Kris Van Deun: “Vormt een owner buy-out een optie voor de overdracht van je bedrijf?”
Eigenaars die de opvolging van hun bedrijf bekijken, denken vaak dat er maar twee opties zijn: ofwel de zaak voor 100% verkopen, ofwel verder doen. Een owner buy-out kan echter een interessante optie zijn, die het beste van beide werelden combineert. Je zaak ‘gewoon’ verkopen is dus niet altijd de beste piste. In dit artikel gaat Kris Van Deun dieper in op deze techniek.
Vlerick MBA’er Kris Van Deun is oprichter en managing partner van DaVinci Corporate Finance, een van de weinige nog echt onafhankelijke overnamehuizen op de Belgische M&A-markt. Sinds de oprichting acht jaar geleden kent DaVinci een hoge vlucht met jaarlijkse groeicijfers van meer dan 20%. Deze succesformule werd mede mogelijk gemaakt door een sterk persoonlijke aanpak en in te zetten op de owner buy-outformule.
Wat kan een geslaagde verkoop in de weg staan?
“Je hebt je bedrijf opgebouwd door lang en hard te werken. Een goede overnemer vinden lukt evenwel niet altijd vlot,” aldus Kris. “Alles stopzetten, activa verkopen, schulden aflossen en de vennootschap liquideren is al helemaal niet ideaal. Dit om zowel financiële als emotionele redenen. Wanneer kandidaat-kopers het gevoel hebben dat de eigenaar moeilijk misbaar is, heerst er een gebrek aan vertrouwen in de continuïteit van het bedrijf. Als koper koop je namelijk niet alleen activa en passiva. Een bedrijf is een goed geoliede machine van relaties tussen klanten, leveranciers en medewerkers, met de bedrijfsleider als centrale spil. De continuïteit steunt bij een typische kmo vaak nog te veel op de bedrijfsleider die dagelijks de lijnen uitzet. Een mogelijke oplossing die hieraan tegemoetkomt is de owner buy-out.”
Meer en meer succesvolle (ex-)ondernemers en vermogende families zijn gewonnen om een deel van hun vermogen rechtstreeks te investeren in kmo’s.
Hoe gaat een owner buy-out in zijn werk?
Je verkoopt je onderneming aan een holding, waarin je (weliswaar met een minderheidsparticipatie) samen met professionele investeerders participeert. Naast een gezonde portie eigen middelen, aangevuld met een vendor loan, financiert de bank gemiddeld 50 tot 60% op een tijdspanne van 5 à 6 jaar. Door het hefboomeffect geniet je van een bovengemiddeld rendement op je eigen vermogensinleg, maar zet je nu reeds meer dan 70% van je bedrijfswaarde definitief aan de kant. Zo krijg je de mogelijkheid om ruim voor de pensioenleeftijd al een aanzienlijk deel van de waarde van je onderneming (privé) te realiseren. Ondertussen kan je blijven ondernemen en meegenieten van toekomstige waardecreatie.
(Smart) investeerders bieden (groei)kapitaal en toegevoegde waarde
Kris vervolgt: “Naast het faciliteren van de verkoop mag je input verwachten m.b.t. bedrijfsstrategie, klankbordfunctie, het aanreiken van een waardevol netwerk en/of bijstand bij verdere groei of add-on acquisities. In vergelijking met klassieke private equity-fondsen, past dit type investeerder een minder agressieve leverage toe. Zo zijn de groeiverwachtingen vaak ook een pak realistischer. De ‘schoonmoeder’ die spreekwoordelijk over de schouders gaat meekijken is op deze manier minder ‘bedreigend’. Geen onbelangrijke emotionele factor voor ondernemers die het vaak gewoon zijn de touwtjes in handen te hebben. Meer en meer succesvolle (ex-)ondernemers en vermogende families zijn immers gewonnen om een deel van hun vermogen rechtstreeks te investeren in kmo’s, aangetrokken door de bovengemiddelde rendementen. Vaak willen zij ook meer impact dan bij een gewone belegging op de beurs.”
Door DaVinci’s jarenlange aanwezigheid op de M&A-overnamemarkt zorgen wij voor een (voor)selectie van investeringspartijen die best aansluiten. Onze objectieve bril en marktkennis zorgen voor een vlotter, efficiënt en discreet overnameproces zonder belangenconflicten.
Continuïteit & familiale successieplanning
Als eigenaar trekt je echter niet de deur achter je toe, maar blijf je nog 5 tot 6 jaar operationeel de kar trekken. Ook in functie van continuïteit naar medewerkers, klanten en leveranciers is dit ideaal. Zo kan de bedrijfsoverdracht geleidelijk plaatsvinden. “Eventueel kan het bestaande management en/of de meewerkende kinderen reeds mee participeren bij de OBO. Zo kan een overdracht gefaseerd verlopen en haalbaar zijn voor alle partijen,” onderstreept Kris. “Op deze manier gaan zij meedenken als eigenaar, en niet langer alleen als werknemer. Indien na enkele jaren blijkt dat je meewerkende kinderen klaar zijn om de onderneming eigenhandig te leiden, kunnen zij meer aandelen terug verwerven van de investeerders. Je houdt de deur dan nog altijd open voor een familiale opvolging, zij het dan wel gefaseerd en weloverwogen.”
De voordelen van de owner buy-out op een rijtje
Via een (owner) buy-out deal geniet je van volgende voordelen:
- Een belangrijk deel van de ondernemingswaarde van circa 70 tot 80% wordt nu reeds (privé) verzilverd en ontvangen (niet meer onderworpen aan het ondernemingsrisico);
- Discreet verkooptraject: je hoeft geen concurrenten of aanverwante bedrijven uit de sector aan te spreken. Dit heeft ook als voordeel dat er geen onrust kan ontstaan bij personeel e.d. Ook naar klanten, leveranciers en eventuele onderaannemers toe verandert er niets;
- Met een redelijk beperkte herinvestering, samen met de investeerders, kan je over een belangrijke minderheidsparticipatie in je onderneming blijven beschikken en zodoende later een zeer mooie meerwaarde realiseren op een tijdspanne van maximum 6 jaar;
- Je kan eventuele ‘key medewerkers’ of meewerkende kinderen nu of later eventueel al mee betrekken in het aandelenkapitaal, wat een extra sterke motivatie en beloning voor hen inhoudt;
- Je blijft zelf nog operationeel mee aan het stuur zitten en de dagelijkse operationele leiding verzorgen, zodat de overgang geleidelijk en gespreid over enkele jaren gebeurt;
- De continuïteit van de firma blijft optimaal gegarandeerd, ook tegenover personeel en medewerkers, zodat er geen ‘bruuske’ overgang gebeurt;
- De investeerders kunnen fungeren als klankbord en mee de strategische lijnen uitzetten en ook extra netwerk ter beschikking stellen. Zo sta je er niet alleen voor bij de volgende groeifase (win-win). Het brede netwerk kan gepaste profielen mee aanreiken die dagelijks mee actief worden binnen de firma en op organisatorisch vlak ondersteunen en adviseren.
DaVinci werkt volgens het ‘no cure, no pay’ verdienmodel. Dat verzekert dat de belangen van de verkoper en adviseur perfect op elkaar afgestemd zijn.
Het advies van Kris Van Deun
Kris Van Deun adviseert ondernemers reeds vroeger dan initieel voorzien te verkopen. Vaak bestaat er een grote emotionele betrokkenheid tussen de eigenaar en het bedrijf. Dat maakt dat de boodschap niet altijd weerklank vindt. “Maar als je het puur objectief en vanaf een afstand zou bekijken, schuilt daarin net een groot gevaar. Je private banker of family officer zal je (terecht) aanraden je privévermogen voldoende te spreiden en te diversifiëren. De aandelen van je onderneming nemen echter vaak wel een erg grote hap uit het totale patrimonium wat in principe een groot risico inhoudt. Op de beurs stop je ook niet je hele kapitaal in een enkel aandeel. Via een owner buy-out deal zorg je voor voldoende vermogensspreiding, breng je meer evenwicht en balans in je vermogen en zet je tegelijk een turbo op het rendement.
DaVinci Corporate Finance, experten in owner buy-out
Uitgaand van de ruime ervaring van de dealmakers van overnamehuis DaVinci, bieden zij deze dienstverlening als een van de weinigen in de markt aan op geheel onafhankelijke en discrete wijze. Zij kunnen u in contact brengen met een investeerderspubliek dat op lange termijn denkt en met respect voor de waarden en cultuur van de familiale kmo. DaVinci werkt volgens het ‘no cure, no pay’ verdienmodel. Dat verzekert dat de belangen van de verkoper en adviseur perfect op elkaar afgestemd zijn. Gezien wij enkel vergoed worden bij een succesvolle realisatie op een percentage op de gerealiseerde prijs zonder hoge upfront-kosten noch uurtarieven, gaan wij steeds voor de beste prijs.
Meer weten over owner buy-out? Interesse in andere formules om je (familie)bedrijf over te dragen? De specialisten van DaVinci Corporate Finance adviseren je graag bij alle aspecten. Aarzel niet om contact op te nemen.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Finum Accountants