De do’s en don’ts van een bedrijf verkopen

Finance

Een (familie)bedrijf verkopen is iets wat de meeste ondernemers slechts eenmaal doen in hun leven. Het verkooptraject neemt makkelijk een jaar in beslag en ligt bezaaid met complexe vraagstukken en valkuilen. Er tijdig over beginnen nadenken en zich goed voorbereiden loont. Daarom bundelden de experten van Dealmakers twee decennia aan ervaring en expertise in het begeleiden van bedrijfsoverdrachten in een e-book. Een ideale leidraad om de verkoop tot een duurzaam succes te maken.

Als onderdeel van Moore Belgium adviseert en begeleidt Dealmakers kmo-bedrijfsleiders en -eigenaars die hun bedrijf verkopen. De experts delen hun inzichten in een e-book. U kunt het volledige document gratis downloaden op dealmakers.be. KMOinsider vat de belangrijkste krachtlijnen samen.

Begin bij het begin

En dat is de best mogelijke overnameprijs proberen verkrijgen, toch? Voor een stuk wel natuurlijk, maar dan gaat u wel voorbij aan de vele rationele - en zeker ook emotionele – aspecten waarmee een dergelijke overname gepaard gaat. Daarom is het goed voor uzelf een best case scenario uit te schrijven. In dat ‘draaiboek’ zitten de antwoorden vervat op drie concrete vragen, die de toekomst van uzelf, uw levenswerk en uw medewerkers bepalen. Wat wilt u precies verkopen (wat maakt allemaal deel uit van uw vennootschap)? Tegen welke voorwaarden wilt u verkopen (bent u bijvoorbeeld bereid nog enige tijd mee te draaien in de onderneming om een vlotte overgang te verzekeren)? En welk soort van koper hebt u voor ogen (strategische kopers, financiële en institutionele kopers, of geeft u de voorkeur aan een management buy-out)?

Timing is everything

Wat is het ideale moment om uw onderneming te koop aan te bieden? Niemand heeft een glazen bol en de economie is onvoorspelbaar. Het goede nieuws? Veel ondernemers die hun bedrijf overlaten, overschatten het belang van de conjunctuur. Er is veel kapitaal beschikbaar op de markt om overnames te financieren. Wachten heeft dus weinig zin en kan zelfs nadelig uitvallen. Terwijl u de beslissing uitstelt kan er namelijk waardverlies optreden door het minder goed opvolgen van de bedrijfsvoering.

De juiste prijs

Wat is uw bedrijf waard? Om dat te bepalen bestaan er verschillende methodes. De intrinsieke waarde weerspiegelt de som van het opgebouwde eigen vermogen en de verborgen meer- en minderwaarden op zowel activa als passiva. De rendementswaarde gaat dan weer uit van de operationele winstgevendheid, zonder rekening te houden met de financieringswijze. Dit resulteert in de ondernemingswaarde, waarvan de netto schuldpositie wordt afgetrokken om tot de aandelenwaarde te komen. De financieringscapaciteit van de koper is eveneens een belangrijk element voor de rendementswaarde. Dat is de som van de verwachte kasstromen, de overtollige cash in de onderneming en de eigen inbreng.

Vergelijkingswaarde

Welke basis u ook hanteert voor de waardering, de vergelijkingswaarde vormt een goede lakmoesproef. Daarbij kijkt men naar gelijkaardige transacties en hoe die gewaardeerd zijn aan de hand van de EBITDA-multiple. Een multiple is een complex geheel aan informatie (de grootte, de verwachte groei, de rendabiliteit, het marktsegment en de marktpositie van de bedrijven in de peer-group).

Elk van deze methodes heeft voor- en nadelen en volstaat niet voor een definitieve waardebepaling. Daarvoor moet u tevens rekening houden met alle numerieke, strategische en emotionele aspecten.

Het stappenplan

Uw onderneming is uniek, ze heeft haar eigen dienstverlening, productportfolio, marktpositie, filosofie, geschiedenis… Anderzijds heeft ze met alle andere ondernemingen procedures gemeen om de verkoop te optimaliseren. Dat maakt dat het verkoopproces een combinatie is van maatwerk en een gestructureerde werkwijze. De experten van Dealmakers herkennen vier stappen (analyse, contact, onderhandelingen en realisatie) die bij elke bedrijfsovername terugkomen. Hun stappenplan kunt u uitgebreid raadplegen in het e-book.

Fiscaliteit

Het e-book gaat tevens dieper in op de impact van de fiscaliteit. Het fiscale kostenplaatje verschilt naargelang men opteert voor de transactie van een handelsfonds of van aandelen. Voor een fiscaal geoptimaliseerde overname biedt een gesynchroniseerde structuur de beste perspectieven voor beide partijen.

Due dilligence

Een due diligence is cruciaal binnen het overnameproces en daarbij is een zo breed mogelijke benadering aangewezen. Die vertrekt van de drie musts: het onderzoek van juistheid van de financiële, fiscale en juridische informatie. Het doel? De risico’s en de opportuniteiten van de onderneming juist inschatten. Een grondige due dilligence schept een vertrouwensbasis voor de onderhandelingen rond de overname.

Beperking van de risico’s

Het e-book sluit af met advies om uw risico’s als verkoper te beperken en een succesvolle verkoop te realiseren. In dit hoofdstuk verneemt u meer over concepten als de Minimis, Basket en Cap en instrumenten als Vendor Loan, Earn-Out en Escrow-rekening. Stuk voor stuk belangrijke termen voor een minder risicovolle financiële afwikkeling. Aan de hand van tien casestudies vertelt het e-book ten slotte hoe Dealmakers de theorie dagelijks met succes omzet naar de praktijk. Ga dus snel naar de website van Dealmakers om het te downloaden.

Dealmakers, Kon. Albert I-laan, 1780 Wemmel • www.dealmakers.be • T 02 460 09 60

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials