Ex-wielrenner Peter Van Petegem, nu verzekeringsexpert bij Callant, brengt nieuwe fietsomnium op de markt die ook lichamelijke schade dekt
De voorjaarsklassiekers mogen er dan wel op zitten, met de schrikwekkende beelden van de vele valpartijen in het achterhoofd, houden wielerfans ook tijdens deze Giro hun hart vast. Een wielercrash is in de eerste plaats een drama voor de renners in kwestie. Maar een uitje met de koersfiets – en bij uitbreiding de elektrische fiets – is niet alleen gevaarlijk voor de Van Aerts of Evenepoels van deze wereld. Ex-wielrenner Peter Van Petegem, alias De Zwarte Van Brakel, ging na zijn wielercarrière aan de slag als verzekeringsmakelaar. Zijn specialisatie? Sportverzekeringen voor (semi-)professionele renners en sporters. Vandaag bundelt hij zijn expertise in fietsen én in verzekeringen in een nieuwe fietsomniumverzekering voor ‘Jan met de pet’. Volgens de meest recente cijfers van VIAS werden in 2023 jaarlijks bijna 11.000 Belgische fietsers slachtoffer van een fietsongeval. “Die ongevallen ziet Vlaanderen niet op TV, maar ze passeren wel degelijk op het bureau van mij en mijn collega’s,” zegt Van Petegem, business development manager bij Callant Verzekeringen. “Wij willen al onze klanten optimaal beschermen, of ze nu profrenner, wielertoerist of fietsliefhebber zijn. Daarom bieden we niet alleen sportverzekeringen op maat aan, maar breiden we onze fietsomniumverzekering vanaf nu ook uit met een dekking lichamelijke schade.”
Van Aert, Roglic, Vingegaard, Evenepoel,… na ernstige valincidenten hebben deze renners allemaal een lange revalidatieperiode voor de boeg. In welke mate ze weer fit zullen zijn voor de grote rondes en de Olympische Spelen in Parijs komende zomer, blijft voorlopig nog een vraagteken. Ex-toprenner Peter Van Petegem volgt het wielrennen nog steeds op de voet, maar komt ook in zijn job als verzekeringsmakelaar dagelijks in contact met slachtoffers van fietsongevallen. Hij ziet het risico steeds groter worden en merkt dat renners én recreant-fietsers vandaag helaas onvoldoende verzekerd zijn:
“Hogere snelheid, lichtere materialen, kortere remafstanden, hoge prestatiedruk, slecht onderhouden wegen, meer straatmeubilair,… de wielersport wordt er niet minder gevaarlijk op. Eén val kan het einde van de wielercarrière betekenen. Ik liet me er, eind jaren ’90, als één van de eerste wielrenners al voor verzekeren, maar vandaag staan nog steeds te weinig profrenners stil bij dat risico. We zien té veel dossiers passeren, waarin blijkt dat niet alleen renners, maar ook elektrische fietsers in het algemeen, onvoldoende verzekerd zijn. Dat zorgt voor de nodige financiële en administratieve problemen, iets waar je niet op zit te wachten als je met je benen vol brandwonden of beide armen in het gips aan het herstellen bent,” zegt Peter Van Petegem.
Méér fietsen, méér risico
Je hoeft inderdaad geen toprenner te zijn om verwikkeld te raken in een fietsincident. Ook als wielertoerist of occasioneel fietser, is de kans op een fietsongeval of valpartij groot. De coronacrisis én het succes van elektrisch fietsen, hebben het ‘fietsenthousiasme’ van de Vlamingen aangewakkerd: met meer dan 57.000 aangesloten leden, telt Cycling Vlaanderen – ook na de coronacrisis – nog steeds 8.000 leden meer dan 5 jaar geleden. Ook los van het wielrennen zien we dat ondertussen meer dan 35% van de Vlaamse gezinnen minstens één elektrische fiets in huis heeft, waardoor ze vaker, sneller én langere afstanden gaan fietsen.
Goed nieuws dus dat we met z’n allen méér trappen? Uiteraard! Maar er is helaas ook een keerzijde aan de medaille. In 2023 telde VIAS, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, maar liefst 10.735 letselongevallen bij fietsers, wat 7% meer is dan 5 jaar geleden (9.981 in 2018). Bovendien blijkt uit hun veiligheidsbarometer dat de ernst van de ongevallen met fietsen groter wordt. Fietsers met een elektrische fiets of speedpedelec blijken een hogere letselernst te kennen dan bestuurders van andere fietsen.
Verontrustende trends waar Peter Van Petegem bij Callant Verzekeringen actief mee aan de slag ging:
“De beelden en cijfers liegen niet: de risico’s voor fietsers zijn groot en zullen er in de toekomst niet kleiner op worden, als meer mensen elektrisch gaan fietsen. Als ‘sportiefste makelaar‘ vond ik dat we hier een oplossing moesten bieden. Het is onze missie om wielrenners, maar ook recreatieve fietsers de best mogelijke bescherming te bieden. Een goede hospitalisatieverzekering is uiteraard de basis, maar ook als je niet gehospitaliseerd wordt, kunnen de letsels ernstig zijn en de medische kosten hoog. Recreant-wielrenners die niet aangesloten zijn bij een club, zijn daar vandaag niet voor verzekerd. Ook wie op een zonnige zondag ontspannen van terras naar terras fietst, is vaak onvoldoende gedekt, zonder het zelf te beseffen,” zegt Peter Van Petegem.
Fietsomnium, de eerste fietsverzekering die ook lichamelijke schade dekt
Daarom breidt Callant Verzekeringen haar fietsverzekering uit. De Callant Fietsomnium dekt vanaf nu ook medische kosten voor lichamelijke schade. Daarmee is Callant de eerste onafhankelijke verzekeringsmakelaar in Vlaanderen die een dergelijk pakket kan aanbieden:
“We waren al pionier in België met onze fietsomniumverzekering, maar breiden deze naar aanleiding van de cijfers en recente fietsincidenten nu nóg verder uit. Peter Van Petegem heeft een punt: nog te veel fietsers gaan onvoldoende verzekerd de baan op. Met de nieuwste fietsomniumverzekering dekken we voortaan niet alleen diefstal, 24/7-bijstand en de schade aan de fiets, maar ook de lichamelijke schade. Zo kunnen onze klanten zorgeloos genieten van hun fietsuitje. Dat is wat telt!”, zegt Peter Callant, oprichter en zaakvoerder van Callant Verzekeringen.
Alle info over de uitgebreide fietsomniumverzekering van Callant vind je op de website. Met de fietsomniumverzekering geniet je zorgeloos van jouw fietstocht: je bent verzekerd tegen fietsdiefstal, krijgt 24/7 bijstand en ook materiële en lichamelijke schade wordt gedekt. Afhankelijk van de verzekerde waarde van de fiets en de gekozen formule kan je je al verzekeren vanaf 72 EUR per jaar. Wie nog niet verzekerd is, maar komend weekend toch graag met een gerust hart de fiets op kruipt, kan de fietsomniumverzekering instant afsluiten online en is meteen gedekt. Vragen? De experten van Callant helpen je graag op weg! Alle info via www.callant.be.