Het verschil tussen een boekhouder en een accountant
Hoe word je een goede boekhouder of accountant?
Er is een verschil tussen een boekhouder en een accountant. Het zijn beiden financiële professionals die je boekhouding doen en daarvoor op de hoogte zijn van de regelgeving, de nieuwe wetten, sociaal-juridische evoluties en trends, maar een accountant is van rechtswege ook bevoegd voor een aantal extra taken, zoals het uitreiken van een ‘accountantsverklaring’ bij de jaarrekening van vennootschappen. Dat is een verklaring over de getrouwheid van de jaarrekening.
4 redenen om boekhouder of accountant te worden
Je kan vaak zelfstandig werken
Of je nu office assistant, assistent boekhouder, fiscaal adviseur, cost controller, boekhouder of accountant bent, je werkt over het algemeen heel zelfstandig. Je krijgt vaak een aantal dossiers toegewezen die je zelf kan behartigen. Boekhouder of accountant worden vergt een beperkte investering: een computer en een speciale software. Je kan eventueel ook van thuis uit voor een kantoor werken.
Je hebt een goed betaalde job
Als boekhouder behoor je tot de best betaalde werknemers in ons land. Volgens een recent maandlonen rapport verdient de beroepsgroep ‘accountmanagers, boekhoudkundig kaderpersoneel, financieel analisten en beleggingsadviseurs gemiddeld 4672 euro bruto per maand, terwijl het gemiddeld maandloon 3414 euro bedraagt.
Er is een ruime keuze aan werkgevers
Je kan als boekhouder als zelfstandige aan de slag en een eigen kantoor uitbouwen, maar je kan ook bij een veelheid aan bedrijven in dienst, gaande van een boekhoudkundig familiebedrijf over een internationaal bedrijf in de financiële sector tot een bedrijf met een interne boekhouddienst,…
Je kan groeien in je job
Je start in het vak van boekhouder als junior of assistent boekhouder. Na een tijdje kan je doorgroeien. Via bijscholing kan je de titel van accountant behalen.
In de lijst van knelpuntberoepen
Het beroep van boekhouder staat opnieuw in de lijst van knelpuntberoepen 2018 van VDAB. Het knelpunt betreft de gespecialiseerde boekhouders. De verantwoordelijk boekhoudkundige en financiële audit en controle is dus een kwalitatief knelpunt. Werkgevers zoeken bij voorkeur masters en bachelors met een stevige basis of relevante ervaring. VDAB ontving in 2017 480 vacatures (166 in Antwerpen, 61 in Limburg, 151 in Vlaams-Brabant, 20 in Oost-Vlaanderen, 43 in West-Vlaanderen en 39 buiten Vlaanderen.