Crowdlending als alternatief voor lage rentes op spaarboekjes
In 2022 haalden zo’n 200 Belgische bedrijven meer dan 85 miljoen euro op via de belangrijkste crowdlending en -fundingplatformen. Deze financieringsformule wint aan populariteit, zowel bij bedrijven die kapitaal zoeken, als bij (particuliere) beleggers die een alternatief ontdekken voor de weinig renderende spaarboekjes.
Wat is crowdlending?
Crowdlending is letterlijk een combinatie van ‘crowd’ (menigte) en ‘lending’ (lenen). Het is voor kmo’s en ondernemers een alternatieve financieringsbron (participatieve financiering) om bij een groep individuele investeerders start- of groeifinanciering op te halen, bv voor vastgoedprojecten. Zij verbinden zich ertoe om die investering terug te betalen, met intrest. Die intrest is de vergoeding voor het tijdelijk ter beschikking stellen van een bedrag.
De investeerders genieten van een vast rendement en bijkomende fiscale voordelen. Maar aan crowdlending zijn ook risico’s verbonden. Om dat risico te compenseren, worden vaak hogere rentes geboden op projecten die een beroep doen op crowdlending. Ze bedragen vandaag doorgaans 4% tot 8%.
Alternatief voor lage rentes bij banken
Crowdlending won de voorbije jaren aan populariteit bij beleggers.
"In de huidige context waarin de rente op leningen aanzienlijk is gestegen terwijl de vergoeding van de door de belangrijkste Belgische banken aangeboden spaarrekeningen, laag blijft, beantwoordt crowdlending meer dan ooit aan de behoeften van kmo's en particulieren die hun spaargeld willen laten renderen met een beheerste risicostrategie. “ (Frédéric Lévy Morelle, Look & Fin).
Gebruiken als hefboom
Voor kmo’s en ondernemers is crowdlending een doeltreffende manier om bedragen tot € 5 miljoen te lenen die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden als hefboom bij de banken om bijkomende fondsen te verkrijgen.
“Kmo’s zoeken vandaag werkkapitaal om te kunnen groeien. Daarbij hebben ze vaak meer budget nodig dan klassieke financieringsvormen, zoals de bank, hen toelaten. Crowdlending is dan ook zeer interessant om op te nemen in hun financieringsmix.” (Matthias Browaeys, WinWinner)
Voorbeelden van crowdlendingplatformen
BeeBonds is een platform dat zich specialiseert in de financiering van vastgoedprojecten. Het is toegankelijk voor een groot aantal mensen, met een minimale inzet van 500 euro. Het is niet alleen interessant voor particuliere beleggers, maar ook voor een groeiend aantal institutionele beleggers. Bekijk projecten.
Medical Center Cadix haalt 2 miljoen euro op
Het Europese crowdlendingplatform Look&Fin werd opgericht in 2012 en is marktleider in België. Sinds haar oprichting heeft Look&Fin 230 miljoen euro aan leningen gestructureerd ter financiering van meer dan 600 kmo’s. Bekijk projecten.
Platform lanceert vastgoedleningen met verzekerd kapitaal
WinWinner opgericht in 2019 is het enige alternatieve financieringsplatform in Vlaanderen, en is gespecialiseerd in de financiering van jonge en groeiende kmo's. Sinds de oprichting wist het platform bijna 50 miljoen euro aan financiering op te halen voor meer dan 400 ondernemers. Bekijk projecten.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Credendo