zijn, en daardoor moeilijk te mutualiseren. Bovendien zijn de gegevens dan onvoldoende om het correct te beoordelen.
In het geval van té hoge risico’s is de onverzekerbaarheid vaak gedeeltelijk. Zo kan er wel dekking zijn maar met hoge eigen risico’s, uitsluitingen, beperkte tussenkomst van de verzekeraar… De dekking is er dus maar beperkt, en voor bepaalde risico’s of sectoren maken de opgelegde beperkingen de dekking ineffectief.
Men dekt atypische risico’s eenvoudigweg ook niet omdat ze niet aan de standaard voldoen. Verzekeraars kunnen ze niet verzekeren of commercialiseren omdat ze geen kritische massa bereiken, wat dus moeilijk op te lossen is.”
KMOInsider: Mogelijke alternatieven? Lloyds in Londen?
AP: “Lloyds met zijn gespecialiseerde markt voor bepaalde atypische risico’s en zijn innovatieve oplossingen kan vaak dekking bieden voor risico’s die anderen niet willen nemen. Voor Lloyds bestaan er geen slechte risico’s, zolang de premie aangepast is.
Mechanismen voor alternatieve risicotransfer (ART), zoals captives, risicosecuritisatie, of derivatenproducten zijn ook alternatieven. We spreken van ‘ART’ zodra men het risico overdraagt aan een andere eindbestemming dan de verzekeringsmarkt. Dit kan zelfverzekering zijn of de financiële markt.
Zelfverzekeringsmechanismen zijn interessant omdat ze échte toegevoegde waarde bieden en een échte game-changer zijn voor wie ze slim gebruikt, afhankelijk van de behoeften en capaciteiten van een groep en verschillend naargelang de status van de risicodrager en zijn aandeelhouders. Bij MS Amlin concentreert ART zich op herverzekeringscaptives, een mechanisme waarbij een bedrijf zichzelf herverzekert. Daartoe richt het een herverzekeringsmaatschappij op - juridisch autonoom - met als enig doel bepaalde eigen risico’s te herverzekeren. Zo’n herverzekeringsmaatschappij is eenvoudig op te zetten, met laag startkapitaal - €1,2 miljoen - en voldoet aan vereenvoudigde eisen op het vlak van solvabiliteit en rapportage. Een verzekeringsmaatschappij moet wél eerst het risico verzekeren om het te kunnen overdragen. MS Amlin verzorgt de ‘fronting’ voor de herverzekeringscaptive, verzekert een goed gedefinieerd risico en draagt dit vervolgens grotendeels over aan de captive.”
KMOInsider: Welke risico’s legt men u voor?
AP: “U weet ook wel men ons vaak raadpleegt voor ‘onverzekerbare’ risico’s waarvoor de markt niet aan de verwachtingen voldoet: te duur, te weinig of geen capaciteit, te veel complexe verplichtingen... Onconventionele risico’s dus, zoals strategische, operationele en financiële risico’s.
We krijgen nog steeds enorm veel vragen naar cyberverzekeringen. Ook kredietverzekeringen zijn in opmars, zowel gestructureerde als klassieke, alsook verzekeringen voor ‘bedrijfsschade zonder materiële schade’, vooral als gevolg van politieke, logistieke gebeurtenissen… Het gaat er bij hen om om te anticiperen en te reageren op micro- of macro-economische elementen waarmee ze worden geconfronteerd. Verrassend genoeg gaat het vaak om goede risico’s, van hoge intensiteit maar beheersbaar waarvoor de markt te veel premie vraagt terwijl de verzekerde buitengewone preventie-, beheer- en opvolgingsmaatregelen nam. Onze verzekerden, aangezien het om zelfverzekering gaat, zijn uiterst gevoelig voor risicomanagement: zij besteden veel tijd aan het identificeren, evalueren, prioriteren, beheren en opvolgen van hun risico’s.
Ook kennen we klanten die hun captives, zodra die matuur genoeg zijn, gebruiken als risicoincubator. Door de verzekeringsmechanismen leren zij hun niet-standaard risico’s kennen en geleidelijk aan beheersen.”
KMOInsider: Hoe wordt een premie berekend?
AP: “Op basis van verschillende factoren zoals de aard van het risico, de frequentie en de potentiële ernst ervan. Een verzekeraar baseert zich eerst op de schadehistorie van de klant. Daar voegt men een veiligheidsmarge aan toe. Vervolgens onderzoekt men de bestaande risicobeheersmaatregelen. Tot slot spelen gewenste bijzondere voorwaarden een rol: het eigen risico, de drempel voor tussenkomst, dekkingslimieten… Geen officiële gegevens? Dan werken we samen met makelaars en onze verzekerden.”
KMOInsider: Hoe wordt u vergoed?
AP: “Onze ART-activiteit rond herverzekeringscaptives is aanvullend op onze corebusiness als klassieke verzekeraar. Onze ART-klanten zijn dus ook verzekerd in klassieke takken (Brand, Engineering, Aansprakelijkheid, Vloot of Marine). Dat maakt dat we enkel laten vergoeden op basis van premies en risico’s die we overdragen aan herverzekeringscaptives, de zogenaamde ‘fronting fee’. Een herverzekeringscommissie dus met een tarief afhankelijk van het risico en berekend op basis van de overgedragen premie.
Ons risico is niet zozeer de verzekerde schade maar wel de potentiële insolventie van een herverzekeringscaptive als gevolg van een verzekerde schade. We zijn immers altijd verplicht de verzekerde schadeloos te stellen, zelfs als onze herverzekeraar niet in staat is ons zijn aandeel te vergoeden. Onze vergoeding is dus gebaseerd op de capaciteit van de captive - en haar moedermaatschappij - om een schok op te vangen bij verzekerde schade. De standaard gemiddelde fronting fee bedraagt 5,5% van de overgedragen premies aan de herverzekeringscaptives.”
KMOInsider: Wie weigert u?
AP: “We staan open voor alle klanten, alle sectoren en alle markten. Het gemeenschappelijke van onze klanten: het zijn allemaal winstgevende en duurzame bedrijven, vaak de beste in hun sector. Bedenk dat ons vermogen om hen te helpen afhangt van hun solvabiliteit en hun financiële gevoeligheid voor de verzekerde risico’s. Dit zijn de enige twee criteria naast de Europese locatie van de herverzekeringscaptive: Luxemburg, Frankrijk of Zwitserland. We zijn niet dol op te exotische bestemmingen en opereren liever op goed gereguleerde markten waar de toezichthoudende autoriteit een strikte rol vervult. De moedermaatschappij mag van elders uit Europa zijn.
Herverzekeringscaptives hebben de reputatie een instrument te zijn voor gigantische multinationals. Niettemin begonnen sommige klanten hun captive met een jaarlijkse omzet van minder dan €100 miljoen en steeds meer middelgrote bedrijven maken er gebruik van, vooral in Frankrijk. Daar kwam een wet om de oprichting van herverzekeringscaptives op zijn grondgebied te stimuleren en te bevorderen, bedoeld om bedrijven te helpen zichzelf verantwoordelijk te maken en een voorzorgsfonds op te bouwen, zoals een levensverzekering of pensioen. Het is ook een plicht van onze wetgever om aan dit soort mechanismen te denken om ons economisch weefsel te beschermen tegen toekomstige gevaren en risico’s. In Spanje, Duitsland en het UK zijn wetgevers al bezig met studies.”
KMOInsider: Gebruikt u artificiële intelligentie?
AP: ”AI is een onmisbaar hulpmiddel en van geweldig nut. Intern ontwikkelt MS Amlin nieuwe tools die processen optimaliseren en échte toegevoegde waarde bieden, zowel in risicobeheer als schade-evaluatie. AI helpt ons om grote hoeveelheden data sneller en nauwkeuriger te analyseren zodat we effectievere en beter op maat gemaakte oplossingen kunnen bieden.”
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Credendo