Bescherming voor ondernemers bij arbeidsongeschiktheid of overlijden
Je werkt hard en je zaken gaan goed. Je onderneming groeit en jij kan mooie plannen maken. Maar wat als je ziek wordt of een ongeval hebt? Heb je al eens nagedacht over wie dan de facturen moet betalen? En wie zal je lopende kredieten verder aflossen? In dit artikel vertellen we je hoe de juiste verzekeringen bescherming bieden aan ondernemers, hun gezin en beroepsactiviteiten bij arbeidsongeschiktheid of overlijden.
Meer risico’s, meer nood aan bescherming voor ondernemers
Het aantal langdurig zieken steeg op 10 jaar tijd met 70% in België. In 2019 waren 470.000 personen meer dan een maand in ziekteverlof en 450.000 langer dan een jaar arbeidsongeschikt.
De belangrijkste oorzaken zijn burn-out en depressie. Samen zijn ze goed voor 17,32% van de totale langdurige arbeidsongeschiktheden bij ondernemers. Nochtans kunnen zij geen beroep doen op dezelfde bescherming als loontrekkenden. Zelfstandigen die arbeidsongeschikt worden, verdienen de eerste week niets. Daarna vallen ze terug op een lage vergoeding die vaak niet volstaat om hun levensstijl aan te houden.
En terwijl de levensverwachting in ons land in 2020 net geen 81 jaar bedroeg, geven cijfers aan dat 11% van de 45-jarigen geen 67 zal worden. Hoewel je er liever niet aan denkt, bestaat naast een risico op arbeidsongeschiktheid dus ook een kleine kans dat je voor je pensioen overlijdt.
Gekoppeld aan de stijgende levensduurte en de druk die dit legt op bedrijven en gezinnen, stellen we dus vast dat de risico’s groter worden. Ook de nood aan bescherming voor ondernemers neemt dus toe.
Een verzekering gewaarborgd inkopen biedt bescherming voor ondernemers en hun gezin
Een antwoord op deze risico’s vind je in de juiste verzekering. Een verzekering Gewaarborgd Inkomen biedt bescherming voor ondernemers die met arbeidsongeschiktheid te maken krijgen. Bij arbeidsongeschiktheid van 25% of meer keert deze verzekering (na verstrijken van de wachttijd) je maandelijks een afgesproken bedrag uit dat maximaal 80% van je bruto-inkomen bedraagt. Dit bedrag is evenredig met de graad van arbeidsongeschiktheid. Daarnaast stemt het ook overeen met een percentage van de gekozen invaliditeitsrente.
Wist je trouwens dat je deze verzekering kan koppelen aan:
- een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ);
- een Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) voor zelfstandigen zonder vennootschap;
- een Individuele Pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandige bedrijfsleiders.
Denk aan een overlijdensverzekering
Tenslotte biedt ook een overlijdensverzekering bescherming aan ondernemers, hun gezin én hun bedrijf en medevennoten.
Door je aanvullend pensioen te vervolledigen met zo’n verzekering komt je gezin niet voor financiële moeilijkheden te staan, als het ondenkbare toch zou gebeuren. De overlijdensverzekering zorgt er immers voor dat zij over een kapitaal kunnen beschikken om de successierechten te betalen of om de lopende kredieten of de studies van je kinderen verder te financieren. Vergeet ook niet dat je vandaag al fiscale voordelen geniet door je aanvullend pensioen.
Een overlijdensverzekering kan vennoten ook helpen om de aandelen van een overleden medevennoot aan te kopen. Hiervoor moeten ze elk een verzekering afsluiten met de andere vennoten als verzekerden en een aandeelhoudersovereenkomst tekenen.
DVV biedt gepaste bescherming aan ondernemers
Conclusie: ongelukkige gebeurtenissen zijn soms onvermijdbaar. Wat je wel kan voorkomen is de negatieve impact ervan op jouw financiële toekomst of die van je gezin en bedrijf. Jouw DVV-consulent kan samen met jou je dekkingen analyseren en bekijken of je zowel privé als beroepshalve voldoende gedekt bent.
Lees meer:
Contactinformatie
-
DVV Verzekeringen
-
Karel Rogierplein 11
1210 Brussel
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Credendo