De energiefactuur van jouw onderneming: oplossingen en verzekeringen
De torenhoge kosten van elektriciteit en gas brengen uitdagingen met zich mee voor kmo’s. De nood om verbruik te verminderen en gewoonten te veranderen is groot. Ook investeringen in hernieuwbare energie dringen zich op. Maar welke oplossingen zijn geschikt om jouw energiefactuur onder controle te krijgen? En welke impact hebben ze op jouw verzekeringen?
Verlaag je energiefactuur met kleine ingrepen
Engageer je team om enkele eenvoudige veranderingen door te voeren, en je kan je energiefactuur aanzienlijk verlagen. Zowel op vlak van verlichting, verwarming en elektrische apparaten kan je quick wins behalen. We sommen de belangrijkste voor je op.
Om te besparen op verlichting kan je volgende zaken doen:
- Installeer sensoren zodat het licht automatisch aan en uit gaat.
- Bespaar op lichtpunten maar doe dat nooit ten koste van de veiligheid.
- Beperk buitenverlichting tot een minimum.
- Richt werkplekken zo in dat ze maximaal gebruik maken van daglicht.
- Vervang gloeilampen door spaar of- ledlampen.
Je energiefactuur verlagen door in te grijpen in je verwarming doe je zo:
- Zet de kantoortemperatuur op maximaal 20°C. ’s Nachts en in het weekend op 16°C.
- In de magazijnen, opslag- en archiefruimtes volstaat 10°C-12°C.
- Sluit ramen en deuren tussen kantoren en gangen.
- Gebruik een slimme thermostaat.
- Verlucht de werkplek enkele minuten voor je medewerkers aankomen.
Ook voor je elektrische apparaten hebben we tips:
- Laat ongebruikte laders niet in stopcontacten zitten.
- Zet pc’s, printers, kopieertoestellen enz. uit op het einde van de dag en haal de stekker uit het stopcontact.
- Zorg dat je toestellen niet in stand-by blijven als je ze niet gebruikt.
Investeren = besparen op je energiefactuur
Met deze kleine ingrepen kom je al heel ver. Wil je echt besparen op je energiefactuur, zal je daarnaast ook moeten investeren in hernieuwbare energie.
Om gericht te investeren, laat je best een energieaudit doen. Ben je een grote onderneming (+250 medewerkers en/of 50 miljoen euro omzet), dan is dat elke 4 jaar verplicht. Deze doorlichting geeft inzicht in de mogelijke besparingen en investeringskosten.
Wanneer je die informatie hebt, kan je gerichte, kostenbesparende investeringen doen in isolatie, zonnepanelen, batterijen en/of warmtepompen. Vergeet niet dat je beroep kan doen op verschillende premies om de nodige investeringen lichter te maken. Ook voor een energieaudit kan je een subsidie aanvragen bij het Agentschap Ondernemen.
En hoe zit het met je verzekeringen?
Je vraagt je natuurlijk af hoe je deze investeringen moet verzekeren? DVV dekt automatisch warmtepompen binnen de waarborg Gebouw van Optima, jouw bedrijfsbrandverzekering.
Laat je zonnepanelen installeren, dan moet je je DVV-consulent daarvan op de hoogte brengen. Liggen ze op het dak van je onderneming, dan zijn ze gedekt in Optima. Je moet dan de waarde van de zonnepanelen opgeven, want die bepaalt je verzekeringspremie. Merk op dat het rendementsverlies na een schadegeval niet gedekt is door Optima. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld beschadigd geraken door hagel, geeft DVV geen dekking voor het verlies aan rendement.
Voor zonnepanelen die zich niet op het dak van het bedrijf bevinden behoudt DVV zich het recht voor om het risico al dan niet te aanvaarden. Dat hangt af van de installatie en grootte van de zonnepanelen.
Heb je een onderneming van een zekere omvang, beschik je over veel zonnepanelen en wil je het verlies aan rendement door een schadegeval dekken, dan kan je eveneens opteren voor de verzekering @tronic, de verzekering voor je IT-materiaal.
Ben je een kleine zelfstandige en en werk je vanuit je woning, dan zijn je zonnepanelen, warmtepomp en opslagbatterij automatisch gedekt door de waarborg Gebouw van uw brandverzekering Cocoon Flex.
Heb je vragen over duurzame investeringen en hun verzekering? Stel ze aan DVV Verzekeringen via onderstaand formulier.
Lees ook:
1 op 2 ondernemingen slachtoffer van cybercriminaliteit: verzekering is onmisbaar!
Het hoger wettelijk pensioen voor zelfstandigen: wat met jouw IPT?
Contactinformatie
-
DVV Verzekeringen
-
Karel Rogierplein 11
1210 Brussel
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Credendo