Hoe kan je problemen met liquiditeiten vermijden?
Vooral start-ups worden wel eens geconfronteerd met de problematiek van liquiditeiten. Beginnende ondernemers die een gezonde cashflow willen behouden om ook in moeilijke tijden op koers te blijven, kunnen het best volgende valkuilen vermijden.
1. Slecht georganiseerde boekhouding
Het is een schoolvoorbeeld. Een vakman, expert in wat hij doet, heeft voldoende betaalde opdrachten. Maar hij begint de druk van de nog niet opgestelde facturen te voelen, samen met de betalingen die nog niet uitgevoerd zijn, en de herinneringen die erbij horen. Hoe is hij hierin verzeild geraakt, hij werkt nochtans hard? Een snelle blik op zijn facturatiesysteem en zijn betalingsopvolging spreekt voor zich : facturen die niet correct zijn genummerd, facturen en uittreksels die niet op elkaar zijn afgesteld.
Oplossing? Voor de meeste bedrijven is het gebruiken van een facturatie- en/of boekhoudprogramma de enige manier om hun administratie in de hand te houden.
2. Schulden die je niet kan verhalen
Schulden die niet te verhalen zijn, zijn bedragen die klanten nog moeten betalen, maar die je nooit zal krijgen, omdat de klant insolvent is. Deze situatie kan een nieuwe onderneming volledig lam leggen.
De oplossing? Probeer een systeem op te zetten dat je toelaat de solvabiliteit van je klanten te controleren bij de opstart van je activiteit. Diverse partners, zoals Koalaboox, kunnen je hierbij helpen. Dit zal minder tijd in beslag nemen dan het sturen van tientallen herinneringsbrieven.
3. Slecht gesynchroniseerde betalingen
Klassiek voorval: klanten krijgen 30, soms zelfs 90 dagen om te betalen, terwijl de leveranciers binnen de 14 dagen betaald willen worden. Dit veroorzaakt een cashflow probleem. Toeval wil dat net dan de sociale bijdragen betaald moeten worden…
Oplossing? Laat je verkoopfacturen financieren. Een partner, zoals Koalaboox, kan je facturen financieren, en dus je het bedrag snel uitbetalen, vaak zelfs al na 24u. Dit systeem helpt ondernemers een constante cashflow te hebben en eventuele moeilijke periodes te overbruggen.
4. Minder opbrengst
Een gebrek aan winst brengt noodgedwongen een gebrek aan cashflow met zich mee. De tijd die je bedrijf nodig heeft om zonder liquide middelen te vallen, hangt af van verschillende factoren, maar geen enkel bedrijf kan overleven met verliezen over een onbepaalde tijd.
Oplossing? Zoek naar de reden van de lagere opbrengst, en probeer dit zo snel mogelijk te verhelpen. Prijsverhogingen zijn niet direct de beste oplossing om rendabel te worden, wel een betere beheersing van de winstmarges en een betere controle op de uitgaven.
5. Slechte prognose van liquide middelen
Een prognose maken van je cashflow is essentieel voor een nieuwe onderneming. Door vooruit te kijken, kan je weten in welke maanden je een tekort aan cashflow zult hebben, en in welke een overschot. Je zal ook in staat kunnen zijn om een vrij goed idee te hebben van de bedragen die nodig zullen zijn voor de werking in de loop van het volgende jaar. Je cashflow voorzien is ook een prima bron om je te helpen belangrijke beslissingen te nemen, zoals een belangrijke uitgave plannen of al dan niet uitgaven indijken.
Je kan een inzicht verwerven over je bedrijf door reële cijfers te vergelijken met die wat je voorzien had. Zijn er grote verschillen, kan je dit verder uitspitten. Stel, de kosten voor telefonie liggen hoger dan verwacht. Dan kan je bekijken of je niet beter van operator verandert.
6. Te snel willen groeien
Je volledig toeleggen op de snelle groei van je onderneming, is een normale reflex. Je neemt bijvoorbeeld te veel personeel aan om een belangrijk contract af te werken. Je moet verschillende maanden kunnen overbruggen zonder betaald te worden. Kan je cashflow dit aan?
Oplossing? Om dit soort problemen te kunnen oplossen, is het mogelijk een tijdelijke hulp te krijgen, snel en niet duur. De financiering van een factuur is een interessante manier om een kwantitatieve en/of kwalitatieve sprong te maken met je onderneming. Dit zal je toelaten om, in alle veiligheid, je bedrijf te laten groeien zonder cashflowperikelen.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Credendo