Een cyberverzekering als sluitstuk van je cyberstrategie

Finance

De berichten over cyberaanvallen op de IT-infrastructuren van overheden en bedrijven zijn niet van de lucht. Cybersecurity is een hot item en steeds meer bedrijfsleiders, ook van kmo’s, beseffen dat ze niet werkloos kunnen blijven toezien. Naast bewustmaking en preventie, vormt een cyberverzekering vandaag een essentieel element van een doordachte cyberstrategie.

Lees het volledige dossier rond cybersecurity van Hillewaere Verzekeringen

De impact van een cyberincident valt niet te onderschatten. Wanneer cybercriminelen jouw IT-systemen binnendringen, verlies je de controle over jouw data. Je business valt stil en als je geen forse som betaalt dreigen de boosdoeners ermee gevoelige gegevens openbaar maken. Aan de hand van sensibilisering en preventie kan je jezelf veel hoofdbrekens besparen. Jammer genoeg is geen enkele cyberbeveiliging 100% waterdicht. Daarom bevelen de specialisten cybersecurity van Hillewaere Verzekeringen een cyberverzekering aan als stok achter de deur.

Het sop is de kool meer dan waard

Nogal wat kmo-bedrijfsleiders vermoeden dat een degelijke cyberverzekering niet haalbaar is binnen hun budget. Het hangt er maar vanaf hoe je de zaken bekijkt. Zoals bij elke verzekering moet je de kostprijs afwegen tegenover het werkelijke risico. Een ‘geslaagde’ cyberaanval kost het slachtoffer-bedrijf gemiddeld 441.000 euro. Bij multinationals lopen de sommen zelfs op tot over het miljoen. En dan vergeten we nog de mogelijke imagoschade.

Alle bedrijven zijn potentiële slachtoffers

Het staat vast dat cybercriminelen hun pijlen zowel op kleine als grote bedrijven richten. Maak dus vooral niet de denkfout dat cybersecurity voor een kmo minder cruciaal is. Wel integendeel: 60% van de cyberaanvallen nemen een kmo in het vizier. De hackers kunnen anoniem hun gang gaan en de pakkans is klein. Voor hen maakt het niet uit of ze enkele multinationals aanvallen, of een ruime groep kmo’s. Ze gaan er – vaak overigens terecht– van uit dat kleine organisaties minder investeren in bewustmaking, preventie en IT-beveiliging. En in updates, want de cybercriminelen gaan mee met, of lopen zelfs voorop op de technologische evolutie.

3 starttriggers voor een cyberverzekering

  1. een inbreuk op de bescherming van je persoons- en/of bedrijfsgegevens
  2. een beveiligingsfout, van een ongeoorloofde toegang tot je computersysteem tot virussen, malware, DOS-aanvallen en meer
  3. systeemfalen, zoals een onverwachte uitval van je computersysteem of je server die crasht.

4 pijlers van cyberverzekering

1. aansprakelijkheid (schadevergoedingen van derden)
2. criminaliteit (losgeld, kosten voor crisismanagement
3. winstverlies
4. eigen schade en kosten

Luister naar de podcasts van Hillewaere Verzekeringen over cyberveiligheid

Overtuigd van het belang van een cyberverzekering? Raadpleeg dan de experts cybersecurity van Hillewaere Verzekeringen. Zij kunnen je alles vertellen over de mogelijke dekkingen, de kostprijs en de opvolging door hun deskundig team.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials