Banken steunen bedrijven die inzetten op biodiversiteit
Bij financieringsaanvragen kijken banken ook naar de impact die ondernemingen hebben op hun omgeving. Een positieve impact? Dan wordt het bedrijf aantrekkelijker voor financiering. Een negatieve impact? Dan houdt dit mogelijk extra financiële risico’s in. Een goed draaiende economie en een gebalanceerde biodiversiteit staan elkaar niet in de weg. Meer nog, het juiste evenwicht kan bedrijven een groot concurrentievoordeel opleveren.
Naast corona en klimaat is er een nog grotere golf die ons bedreigt: de teloorgang van onze biodiversiteit. Deze achteruitgang is een tendens waar zeker ook bedrijven vandaag nog te weinig rekening mee houden. De achteruitgang van biodiversiteit gaat sneller dan ooit tevoren, dus moet er zeer dringend gehandeld worden, zo zeggen Johan Lammerant van het internationaal adviesbureau Arcadis, en Tom Van den Berghe van bankenorganisatie Febelfin.
Afhankelijk van gezonde ecosystemen
Johan Lammerant: “Biodiversiteit vormt het fundament voor welvaart en een gezonde economie. Maar door onder meer de verontreiniging en het verdwijnen van leefgebieden, is het dramatisch gesteld met onze biodiversiteit. Heel wat bedrijven zijn sterk afhankelijk van gezonde ecosystemen, bijvoorbeeld het belang van natuurlijke bestuiving voor de landbouw- en voedingssector. Als bedrijven onvoldoende aandacht hebben voor het behoud en herstel van ecosystemen, vertaalt zich dat in hun bedrijfsresultaten."
Bedrijven zijn in grote mate afhankelijk van biodiversiteit en erkennen gelukkig ook steeds meer hun verantwoordelijkheid om actie te ondernemen. Banken stimuleren de bedrijven ook door die aandacht voor biodiversiteit steeds meer mee te nemen als parameter bij kredietaanvragen en beleggingen.
Tom Van den Berghe, directeur ‘Sustainable Finance’ bij Febelfin: “De directe impact van de financiële sector op biodiversiteit is eerder klein, maar veel belangrijker is hun indirecte impact. In hun krediet- en beleggingsbeleid kunnen ze de biodiversiteitsimpact van de gefinancierde ondernemingen in rekening brengen. Biodiversiteit krijgt een positieve impact via bewuste en selectieve financiering. Banken kunnen kiezen om activiteiten die positieve effecten hebben te financieren en selectief te zijn met zij die negatieve effecten hebben.”
Win-winsysteem
Aandacht voor natuur bij investeringen levert vaak win-winsituaties op. Een goed voorbeeld zijn windmolenparken op zee. Die genereren niet alleen inkomsten en groene stroom, maar geven ook de natuur nieuwe kansen, zeker met extra maatregelen hieromtrent.
Johan Lammerant: “Scheepvaart en zeevisserij zijn niet toegestaan in de wijde omgeving van een marien windmolenpark, waardoor de natuur kan floreren. Vispopulaties kunnen er ongestoord groeien, wat uiteindelijk weer voordelen oplevert voor de visserij. Bovendien kunnen op en rond windturbines artificiële riffen worden gecreëerd die een grote rijkdom aan mosselen, kreeftachtigen en anemonen opleveren. Als daarbij ook nog eens alle mogelijke maatregelen worden genomen om aanvaringen met zeevogels en trekvogels te voorkomen, kunnen investeerders hier bij de aanbesteding van dergelijke parken een concurrentieel voordeel uit halen.”
Concurrentievoordeel
Het is overduidelijk dat zowel aan bedrijven als aan financiële instellingen strengere rapporteringsverplichtingen inzake biodiversiteit zullen worden opgelegd in de nabije toekomst. Bedrijven kunnen daar beter nu al op inspelen. Europa geeft hierbij ook sturing met haar Green Deal met een classificatiesysteem dat aangeeft op welke ecologisch duurzame activiteiten groene financieringsinstrumenten zich kunnen richten.
“Sommige bedrijven doen al meer dan wat de overheid van hen verwacht en nemen samen met een aantal financiële instellingen het voortouw in deze problematiek. Zij pushen zo zelfs de overheid om meer aandacht te hebben voor de teloorgang van biodiversiteit.” besluit Johan Lammerant.